Напредни клуб: Режим више троши на мањине у Србији него на српски народ у региону

Напредни клуб сматра да је непоштено и нечасно улагати у националне мањине, уколико најмање сразмерна средства истовремено нису одређена за српски народ у суседним и околним државама

Фото: ИН4С

У буџету Републике Србије за 2020. годину, за националне мањине и невладине организације опредељено је 300 милиона евра. Напредни клуб сматра да је непоштено и нечасно улагати у националне мањине, уколико најмање сразмерна средства истовремено нису одређена за српски народ у суседним и околним државама. Подсећамо да српски народ у Федерацији БиХ не ужива она права која одавно имају Бошњаци  у области Новог Пазара, да Срби у Црној Гори не добијају законом предвиђена средства, да је слично у [Северној] Македонији, Албанији и Словенији. Зато захтевамо и реципроцитет.

Такође сматрамо неприродним и неумесним да једна влада финансира невладине организације. Ако је то већ европски и светски обичај у коме власти виде начин дисперзије и демократизације друштвене моћи, онда свакако треба из доделе искључити организације које се боре против легитимних права српске државе.

Позивамо јавност да пажљиво прати ток ових изузетно великих новчаних средстава зато што подозревамо да је макар делимично реч о финансирању организација блиских вођству СНС-а.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Напредни клуб, 22. 11. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

1 reply

 1. Подршка моје маленкости Напредном клубу на принципијелном ставу – колико други, суседни народи имају поштовање и однос према Србима, у својој земљи – тако исто одговорити реципроцитетом. Нема друге, јер у противном, без обзира на издашну помоћ, Србију нико од суседа неће више поштовати. Напротив, сматраће ју „килавом“, слабом, чак да им се она на тај начин удвара, итд.
  Најбољи пример за то је садржај јутарњег програма, РТС-а, Првог програма. Погледајте колико само има прилога верског садржаја за Јевреје, Бошњаке, Хрвате… и друге, а за Србе – симболично.

  Не гледам РТС само због тога јер је то поданички, срамно и на штету Срба. Нађите ми иједан пример код суседних телевизија. Ако нешто слично и има, онда је то у служби и за корист друге стране, по оној матрици, као, ето „и Срби то и то прихватају“.

  Иста ситуација је у БиХ, али само у ентитету Републике Српске. Неприродно је, није нормално, да се придаје већа важност и значај националним мањинама у односу на већински народ. Тај однос је и у систему просвете. Тако имамо апсурд да деца више знају (историју) о некој мањинској националној групи него о свом народу!?
  Када се томе додају активности бројних невладиних организација, које су на буџету Ентитета или локалне заједнице, или на оба, онда се добија поразна слика – Срби најмање поштују сами себе!

  У наставку ево неколико прилога из општине Прњавор, као доказ мојих навода и ставова:

  http://www.prnjavor.info/prnjavor-uskoro-takmicenje-osnovaca-u-poznavanju-nac-manjina-foto/#comment-104239
  http://www.prnjavor.info/najuspjesniji-skolski-prikazi-tradicije-italijana-ukrajinaca-i-madara/#comment-112413
  http://www.prnjavor.info/nenad-mirkovic-u-prnjavoru-rijeseno-stambeno-pitanje-roma/?
  http://www.prnjavor.info/zene-u-prnjavoru-nisu-angazirane-na-zastiti-vlastitog-zdravlja/?
  https://www.prnjavor.info/prnjavor-ucenicima-romske-populacije-zimske-jakne-i-cizmice-foto/

Оставите коментар