N1: Потписана Декларација о европској будућности модерне европске Србије

Неколико посланика и представника цивилног друштва потписало је Декларацију о политичкој будућности модерне европске Србије

Фото: ФоНет/Декларација 21

Неколико посланика и представника цивилног друштва потписало је Декларацију о политичкој будућности модерне европске Србије, којом су се обавезали да ће се у својим политичким наступима борити за очување и успостављање европских вредности у Србији.

Потписивање те декларације не значи учествовање или неучествовање на изборима, рекао је агенцији Бета Ненад Константиновић, представник Удружења „Србија 21“, посланик Социјалдемократске странке.

Представљајући Декларацију на конференцији у Центру Сава, Константиновић је рекао да је “у актуелној политичкој атмосфери нестао глас грађана који желе да живе у Европској унији, а у исто време све више људи одлази из Србије управо у земље Европске уније”.

„Или ћемо ми увести Србију у Европску унију, или ће грађани сами појединачно отићи у земље ЕУ, а у том случају у Србији неће бити пристојног живота“, рекао је Константиновић.

Истакао је да су се потписници Декларације обавезали да се “боре да Србија буде уређена као земље ЕУ”.

Потпредседница Скупштине Србије Гордана Чомић је рекла да “живимо у времену парадокса: никада нисмо били ближи Европској унији, а никада није било више антиевропске пропаганде”.

Рекла је да потписници Декларације “неће дозволити” да неко “поједе време” данашњој генерацији младих људи.

Члан Председништва Покрета слободних грађана Петар Милетић је рекао да је „њему запала једна од најтежих тема, да говори о Косову“.

„Живимо у нечему што се зове замрзнути конфликт за који нити неко са наше нити неко са албанске стране не жури да га убрза“, рекао је он о проблему Косова.

У трагању за решењем за косовско питање, наставио је он, не треба полазити од територије, већ од статуса Срба који тамо живе.

Упозорио је да би разграничење по етничком принципу „показало да не можемо да живимо с људима који су другачији од нас, што је најдаље могуће од европских вредности“.

Извршни директор Фонда за отворено друштво, Милан Антонијевић, оценио је као „разочаравајуће што 30 година од увођења вишестраначког система данас говоримо о недостатку демократије“.

Пошто, како је подсетио, „Србија није дефинисала чланство у Европској унији као национални интерес“, то би требало да се уради.

„Декларацију о политичкој будућности модерне европске Србије“ потписали су и посланици Наташа Вучковић, Марко Ђуришић и Весна Марјановић, као и председник Савета Нове Странке Арис Мовсесијан.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Н1, 23. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

6 replies

 1. Како ми је лакнуло.
  Модерна Србија, европске вредности и елита без које нам нема живота.

 2. А хоће ли Европа европску Србију? Или јој је добра и јужноамеричка?!

 3. Е, а ко је платио ову журку? Шта они имају да кажу за Србе је небитно, али колико нас ови западни трутови коштају, то је битно. Шта, то су иностране донације, нису наше паре? Значи, то нису лопови, него узорни грађани који не арче српске паре, него тамо неке туђе?
  Да јасно, све оне паретине из банака и од туђих фирми овде нису од нас, него је то поштен бизнис. Како ми је само могла пасти на памет мисао да је било шта у Србији наше?

 4. Поздрав људима који се труде да нас уведу у коло европских народа а не у неку заједницу са Албанијом или у неку афроазијску вуко.ебину. Хвала људима који покушавају да доведу Европу у Србију и задрже нашу омладину у домовини.

 5. Знам да ова горепоменута господа воле пљачку и неморал и диве се варварству запада. Али нама није место у русофобно србофобној квазизаједници са неморалном булументом варварских крволока содомиста пљачкаша сепаратиста и фалсификатора историје. Нама је место у вечној заједници са Русијом да се заједнички заштитимо од крволочних пљачкаша и зауставимо њихов крвави пир.

 6. Данас је потписан споразум на основу кога ће Србија ове године од ЕУ добити 139 милиона евра у виду донација, грантова и бесповратне помоћи :

  http://rs.n1info.com/Biznis/a567236/EU-i-Vlada-Srbije-potpisale-sporazum-o-finansiranju.html

  Та средства ће бити усмерена у пројекте економије, науке, владавине права и управљања.
  На приложеној слици видимо Александра Вучића, рекло би се, задовољног.
  Како ће се ова средства трошити, када и где, засада не знамо.
  Влада Србије је изузетно ћутљива о три милијарде евра које је у задњих 15 година добила од ЕУ.
  Српски новинари такође, поклону се у зубе не гледа.

Оставите коментар