Александар Вучић: Не бежим од разјашњења са Путином, савест ми је чиста

Ако је потребно да било шта разјашњавамо – не бежим од тога. Савест ми је чиста као суза, поручио је Александар Вучић о предстојећем сусрету са Владимиром Путином

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Политика)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не види ниједан разлог да састанак да руским председником Владимиром Путином, 4. децембра у Сочију, не прође у доброј вери, те додао да, ако је потребно да се нешто разјасни – не бежи од тога.

„Ако је потребно да било шта разјашњавамо – не бежим од тога. Савест ми је чиста као суза”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у Новом Саду шта очекује од сусрета са Путином и хоће ли бити разјашњене приче о шпијунажи.

Председник је рекао да су у току припреме за посету Путину, да се спрема велика и озбиљна делегација из Србије, јер је веома важан сусрет са руским председником, кога, каже, сматра искреним пријатељем Србије, јавља Танјуг.

Вучић је истакао да је он председник Србије и да је његов посао да штити и чува интересе Србије, што ће увек да ради.

„Русија може да буде поносна на пријатељство Србије према Русији, а желим да верујем, и Русије према Србији”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија једина земља која није увела санкције Русији и ни у једном форуму није гласала против интереса Руске Федерације, а не рачунајући Кину, једина која одржава сталне вежбе са руском армијом.

„У сваком погледу смо веома блиски”, додао је Вучић.

Жао ми је Синише Малог, говорио сам му да поцепа докторат

НОВИ САД – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је одавно саветовао Синиши Малом да поништи докторат који му оспоравају из политичких мотива, и да напише нови.

Он је, поводом одлуке Београдског универзитета о докторату Синише Малог, рекао да политичке одлуке одлично разуме и да против њих нема ништа, али да му на пада на памет да „се клања политиканским одлукама”.

„Своју каријеру сам изградио супротстављајући се неистинама”, рекао је Вучић у Новом Саду, упитан да ли је стављена тачка на докторат Малог, будући да део јавног и политичког живота има став да та афера неће проћи.

„Жао ми је Синише, видим да га је то много погодило. Ја сам му давно саветовао да то поцепа и да пред свима полаже поново, да напише нови рад, да позове све људе, да виде и чују…’Не не, ја сам се борио, много сам труда уложио’. Ево ти сад”, рекао је Вучић на прес конференцији, јавља Танјуг.

Он је поновио да Малог, који је био најбољи студент, критикују они који су полуписмени у односу на њега, али да ће морати да плати политичку цену.

„Захвалан сам овом вечитом студенту од 31 године, политичком лидеру ‘Један од пет милиона’, они су све рекли, молим само људе да их пажљиво слушају. Они су рекли да није било упада у Ректорат, да не би било ни овакве одлуке. Ја сам сасвим сагласан са њима. Они су директно рекли да није било тог страшног, политичког, физичког притиска на људе, да такве одлуке не би било и ја сам апсолутно сагласан са тим вечитим студентом по том питању”, рекао је Вучић и наставио:

„Сад ће Синиши Малом да соле памет Драган Ђилас, Јанко Веселиновић и Бошко Обрадовић – полуписмени у односу на Малог. Али, Мали мора да плати и политичку цену, видећемо све, како, шта у будућности, и због тога што није умео добро да процени, а и због тога што, када је пре три месеца могао да покаже целој Србији да га је баш брига и да поцепа докторат, то није учинио. Сад да га цепа је бесмислено”, рекао је Вучић.

Оценио је да Мали добро ради свој посао и додао да јавне финансије никада нису биле уређеније у нашој савременој историји.

„И када му држе придике ови бизнисмени Шошкић и Карапанџа, онај преварант што је био гувернер Народне банке… он ће да соли памет Синиши Малом и сваки дан каже ‘није раст довољан’. Не него је довољан -3,1, а мали је +4,4… све те глупости морате да слушате све време. Нема проблема, ако хоћете да Србију воде такви стручњаци, да нас убијају и уништавају као што су нас убијали и уништавали затварајући све фабрике, спроводећи пљачкашку, лоповску приватизацију изволите, изаберите их, избори су за три месеца”, рекао је Вучић и додао да народ није нимало глуп.

Све су то, додао је, стручњаци са лажним аферама које се увек као бумеранг окрену и погоде их директно у лице зато што се, додао је, не може лажима побеђивати.

„Морате да радите, да имате програм и планове, а не само да смишљате наредну лаж, рачунајући да ћете нешто да направите”, рекао је Вучић.

Вучић показао документ у вези са извозом оружја

НОВИ САД – Председник Александар Вучић демантовао је данас покушај опозиције да држави Србији припише продају оружја Украјини и показао документа која сведоче да је у том наводном случају оружје заправо продато фирми „Натан” из Пољске, да је све урађено по закону, али да је Србија ипак указала на могућност да Натан није крајњи корисник.

Вучић је рекао и да је у том послу учествовала управо компанија у којој ради бивша директорка Крушика, мајка лажног узбуњивача Обрадовића.

Он је, на прес конференцији у Новом Саду, рекао да је опозиција објавила практично заглавље једног документа, чиме сугерише продају српског оружја Украјинцима, док остатак документа, који је показао новинарима, сведочи коме је оружје стварно продато и каква је улога мајке Обрадовића, те да је БИА известила врх државе, а Србија руску службу, о могућности да оружје неће завршити у Пољској, јавља Танјуг.

Вучић је показао и уговор и дозволу које је дало Министарство трговине фирми Техноремонт Петра Црногорца и мајке, како је Вучић рекао, „лажног узбуњивача из Крушика”.

„Србија је урадила све по закону, крајњи корисник је Натан, компаније ‘госпође Маме’ и господина Петра Црногорца, а ми, са основном сумње да ће то неко да реекспортује упознајемо припаднике руске службе”, рекао је Вучић.

Мариника Тепић је јуче објавила део документа протокола са састанка у Крушику на којем се наводи „посета представника ИНО партнера из Украјине”.

Обрадовић нек да све Тужилаштву, па и о мајци…

НОВИ САД – Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је обавеза Александра Обрадовића из Крушика да све доказе, које наводно има о наводно нелегалној трговини оружјем из те фабрике, што пре преда тужилаштву, али нека да и све што има о својој мајци.

На констатацију новинара Н1 да Александар Обрадовић тврди да није изнео све што зна и да има још доказа, као и на питање када ће се са њим срести будући га је позвао, Вучић је рекао да се ради о особи која није узбуњивач и упутио га да преда тужилаштву све доказе.

„Дајте све, и о вама, о госпођи мами. Дајте тужилаштву да похапсимо битанге лоповске које су крале, само да не пронађемо поново вас. Немојте мене да зовете, нисам тужилаштво. Господин и његова мама имају боље друштво него што сам ја – Црногорац и Дамњановић и остали. Не волим често да идем у то друштво, осим ако сам приморан”, додао је он.

Указао је да је обавеза Обрадовића, а не жеља и воља да преда све што има и што зна.

„Могао би неко да пита „што кријеш те доказе”. Него понуди ти то тужиоцу. Немој да учествујеш у прикривању кривичног дела. Што пре изађи с тим”, рекао је он, јавља Танјуг.

„Молим да што пре одговара, а не да ми доносите телефоне на којима читам шта надређени или колеге дају да читате из документа, шта да прескачете и питате. Још чувам тајну шта се чита а шта не. Ако имате нешто обавестите тужиоца”, истакао је он.

Новинару Н1 је рекао да начин на који поставља питање све објашњава.

„Хвала што ми дајете ту прилику. Нисам тог господина ниједном поменуо, већ само његову маму. Помињао сам госпођу маму и њену фирму коју је основала када више није могла да буде директор у Крушику. Сина нисам помињао, само као лажног узбуњивача. Лажно обавештавате јавност да је он узбуњивач, а добро знате да то није, али волите да пишете да јесте”, казао је он.

Вучић је рекао да га моли да што пре да тужилаштву све податке.

Што се тиче питања везаног за оца министра унутрашњих послова Вучић је запитао да ли је кривично дело ако је негде био.

За подршку младима 500 милиона евра

НОВИ САД – Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је за подршку младима издвојено 500 милиона евра и да се припремају веома важни пројекти како би се младима понудила перспектива за останак у Србији.

„Да могу да рачунају на добијање јефтиних станова, под повољним условима, за себе, своје брачне партнере, своју децу. Да омогућимо посао за највећи број младих људи, који ће из године у годину бити све плаћенији”, рекао је Вучић новинарима у Новом Саду, где је са председницима Северне Македоније и Словеније учествовао на Регионалном форуму младих лидера.

Он је рекао да је јасно да млади одлазе из земље пре свега због атмосфере у друштву, али их је истовремено замолио да схвате да без њих земља не може да иде напред и да само уз њихову помоћ Србија може да се такмичи да другим деловима Европе и света.

У том смислу, истакао да ће 500 милиона евра бити издвојено за младе и подршку младима у оквиру новог инвестиционог плана,

„То је велики новац, подршка без преседана у новијој историји”, истакао је председник Србије, јавља Танјуг.

Посебно је указао да је важна политичка партиципација младих, те изразио уверење да њихово разумевање и зрело сагледавање, и кроз политички бунт и кроз сагледавање будућности, може да допринесе бољим резултатима Србије у будућности.

Вучић је приметио да млади не иду из Србије „трбухом за крухом”, већ за бољом атмосфером.

„Људи данас одлазе више због атмосфере, а не зато што немају шта да једу и зато што нису сигурни каква ће бити будућност у региону. Зато су од кључног значаја све регионалне иницијативе, јер не можемо да живимо сами, у затвореном друштву”, рекао је Вучић.

У том смислу, истакао је значај тзв. „малог Шенгена”, који је, каже, од изузетног значаја за регион, иако ће, примећује, бити много противника.

„Узмимо судбину у своје руке, да будемо одговорни, озбиљни и да гледамо на будућност на другачији начин”, рекао је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

  1. („Русија може да буде поносна на пријатељство Србије према Русији, а желим да верујем, и Русије према Србији”, рекао је Вучић.)

    Па да, такав је наш однос према неким пријатељима. За некакав тајни снимак из прошле године се сазива Савет за националну безбедност, Премијерка упозорава да ћемо бити у проблему (а можда и заратимо?), Министар одбране одмах напушта седницу Скупштине а Јавни Сервис РТС хитно поставља тему шпијунаже у својој емисији.
    А када наши пријатељи са Запада, од њихових амбасадора у Србији до других високих званичника непрекидно дрско изјављују да је Косово и Метохија независна држава „Косова“, ми ћутимо или о томе говоримо као о неважној ствари, која не утиче на наше односе. Ни једне речи протеста против таквих јавних изјава које директно говоре о отимању наше државне територије.
    Постављају се питања; колико је искрен наш однос према нама пријатељским државама као што је Руска Федерација? Да ли стварно желимо такав њихов однос према нашој отетој покрајини? Или су нам ближи ставови западних земаља, које су нам агресијом отеле нашу територију и упорно стоје на ставу о новој држави на тој територији?

  2. Јуначина је овај пајац. Он не бежи! А иде на рапорт, а прави се да иде у неку посету. Шта год да му се каже или не каже тамо, он унапед има инструкције како да се понаша. И Ердоган је прво пљунуо Путина у лице. Сад је мало научио да се понаша. Наравно, Ердоган је тиранин, али је за нашег приученог вођу дом културе са 4 спрата. Он је у стању да укапира кад и шта треба да ради. Српски павијан није. Он ће до краја да брине о шверцу оружја, фалсификовању диплома, отварањима путева, затварањима политичких противника, о дочецима српских уништитеља, о преговорима са задатим преговарачима… Али да уради нешто корисно за ову земљу, то му ганглије које има не омогућавају. Да сплеткари, да лаже, да обећава све свима, то може, али не капира да је давно проваљен и да иде да слуша, а не да говори, не чак ни да пита. Уосталом, то исто ради и у Америци, Бриселу, Берину, Паризу..,
    Сме ли неко да се клади колико дана после посете Москви у Београд стиже неки заменик помоћника вршиоца дужности опуномоћеника за управљање колонијама на Западном Балкану?

Оставите коментар