Драгана Трифковић: Измишљање афере о руским шпијунима усмерено ка кварењу односа Србије и Русије

Овакво понашање српских власти, државних и безбедносних структура, наноси велику штету руско-српским односима

Драгана Трифковић (Извор: Центар за геостратешке студије)

Српске власти су наложиле истрагу око наводне умешаности руске обавештајне службе поводом видео снимка који је објављен 17. новембра на Youtube каналу. На снимку је према тврдњама српских медија припадник руске обавештајне службе ГРУ Георгиј Клебан који српском официру предаје неку кесу. Аутентичност овог снимка је потврдио новинар Христо Гозев. Према тврдњама листа Политика, снимак је настао још пре неколико године и на њему се не налази српски официр.

Сви водећи српски медији, посебно они под контролом власти данас пишу о афери са руским шпијуном, док је председник Србије Александар Вучић, према тврдњама премијера Ане Брнабић наредио да: „Безбедносно информативна агенција истражи могућу шпијунску аферу у којој руски шпијуни врбују српске агенте“.

Безбедносно информативна агенција (БИА) је данас издала саопштење да је снимак аутентичан и да се на њему налази руски обавештајац. Такође представник БИА је изјавио како је присутна субверзивна делатност руских обавештајних служби у Србији, али и других западних служби.

Председник Србије Александар Вучић је заказао седницу Савета безбедности за сутра, после чега се очекује да ће бити саопштено више детаља о овој афери.

Извор: Снимак екрана/Блиц

Оно што је очигледно, то је да појава овакве афере подсећа на слична дешавања у Црној Гори када је црногорска власт оптужила Русију за покушај државног преврата 2016. године у време одржавања избора. Захваљујући измишљању такве афере црногорска власт је успела да победи на изборима, а истовремено оптужи своје политичке противнике из опозиције како су учествовали у организовању државног удара заједно са руским структурама. Велики подршку у креирању таквог сценарија црногорска власт је добила од српских државних структура. Епилог свега је да је Мило Ђукановић увео Црну Гору у НАТО противно вољи већине грађана те државе и радикално променио однос према Русији.

Подсетићу да у Србији ускоро треба да буду одржани редовни избори, као и да је опозиција најавила бојкот тих избора због нерегуларних услова у којима се они одвијају.

Читава афера око наводног субверзивног деловања Русије треба да послужи како би скренула пажњу јавности са две кључне ствари. Прва је решавање косовског питања које се одвија нетранспарентно и српска власт противно вољи већине грађана Србије жели да потпише договор са косовским Албанцима којим би признала косовску независност. Индикативно је и то да управо Русија свесрдно подржава територијални интегритет Србије и међународну Резолуцију 1244, а сада српске власти њој стављају на терет наводно субверзивно деловање.

Друга кључна ствар је међународна афера око продаје оружја терористима из ИСИЛ на Блиском истоку (у Сирији и Јемену) за коју постоје докази да је српско руководство у њу умешано. Наиме објављена су документа да је отац Министра унутрашњих послова Србије, Бранко Стефановић представник фирме ГИМ која је склапала послове око продаје оружја са САД и Саудијском Арабијом, али српске власти поричу такве тврдње.

Извор: Снимак екрана/Јутјуб

Бојим се да наводи о руским шпијунима имају за циљ да дугорочно покваре добре односе Србије и Русије и преусмере Србију на исти колосек на ком је и Црна Гора.

Ово није први пут да се кроз одређене безбедносне структуре и псеудо патриотске организације пласирају дезинформације о Русији или организују разне провокације. Познат је случај када се приликом посете Сергеја Лаврова Београду, служба ангажовала око тога да га фотографише са лицем које је било осумњичено за умешаност у припремање наводног државног удара у Црној Гори, као и да је лице са потернице које је било главни сведок оптужбе против Руса у Црној Гори било под заштитом безбедносних структура Србије.

Такође није први пут ни да представници српске власти отворено нападају Русију. Посланик Српске напредне странке Зоран Драгишић је изјавио данас поводом наводне шпијунске афере да: „Сви који се заклињу у Русију треба да се замисле када видимо да и Русија спроводи нелегалне операције према Србији“.

Овакво понашање власти, државних и безбедносних структура, наноси велику штету руско-српским односима.

Аутор је директор Центра за геостратешке студије

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Центар за геостратешке студије, 20. 11. 2019)

Упутнице

 1. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3743495/vucic-nalozio-vba-da-istrazi-mogucu-spijunsku-aferu.html
 2. http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3743495/vucic-nalozio-vba-da-istrazi-mogucu-spijunsku-aferu.html
 3. https://www.youtube.com/watch?v=vh-F2gsT6sw
 4. https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2019&mm=11&dd=20&nav_category=11&nav_id=1619782
 5. https://www.slobodnaevropa.org/a/lavrov-ristic-fotografija/28176240.html
 6. http://rs.n1incom/Region/a492825/Tuzilac-Svedok-u-slucaju-pokusaja-terorizma-prebegao-iz-Srbije-u-Crnu-Goru-zatrazio-azil.html

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , ,

3 replies

 1. Питање. Који су то односи Србије и Русије који угрожавају интересе Запада у Србији и који су то интереси Запада угрожени? Шта је то у политици Србије што није у складу са Западним интересима? На који то начин Запад губи контролу над Србијом, због руског утицаја? Нису увели санкције Русији и неће да шаљу војску у Авганистан? То је јако значајно, то мења однос снага? Ни закон о лову и риболову се не може донети без јасних инструкција са Запада, а споразуми са НАТО и њихово спровођење вреде више од свих парадирања са Русима. Да не говорим о другим стварима где је контрола Запада потпуна. Само се непотребно замајавамао Русима којима Србија не да није девета, него није ни деветнаеста рупа на свирали.

 2. Србија, тачније њен председник, је под НАТО контролом. Он је обичан шарлатан који је добио њихову подршку и потпуну власт да би им дао све што желе. Јасно је ко је он и шта ради, али није јасно зашто то Срби трпе. Један кловн је успео да убеди Србе да је незамењив. Уз њега хиљаде трутова сатиру све око себе. Сада је дошло време да уђе у сукоб и са Русијом.
  Не треба познавати начин рада обавештајних служби да се сагледа тотална бесмисленост доказивања афере. Руске, као и друге службе овде свакако раде, али треба бити на нивоу младог мајмуна, да би се поверовало у то да се ствари раде тако јавно и тако наивно. А још више да се о томе кокодаче на све стране. Кад новине пишу о Кришику, све је подвала и исконструисано, а кад те исте новине објаве слике руских шпијуна, све је очигледно и доказано. Вучић нас замајава полиграфима којима доказује поштење своје мафије, истовремено као круцијални доказ даје слике са јавних места људи који не раде ништа различито од онога што ради милион људи у граду.
  Вучићу, спреми се, све нам је јасно.

 3. Prvi i najveci strani spijun u banana republici Srbiji je (od zapada postavljeni predsednik) A. Vucic a to i svaki konj u maloj Srbijici vec zna. Takodje nema nikakve sumnje da i njegovi ministri i funkcioneri spijuniraju (ponekad i nesvesno) za zapadne zemlje samo sto se to sve odvija na otvorenom tj. kroz sluzbene i “prijateljske” kontakte. A sto se izdajnicke Ruske “brace” tice oni su daleko iza ne samo kad su u pitanju metode rada nego je i njihov nacin razmisljanja primereniji proslom veku. Pored sveg oruzja i nafte oni jos uvek nikako da ukapiraju koncept mekane moci (soft power) koji za Amerikance obavlja 90% prljavih poslova ukljucujuci i drzavne udare. Ocito je da su upravo Ruska “braca” jos uvek jedini koji su ostali u rovovima iskopanim pocetkom 1990-ih i gledaju nas preko nisana. Oni su tada vec bili izabrali stranu i saveznike i tu se izgleda nista nije promenilo iako smo prizeljkivali da ipak od 2014 nije vise sve isto kako je do tada bilo. Kako se kaze, vuk dlaku menja, a cud nikada.

Оставите коментар