BBC на српском: Русија, Србија и шпијунирање

На снимку се види сусрет двојице мушкараца на паркингу, одакле обојица одлазе до аутомобила једног од њих

Безбедносно информативна агенција потврдила је аутентичност видео снимка на којем се наводно види руски обавештајац како наводно даје новац једном српском агенту БИА.

Овај снимак постављен је на друштвену мрежу Јутјуб 17. новембра, а потом га је на Твитер налогу поделио бугарски истраживачки новинар Христо Грожев.

Председник Србије Александар Вучић је Војно-безбедносној агенцији (ВБА) наложио истрагу о овом случају који би, како тврди агенција Ројтерс, могао да доведе до напетости у иначе присним билатералним односима две државе.

Потенцијална шпијунска афера биће тема састанка у четвртак на седници Савета за националну безбедност Србије.

Истовремено, српски министар унутрашњих послова Небојша Стефановић отпутовао је у Москву на разговоре са Николајем Петрушевoм, шефом руског Савета за безбедност, али још није познато да ли ова посета има везе са снимком.

Шта се десило?

На снимку се види сусрет двојице мушкараца на паркингу, одакле обојица одлазе до аутомобила једног од њих.

Затим човек за којег се у опису тврди да је „руски обавештајац“, даје пластичну кесу „српском агенту“, који је оставља у паркирани аутомобил.

Њих двојица потом одлазе у оближњи кафић, а онда се растају.

Када мушкарац, означен у опису видеа као „српски агент“, након састанка одлази до другог аутомобила и отвора пластичну кесу коју је добио, у њој налази коверту са новцем.

Шта каже БИА?

Начелник Управе за аналитику БИА Реља Жељски рекао је за РТС да је недвосмислено установљено да се на снимку налази руски обавештајац.

А на питање да ли је на други мушкарац припадник БИА, ВБА, или неке друге институције, Жељски није желео да „шири“ причу.

„Наше службе како цивилна, тако и војна, су веома интензивно ангажоване на установљавању свих околности, а детаље на ту тему ће исказати председник Србије након Савета за безбедност који ће бити одржан сутра“, додао је Жељски.

Какве су биле реакције?

Председник Србије Александар Вучић дао је налог Војнобезбедносној агенцији да истражи могућу шпијунску аферу, а за четвртак у 18 сати заказао је седницу Савета за националну безбедност.

Премијерка Ана Брнабић рекла је у скупштинском холу да се рано јутрос видела са председником.

„Очекујем у сваком тренутку да добијем нове информације. У сталном сам контакту са председником. Ако је истина, то је озбиљан проблем“, рекла је Брнабић.

Руски службени аутомобил (Извор: BBC)

Министар одбране Александар Вулин каже да је у последња 24 сата, уз начелника ВБА генерала Ђуру Јованића, имао више разговора са Вучићем и да сутра очекује више информација о наводној шпијунској афери.

Руски званичници за сада нису коментарисали овај случај, пренео је Ројтерс.

Ко је на снимку?

Христо Грожев тврди да се на снимку види Георги Клебан заменика руског изасланика одбране у Србији, припадника Руске војно обавештајне службе (ГРУ).

Грожев наводи да је његов идентитет утврдио помоћу алатке за упоређивање лица Microsoft Azure.

Извор: Снимак екрана/Блиц

Како је у Министарству спољних послова потврђено за Радио Слободна Европа, Георги Клебан је био на позицији помоћника изасланика одбране при Амбасади Русије у Београду, али је са тог места одјављен у јуну 2019.

Опрема: Стање ствари

(BBC News на српском/Данас, 20. 11. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Захваљујући подацима са фризбија ( специјалан бондовски компакт цд), бубашваба и ди џеј љига – јавни агенти, открили су ову гнусну руску заверу против Србије… и европске уније… и америке… и млечног пута…

  2. Фејк њуз.

Оставите коментар