N1: Председништво БиХ шаље Програм реформи у НАТО, Додик на мети критика опозиције

Према изворима из Председништва БиХ, усвојени документ значи даљу НАТО интеграцију БиХ, односно активацију Акционог плана за чланство у НАТО (МАП)

Председништво БиХ (Извор: N1)

На седници на којој је потврђен избор Зорана Тегелтије за председавајућег Савета министара БиХ, Председништво БиХ је донело одлуку да ће у НАТО седиште у Бриселу доставити документ Програм реформи БиХ, у року од једног дана након што Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ потврди именовање председавајућег и министара Савета министара БиХ, наводи се у саопштењу Председништва.

Према изворима из Председништва БиХ, усвојени документ значи даљу НАТО интеграцију БиХ, односно активацију Акционог плана за чланство у НАТО (МАП).

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је све до данас тврдио да неће прихватити ниједан документ који би значио активацију МАП-а, који је корак на путу БиХ ка НАТО, јер га на то обавезује Резолуција Народне скупштине РС о војној неутралности.

Друга два члана Председништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, условљавали су именовање председавајућег Савета министара из СНСД усвајањем АНП, односно даљим НАТО интеграцијама БиХ.

Џаферовић: Усвојили смо документ који подржавају НАТО и светске силе

Члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић изјавио је да је Председништво БиХ донело одлуку о слању документа у седиште НАТО у Бриселу, који подржавају светске силе, као и НАТО савез.

Он је навео да је Председништво БиХ усвојило план реформи БиХ, који ће бити достављен путем Сталне мисије при НАТО савезу у Бриселу, само један дан након што Представнички дом парламента БиХ потврди именовање Зорана Тегелтије за председавајућег Савета министара БиХ.

„Овде нема победника или побеђеног од било ког политичара или политике. Победници су БиХ, сви делови БиХ и сви народи и сви грађани БиХ“, казао је Џаферовић новинарима у Сарајеву.

Према његовим речима, Председништво БиХ је у протекла два месеца напорно радило „заједно с пријатељима из света и НАТО-а“, како би се дошло до документа који ће бити достављен у седиште НАТО у Бриселу и који ће омогућити наставак односа и сарадње са тим војним савезом.

Џаферовић је нагласио да је „најважније да је документ у складу са владавином права и да поштује све до сада донете законе и одлуке“.

„Овај документ подржавају наши пријатељи из света и НАТО савеза. Ја сам од оних које интересује суштина. Нећу дати ниједну изјаву којом ћу отежати политичку ситуацију и погоршати политичку климу унутар БиХ“, додао је бошњачки члан Председништва БиХ, упитан да ли је усвојени документ за НАТО преименовани Годишњи национални програм (АНП).

Амбасада САД поздравила одлуку Председништва БиХ

Америчка амбасада у БиХ подржала је данашњу одлуку чланова Председништва БиХ о усвајању Програма реформи БиХ.

„Поздрављамо договор који су постигли чланови Председништва, којим се постижу кључни циљеви формирања власти и наставак партнерства и сарадње БиХ с НАТО-ом“, наведено је на Твитер профилу америчке амбасаде у БиХ.

Још је наглашено да ће се одлуком Председништва БиХ „откључати преко потребне реформе одбране“.

Додик: Усвојени документ не прејудицира чланство у НАТО

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да никакав документ који прејудицира чланство у НАТО није усвојен на данашњој седници Председништва БиХ, већ Програм реформи БиХ.

„Отворено се у том документу каже да је тај документ сет реформи и да оне не прејудицирају чланство и за сваку врсту кретање према чланству у НАТО потребна је нова одлука Председништва БиХ и Парламентарне скупштине и да ће се одлуке доносити у складу са ставовима свих органа власти“, рекао је Додик за бањалучку Алтернативну телевизију.

Наводећи да разуме „ове из СДС-а и ПДП-а“ и да „види да су бесни“, он је рекао да би требало да „престану да се љуте“.

„Разумем и то зато што су они дуго неоправдано седели на местима у органима власти БиХ и овим се руши привилегија и покушаји да се уради много штошта што није у складу са ставовима Народне скупштине Републике Српске“, рекао је Додик.

Он је после седнице Председништва БиХ из Сарајева отпутовао за Београд, где се састао са председником Србије Александром Вучићем.

Бореновић: Додик пристао на чланство у НАТО

Председник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић изјавио је да српски члан Председништва БиХ Милорад Додик пристао на чланство у НАТО. Бореновић је новинарима у Бањалуци рекао да ће Додик остати упамћен као „највећи преварант у историји српског народа“.

„Погазио је Народну скупштину РС, не само једном, не пет пута, већ десетак пута. Посебно када је спомињао и хвалио се Резолуцијом о војној неутралности, која више не постоји. Од данас та резолуција је празан папир“, казао је лидер ПДП-а.

Бореновић је оценио да је Додик „човек изузетно опасних намера и највећа превара у историји РС“.

„Показао је право лице, да је човек који је спреман да погази властити народ и парламент. Именовање мандатара је резултат одлуке да се пошаље први документ у НАТО у Брисел којим се активира МАП. То је сада јасно и то више нико не може оспорити“, нагласио је Бореновић.

Шаровић: Додик добио председавајућег Савета министара, али издао интересе Републике Српске

Председник Српске демократске странке Мирко Шаровић изјавио је да је очигледно да је српски члан Председништва БиХ прихватио документ који ће значити активацију Акционог плана за чланство у НАТО (МАП), чиме је прекршио Резолуцију Народне скупштине РС о војној неутралности.

„Додик је прихватајући документ, како год се он звао, који значи активацију МАП-а прешао праг и урадио супротно Резолуцији Народне скупштине о војној неутралности“, рекао је Шаровић.

Он је оценио да сада постоји потпуно „нова ситуација“, додавши да је „страшно“ да онај који је то последњих месеци највише одбијао, сада пристане на НАТО интеграције БиХ. Шаровић је додао да је Додик „капитулирао“, да је издао интересе РС, и да је добио мандатара за Савет министара БиХ, али је издао интересе РС.

СДС: Додик се отворено сврстао против српског народа

Шеф Клуба посланика Српске демократске странке Миладин Станић изјавио је да се својим пристанком да Републику Српску одведе у НАТО српски члан Председништва БиХ Милорад Додик отворено сврстао против српског народа и показао да је спреман учинити све зарад мало власти.

Станић је навео да је Додик данас потврдио да му је, ако треба, „прихватљиво и да промени и веру зарад власти“. Шеф посланичког клуба СДС-а у парламенту РС је нагласио да он већ дуже време најављује да ће Додик учинити овакав потез, додавши да је „Додик уцењен човек“.

„Он зна да је учинио много лоших ствари према Републици Српској и према партнерима из света и био је приморан да то уради. Он је уцењена глава и он је данас размишљао‚ или пуковник или покојник“, навео је Станић.

Према његовим речима, „овако велика издаја српског народа неће проћи некажњено“.

„Није српски народ заборавио шта је у Отаџбинском рату НАТО урадио нашем народу у Републици Српској и Хрватској, а након тога и у Србији“, казао је Станић.

Опрема: Стање ствари

(Бета/N1, 19. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Dodik je velika prevara za Srbe…živi bili pa videli.

Оставите коментар