Џејмс Апатурај: Однос Београда и Приштине суштински изазов, НАТО жели да га реши

Заменик помоћника генералног секретара НАТО рекао да ће Кфор остати на Косову и настављати да обавља свој посао

Џејмс Апатурај (Фото: НАТО)

Суштински изазов на Западном Балкану је однос Београда и Приштине, а НАТО жели да га реши, рекао је заменик помоћника генералног секретара НАТО Џејмс Апатурај.

„Није преостало много суштинских изазова на Западном Балкану, али један од њих је однос између Приштине и Београда и решавање овог питања. Стога, желимо да урадимо све како бисмо томе допринели“, рекао је Апатурај у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Он је истакао и да ће Кфор остати на Косову и настављати да обавља свој посао који подразумева да се осигура безбедно окружење.

Говорећи о односу НАТО према безбедносним снагама Косова или потенцијалној будућој косовској војсци, Апатурај каже да се интерно разматра какву ће им реформску подршку пружити НАТО.

„Ради се о практичној, али и политичкој расправи због импликација на Косову и односима Косова са суседима. Међутим, није тајна да у Алијанси имамо и проблем држава које признају и не признају Косово. За њих је ово компликовано питање. Морамо о томе расправљати мало више и скоро сам сигуран да ће бити неких последица, али нисмо још стигли до тога“, рекао је он.

Упитан да ли ће се те последице тицати КБС или Косова, Апатурај каже да ће се, како он гледа на ствари, „стварне последице тицати подршке КБС или војсци Косова“. Наравно, додаје, постоје и већа политичка питања која се тичу, на пример, подршке НАТО дијалогу између Приштине и Београда.

Истиче да НАТО такође има изузетне односе са Србијом. Апатурај каже да НАТО поштује војну неутралност Србије и да није у потрази за новим чланицама.

„Србија је 100 одсто јасно дала до знања да је не занима чланство, нити сада, нити у блиској будућности. Ми то поштујемо. Ми поштујемо њихову неутралност“, рекао је он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Танјуг/Београдски глас, 19. 11. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар