Борба за веру: Одлуке Синода о декану ПБФ и српским епархијама у Америци

Акт о смени декана Богословског факултета епископа Игњатија (Мидића) и акт о поништењу устава северноамеричких епископија СПЦ

Фотографије: Борба за веру

Акт којим Синод смењује декана Богословског факултета епископа Игњатија Мидића

Свети Архијерејски Синод у седници својој, под горњим бројем и датумом, донео је ову одлуку:

„Обавестити Његово Преосвештенство Епископа браничевског Г. Игнатија, декана Православног богословског факултета Универзитета у Београду, да је Свети Архијерејски Синод дошао до непобитног сазнања (видети прилоге) да је он као декан донео Решење, бр.0204-724/6 од 17. октобра 2019. године, којим је Његовом Преосвештенству Епископу западноамеричком Г. Максиму – кога је непосредно пре тога (најпре актом бр.0204-694/1 од 7. октобра ове године, а затим актом бр.0204-724/3 од 17. октобра ове године) разрешио службе поучавања и васпитавања на овом Факултету и констатовао да истом престаје радни однос отказом Уговора о раду, бр.02-570/1 од 30. јуна 2016. године – накнадно одобрио “неплаћено одсуство са рада у трајању од 2 академске године (2019/20120 и 2020/2021), ради стручног усавршавања” (актом бр.024-724/5 од 17. октобра текуће године), претходно ставивши ван снаге своју одлуку од 7. октобра о разрешењу и престанку радног односа (актом бр.0204-724/2 од 17. октобра текуће године).

Обавестити га, исто тако, да је, према списку наставног, административног и техничког особља горе поменутог Факултета, који је Светом Архијерејском Синоду доставио својим дописом бр.0214-735/1 од 22. октобра 2019. године, доцент јереј др Александар Ђаковац наведен као продекан за наставу, иако Свети Архијерејски Синод, одлуком бр.1010/зап.872 од 5. јула 2018. године, овај избор није одобрио.

С обзиром на ове и друге пропусте, којима је нажалост дезинформисан Свети Архијерејски Синод, није извршена његова одлука, а коначна одлука је и директно супротна одлуци Синода, али и којима крши кодекс професионалне етике (тачка 1. члана 20. Статута Православног богословског факултета) и друге одредбе Статута и прописа односног Факултета, као и одредбе Устава Српске Православне Цркве, то ставити ван снаге први став одлуке Светог Архијерејског Синода, бр.1010/зап.872 од 5. јула 2018. године, којима је узет с одобрењем на знање извештај Деканата односног Факултета, бр.0101/1-15/1 од 27. јула прошле године, да је савет изабрао Преосвећеног Епископа Г. Игнатија за декана.

С обзиром на ово, позвати Наставно-научно веће да, сходно пропису члана 20. Статута, одмах покрене поступак разрешења Преосвећеног Епископа Г. др Игнатија дужности Декана, да такав предлог достави Савету Факултета на надлежност и, напослетку, да Савет извести Свети Архијерејски Синод о извршеном.”

О предњој одлуци Светог Архијерејског Синода, обавештавате се ради знања и даљег сходног поступка.

(Борба за веру, 9. 11. 2019)

***

Синод поништио Иринејев, Максимов и Лонгинов расколнички устав

СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Број 995 и 1009/зап. 638
25. септембар 2019. године

у Београду

ВАШЕ ПРЕОСВЕШТЕНСТВО

Свети Архијерејски Синод у седници својој, под горњим бројем и датумом, донео је ову одлуку:

Ставити ван снаге све одлуке Црквеног сабора Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци донете без учешћа Његовог Преосвештенства Епископа канадског Г. Митрофана и Његовог Преосвештенства Епископа буеносаиреског и јужно-централноамеричког Г. Кирила, а које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју.

Ставити, пак, у дужност Епископском савету Српске Православне Цркве за Северну, Средњу и Јужну Америку да, сходно пропису чл. 18. тач. 9. још увек важећег Устава Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци, сазове ванредно заседање Црквено-народног сабора у Северној и Јужној Америци, и да на том заседању спроведе горњу одлуку Светог Архијерејског Синода.

У исто време, умолити горепоменути Савет да се придржава трећег става одлуке Светог Архијерејског Сабора, АС бр.45/зап.1717 од маја 2019. године, и благовремено извести Свети Архијерејски Синод о мерама које планира да предузме “у погледу извесних прописа и ингеренција горепоменутог Устава, а сходно одобреном ограничењу, ради извршења неопходних измена овог Устава”, чији ће измењени текст потом бити прослеђен у надлежност и на коначну потврду Светом Архијерејском Сабору.”

О предњој одлуци Светог Архијерејског Синода, част нам је известити Ваше Преосвештенство, с молбом ради знања, у вези са Вашим актом бр.152 од 12. августа 2019. године.

Вашег Преосвештенства у Христу брат,

ПРЕДСЕДНИК
СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА
АЕМ и Патријарх
Иринеј

Наслов и опрема: Стање ствари

(Борба за веру, 29. 10. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

3 replies

 1. Српска Православна Црква је ове године нападнута из више праваца… Ове године је отворен (поново) црногорски фронт на коме ће, по А.Раковићу, агресор извршити офанзиву за 2 до 5 месеци. Македонски фронт је спреман да се активира у било ком тренутку када непријатељу одговара. У јулу месецу отворен је амерички фронт са ВЕЛЕИДАЈОМ епископа Иринеја Добријевића, Максима Васиљевића у првом плану, и Лонгина Крча као издајника сателита. То је у садашњој фази рата главна линија напада, која се јавним агентурним и пучистичким деловањем Максима Васиљевића (дарвинизам, политички опозиционизам и др.) крије да заверенички траје још од 2017-те! Како видимо горе у објављеном документу, велеиздајничка банда не само да није испоштовала одлуку Синода, нити испоштовала процедуре сазивања и одвијања 22. Црквено-народног сабора, нити поднела свој сепаратистички устав и радње на увид Синоду Српске цркве, него је далеко пре јула месеца регистровала своју NVO, односно ПРЕРЕГИСТРОВАЛА СПЦ у САД, нормално без ичијег одобрења и знања сем CIA!

  https://stanjestvari.com/tag/%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%98%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%9B/

  Данас је угушен пуч, спречено је преотимање Православног богословског факултета из руку СПЦ у руке наранџасте државе оличене у академским квислишко-компрадоским структурама Београдског универзитета и САНУ на челу са екстремним екуменистичким наставним кадром Богословског факултета. Боље рећи само смо пригушили пуч јер су издајници још запослени на њему!

  Пред данашње гушење пуча на Богословском, јуче је Српску патријашију случајно походио Вашингтонски ХОЛБРУК ЗА ВЕРЕ Сем Браунбек, са америчким амбасадором у Србији Ентони Годфијем и пратећом екипом?! Мора да им је неко од америчких сепаратиста упутио позив за помоћ… Ако Бог да, помоћи им неће ни CIA, ни Pentagon – Бог Троједини је на Србовој страни!

  Издајници, окупатор ратују против нас, против Српске цркве и Српске државе (и у најмањим траговима) до нашег потпуног пораза. Зато, без ликвидирања свих њихових структура нико од заветних Срба не може и нема права мирно да спава.

 2. @Срђан Крунић

  Ти мора да си један од теоретичара завере из куњхие самозваног Аве Зорана Ђуровића. Овде пишеш о некавим пучевима и заверама Вл.Максима а не видиш даље од свога носа. Зашто не пишеш о томе како твој Буловић подржава вееиздајника Вучића и зашто брани педофилију у СПЦ! Шта ћеш рећи кад АВ призна лажну државу Косово. И ти и твој Ђуровић. Појма ти немаш пријатљеу. Боље ти је и паметније да се бавиш нечим што знаш.

 3. @Страхиња

  На СС се ретко објављују коментари писани од стране ботова, који су без аргумената, плитки и дрско ад хоминем.

  Твој је типичан ботовски коментар.

Оставите коментар