Владика умировљени Атанасије: Епископ бачки Иринеј се видно лакта да буде патријарх

Умировљени владика Атанасије тврди да је епископ бачки Иринеј преузео Патријаршију у Београду

Патријарх Иринеј и епископ Атанасије (Архивска фотографија)

Епископ бачки се видно лакта да буде патријарх. Владика Максим је похвала православља. Напад на медије није став СПЦ. Срби на Косову су заступници косовског завета, морају да остану и опстану, сматра епископ Атанасије.

Коментаришући прославу 800 година аутокефалности СПЦ епископ Атанасије, у интервјуу за РТВ Ким је изјавио:

„Могло је бити и боље, али то је организовао Синод. Овај Синод, са овим патријархом није, да кажем искрено, није прави одраз и израз наше јерархије“, додајући да је још од раније епископ бачки (Иринеј) наметнуо свој начин рада и да је прослава у Жичи била саборна. Прослава је настављена у Пећи, али на њу није дошла половна владика СПЦ. Епископ Атанасије сматра „да је боље било да је то претворено у један Сабор, да се настави Сабором из Жиче и да се направи Архијерејски сабор“.

„После су у Жичи архијереји покренули иницијативу да се одржи Сабор сада, јер по канонима имају два Сабора, један пролећни, а један јесењи. Код блаженопочившег патријарха Павла се то поштовало. Ово сада, ја не могу да схватим. Могу да кажем господин епископ бачки (Иринеј) је тај који не дозвољава да ја будем на Сабору, иако је била одлука из времена патријарха Павла да ме позивају, али ја се не осећам запостављено“, рекао је епископ.

Сем митрополита Хризостома, нико од чланова Синода СПЦ није присуствовао прослави у Пећи, а епископ Атанасије тврди да је епископ бачки Иринеј преузео Патријаршију у Београду. „Ја сам то рекао патријарху (Иринеју) и писао му, скоро да му је преузео Патријаршију“, додавши да се епископ бачки „видно лакта да буде патријарх.“

Он је у осудио незаконито уклањање епископа западно-америчког Максима и професора Марка Вилотића са Богословског факултета у Београду, „приватизовање“ званичног сајта СПЦ и чињеницу да му се не дозвољава објављивање текстова у „Православљу“, гласилу СПЦ.

„Владика Максим је писмен, учен и честит човек, али по сваку цену хоће да га протерају. Тобож, није у неким иступима православан, али Амфилохије и ја направили смо један реферат, да је човек потпуно православан. То што је он поменуо индијску филозофију, то је и Николај (Велимировић) помињао“, наводи епископ Атанасије.

Владика Максим (Фото: Д. Јевремовић) / Владика Иринеј (Фото Н. Неговановић)

Коментаришући званично саопштење на сајту СПЦ у ком се, поводом писања о нерегуларностима око смене професора на Богословском факултету, нападају два дневна листа „Блиц“ и „Данас“ за антицрквену харангу, он сматра да то није званична осуда Српске православне цркве.

„То није став СПЦ, то је став дотичног господина (епископа Иринеја), па нека се он с њима расправља, с тиме нема везе Сабор архијереја. Углавном, неће то проћи и не може проћи таква брука да смени владику Максима који је похвала православља целога.“

Владика Атанасије подсећа да у цркви нема власти, него има сабора, саборности и договора, као и „да Дух свети делује у цркви. Христос Духом светим руководи у цркви, ми Духом светим дишемо. Откуд би светитељи могли да чују наше молитве, да није Духа светога.“

Говорећи о стању на Косову и Метохији он сматра да „Срби треба да опстану и остану. Ми имамо, пословицу ’кадар бити стићи и утећи и на страшном месту постојати’. Стићи кад треба, ми смо сутра сви спремни да идемо на Косово.“

„Срби су сведоци тога страшнога места. Наследници, носиоци и бранитељи и заступници такве вековне традиције живог предања косовског завета“, каже епископ Атанасије и додаје да су Срби на Косову и Метохији семе између 1500 црква и манастира. „Треба да их посећујемо јер им тако велику храброст доносимо“, закључио је умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић).

Наслов и према: Стање ствари

(Радио КиМ, 29. 10. 2019)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , ,

9 replies

 1. Преосвећени владико.а није ли била брука кад си упадао у туђу епархију не презајући да преко дневног листа Блиц ољагаш тадашњег владику Артемија.
  Није ли била брука његово рашчињење
  ни због чега износећи неистине и лажи опет преко дневног листа Блиц.
  Значи владико дневни лист Блиц је увек у служби неке харанге зависно од тога у које сврхе њихова прича треба да послужи.

  Ни тада то није био став СПЦ, с тим није имао везе Сабор архијереја, зар не владико.

  Свиђа ми се

 2. „Владика Максим је похвала православља.“

  Ако то тврди в. Атанасије, онда смо га угасили!

  Свиђа ми се

 3. Каже е.Атанасије: „Владика Максим је писмен, учен и честит човек, али по сваку цену хоће да га протерају. Тобож, није у неким иступима православан, али Амфилохије и ја направили смо један реферат, да је човек потпуно православан“

  Епископ Максим јавно тврди да Бог није створио човека, већ да је човек настао од мајмуна.

  И сад Максимов духовни отац Атанасије уз помоћ Амфилохија „потврђује“ да је Максим потпуно православан, што значи да и Атанасије и Амфилохије сматрају да је човек настао од мајмуна, а не да је Бог створио човека.

  Све су то плодови јереси екуменизма који показују страховити суноврат и застрањење некада православних епископа.

  Свиђа ми се

 4. Из архиве „Стања ствари“:

  Косара Гавриловић: Епископи уцењени Хашким трибуналом разарају СПЦ
  BY СТАЊЕ СТВАРИ on 18. МАРТА 2015.

  https://stanjestvari.com/2015/03/18/%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d0%b3%d0%b0%d0%b2%d1%80%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%9b-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%b8-%d1%83%d1%86%d0%b5%d1%9a%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%85/#comments

  Свиђа ми се

 5. Зилоти једва дочекали да критикују. Додуше овога пута са правом

  Свиђа ми се

 6. Јадни Атанасије! Никада није имао способност за политичко просуђивање. Водила га је мржња, та страст коју је деценијама рационализовао. Поводом те његове страсти сасвим тачно је писао један наш покојни велики писац. Одсуство грађанске свести, које је још и овенчано титулама у нашој посељаченој Цркви, узроком је мржње према Иринеју Буловићу, човеку неоспорне интелектуалне и грађанске храбрости. Једноставно: не иде Атанасије, са својим примитивним ученицима, поред Иринеја Буловића.

  Свиђа ми се

 7. Опазите још нешто! Како то да Атанасије – декларативно екстремни националиста – брани листове који су у служби борбе за независно Косово? Психолошки фактор је неоспоран, наравно, али и, вероватно, уцењеност Хашки судом, о чему је говорила госпођа Гавриловић. У сваком случају, запитајмо се како је могуће да елементарно неписмен човек, поред њега, догура до титуле почасног професора. Ту је, дакле, проблем са социјалним филтером, о којем је писао Ерих Фром, који је у Цркви пропустио Атанасија Јевтића. А са њим – и његову духовну децу.

  Свиђа ми се

 8. @Петар Јанкетић

  Ви Петре по обичају стављате речи у туђа иста иако нису изговорена. Дајте молим вас покажите где је то и када Вл.Максим рекао да је “ човек постао од мајмуна“?

  Ово вам није први пут да потурате фалсификате. Замислите се мало над сопственом савешћу и интелигенцијом.

  Свиђа ми се

 9. @Милан В

  Ви сте изгледа један од оних који се упињу да докажу како шија није врат, а остали који не прихватају такво слепило су по Вама мање интелигентни.

  Епископ Максим јавно подржава теорију еволуције и тражи од државе да не покреће никакав процес који би довео у питање изучавање теорије еволуције у оквирима основног, средњег и високог образовања у Републици Србији.

  За е.Максима теорија еволуције је једина веродостојна („плаузабилна“) теорија која објашњава развој живота на Земљи при чему он такође каже да не постоји библијска теорија стварања која би могла заменити теорију еволуције.

  Ако нисте знали, теорија еволуције каже да је човек настао од аустралопитекуса („јужни мајмун“), а пошто е.Максим загрижено исповеда теорију еволуције онда заиста не треба нека велика интелигенција да би се схватило да уствари е.Максим исповеда да је човек настао од (јужног) мајмуна, пошто је то по њему наводно научно доказано.

  Суштина теорије еволуције се огледа у изјави Чарлса Дарвина како се нада да је својом теоријом помогао да се обори догма о посебном стварању човека, а епископ Максим сдушно помаже у пропагирању такве теорије чиме прави огромну саблазан верујућим људима.

  Господ Исус Христос каже: „Тешко свијету од саблазни; јер потребно је да дођу саблазни, али тешко човјеку оном кроз кога долази саблазан“, стога Милане В помолимо се за е.Максима да се врати Православној вери и одрекне богоборних теорија и јереси екуменизма.

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s