Кристофер Хил: Нисам против промене граница, али то треба радити са опрезом

Нисам против и разумем зашто се о томе толико разговара, али то треба радити с опрезом, рекао је амерички дипломата Кристофер Хил о промени граница између Србије и тзв. Косова

Кристофер Хил (Фото: Википедија)

Кристофер Хил, амерички дипломата и бивши амбасадор у више земаља региона, изјавио је да није против промена граница између Србије и Космета, али је додао да с тим треба бити опрезан због могућих последица, пише приштинска Коха, преноси Танјуг.

Хил, који у Тирани учествује на Самиту о миру у југоисточној Европи, каже да је корекција граница важно питање, које не може бити решено без доброг познавања ситуације и сагледавања како би на то реаговали грађани.

То, како је рекао, није тема попут састављања годишњег буџета, већ је реч о будућности.

Стога, сматра, с тим питањем треба бити опрезан и лично, каже Хил, не бих журио.

„Друга ствар је када постоје разлике између земаља за које људи верују да ће их лако решити. Питање границе је више од тога. Нисам против и разумем зашто се о томе толико разговара, али то треба радити с опрезом”, рекао је.

Говорећи о безбедносној ситуацији на Балкану, Хил је оценио да је она стабилна, али да свакодневно треба радити на побољшању те стабилности.

„Безбедносну ситуацију треба побољшати, али у поређењу од пре 20 година, ситуација је боља. То је нешто на чему треба радити сваки дан”, рекао је амерички дипломата.

Забринут је, каже, због руског утицаја на Балкану, али је нагласио да је будућност држава региона у НАТО-у и ЕУ.

Додао је да има неке бриге и у вези с тим што се у овом тренутку дешава на Балкану, али да не брине о томе каква ће бити будућност региона.

„Балкан ће бити интегрисан у ЕУ и НАТО”, закључио је Хил.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар