Војска Црне Горе остаје у НАТО мисији у Летонији

У мисији „Појачано истурено присуство“ (ЕФП) ротирати једно извиђачко одељење из Црне Горе, једно инжињеријско пионирско одељење и штабни официри

Црногорски војници у НАТО мисији у Летонији (Фото: Твитер налог НАТО мисије ЕФП у Летонији)

Војска Црне Горе (ВЦГ) планира да до краја 2021. године одржава своје присуство у НАТО мисији у Летонији, која је уведена 2016. године као вид одвраћања Русије од притиска на прибалитичке државе.

Како преноси портал Балканска безбедносна мрежа, на задатку ће се на шестомесечном мандату у мисији „Појачано истурено присуство“ (NATO Enhanced Forward Presence, скраћено ЕФП) ротирати једно извиђачко одељење из Црне Горе, једно инжињеријско пионирско одељење и штабни официри.

У ЕФП батаљону у Летонији налазе се војници из Канаде, Црне Горе, Словеније, Италије, Шпаније, Чешке, Албаније и Пољске.

„Прва ротација коју је послала Црна Гора од децембра 2018. до јуна 2019. било је извиђачко одељење од осам људи и један штабни официр. Сада је у Летонији инжињеријско одељење које ће у децембру сменити извиђачи. Према одлуци црногорских власти ангажоваће се одељења бројности до девет људи и до четири штабна официра у командама јединица ЕФП“, наводи се.

Елементи ВЦГ су у саставу мултинационалне батаљонске борбене групе „Летонија“ у којој улогу водеће земље има Канада, а јединица је смештена у граду Адажи.

За потребе обуке и задатке показивања силе јединице батаљона могу да се крећу по читавој Летонији, али за Црногорце је услов да поштују своје национално ограничење да не улазе у подручје од пет километара од границе са Русијом.

Црна Гора се ослонила на партнерску подршку Словеније у припреми и ангажовању свог националног елемента у ЕФП и зато се обука проводи у Словенији. Договорена је заједничка вежба у трајању од две до три недеље и оцењивање два пута годишње пре одласка у Летонију.

Влада Црне Горе на седници 17. октобра одобрила је да се са словеначким Министарством одбране договори обука и оцењивање тих снага пре одласка на активности у ЕФП.

Мисија ЕФП уведена је 2016. године када је НАТО на Варшавском самиту одлучио да због погоршања безбедносних прилика на истоку Европе покрене мисију одвраћања Русије од притиска на прибалтичке државе.

Формирана су четири мултинационална ојачана батаљона која су размештена по један у Естонији, Летонији, Литванији и Пољској. Батаљоне предводе снаге из САД, Велике Британије, Канаде и Немачке.

У ротацији која је сада на дужности налази се приближно 4.750 људи.

Из региона, на терену у Летонији је око 50 војника из Словеније и осам из Црне Горе, а у Пољској је 69 људи из батерије вишецевних лансера ракета Хрватске војске.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета, 24. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

Оставите коментар