Синиша Мали: Држава Црвеној звезди и Партизану од 2014. године дала више од 37 милиона евра

Према речима министра финансија Синише Малог кошаркашки и фудбалски клубови „Партизан“ и „Црвена звезда“ од 2014. године од државе су добили више од 4,4 милијарде динара (око 37,3 милиона евра)

Синиша Мали (Фото: Инсајдер)

„Ово су само уплате у новцу, а постоји и други начин помоћи као што су кредити, издавање гаранција, репрограм пореских обавеза“, рекао је министар и навео да кошаркашки и фудбалски клубови „Партизан“ и „Црвена звезда“ по основу репрограма пореза дугују милијарду динара  (8,5 милиона евра).

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је данас је су кошаркашки и фудбалски клубови „Партизан“ и „Црвена звезда“ од 2014. године од државе добили више од 4,4 милијарде динара (око 37,3 милиона евра).

Мали је новинарима рекао да је Кошаркашки клуб „Црвена звезда“ од државе од 2014. до 2019. године добио 1,626 милијарде динара (око 13,7 милиона евра), а у истом периоду је Кошаркашки клуб „Партизан“ добио 1,217 милијарди динара (10,3 милиона евра).

Како је додао, Фудбалски клуб „Партизан“ је од 2014. до 2019. године добио 543,87 милиона динара (4,6 милиона евра), а већ су примљена и средства до 2022. године у износу од 355,5 милиона динара (око три милиона евра), тако да је тај клуб укупно добио 899,4 милиона динара  (7,62 милиона евра), а када је реч о фудбалском клубу „Црвена звезда“ укупно је уплаћено 727 милиона динара (6,1 милиона евра).

Мали је објаснио да је тим спортским клубовима мало новца уплаћено из државног буџета, а остале уплате су преко државних институција, предузећа чији је држава власник, локалних самоуправа.

Мали је најавио да ће држава и даље да помаже спортске клубове како би промовисали државу у иностранству.

Он је навео да разлог због којег је данас изнео ове податке, није да би се клубови свађали, већ да грађани Србије имају тачне податке и бројке и да виде колико држава подржава оба клуба са циљем да буду још бољи, остваре боље резултате и на прави начин представљају Србију.

„Видите колико се трудимо да то буде уравнотежено на најбољи могући начин. У овом случају више новца је добио Партизан, а мање Црвена звезда у фудбалу. С друге стране, када је кошарка у питању, више је добила Црвена звезда, али је важно да грађани схвате да ћемо из године у годину подржавати ове клубове као што смо то чинили и до сада“, рекао је Мали.

На питање када ће спортски клубови бити приватизовани он је навео да не зна у којој је фази припрема закона о приватизацији у тој области.

Објављивање података о помоћи државе Звезди и Партизану најавио је председник Србије Александар Вучић у септембру када је навео да ће се тада знати који је клуб наводно „нечији љубимац“.

„Не само да ће се видети шта је држава дала директно, већ и јавна предузећа, шта је дала Србија, а шта Београд, локалне самоуправе и да сви виде људи колико смо пара потрошили и на једне и на друге, а како и једни и други само кукају на државу када им тако одговара, пошто је увек најлакше алиби тражити у држави и окривити је за нешто“, поновио је потом Вучић пре неколико дана.

С друге стране годинама изостаје дуго најављивана приватизација клубова који имају статус удружења грађана. Новинари Инсајдера су се механизмима злоупотреба у српском фудбалу бавили најдетаљније у серијалу Правила игре.

Све чињенице прикупљене од емитовања овог серијала 2009, па до данас, показују да се „правила игре“ нису променила.

До данас нико није дао аргументован одговор на питање како је могуће да је држава немоћна када је реч о приватизацији клубова.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 22. 10. 2019)


Исправка: Претходна верзија овог чланка садржавала је погрешну годину 2004. уместо 2014. (24.10.2019). Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Опет српски “капитализам” 🙂

  2. @Владимир Челекетић

    Или српски гробаризам и циганизам!?

Оставите коментар