Лондон: „Брегзит” се одлаже за 31. јануар због пораза Џонсона на другом гласању у парламенту

Због неизгласавања роковника за распаву о Брегзиту излазак Британије из ЕУ по свој прилици ће бити одложен до 31. јануара

Борис Џонсон у Британском парламенту (Фото: Џесика Тејлор/HOC)

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да је одлучио да суспендује разматрање споразума о „Брегзиту” у Британском парламенту.

Џонсон је то одлучио пошто је Парламент одбацио Владин предлог роковника за дебату и додао да се очекује одлука ЕУ о евентуалном новом одлагању Брегзита, преносе агенције.

Влада је вечерас у Парламенту Велике Британије изгубила на гласању о роковнику за дебату, због чега ће Џонсону бити готово немогуће да изведе земљу из Европске уније 31. октобра, како је обећао, преноси Бета.

За Џонсонов предлог роковника за дебату о „Брегзиту” гласало је 308 посланика, а против 322.

Роковник је предвиђао да доњи дом британског парламента има свега три дана за дебату о закону о спровођењу споразума о Брегзиту који је Џонсон постигао с ЕУ.

Исход гласања значи да посланици желе више времена за разматрање комплексног законодавства.

Британски парламент је раније вечерас изгласао у начелу закон о спровођењу споразума о „Брегзиту”, али је преостајало да га посланици размотре још једном, у појединостима.

Председник Европског савета Доналд Туск саветује се вечерас с лидерима 27 чланица ЕУ о захтеву за одлагање изласка Велике Британије из ЕУ, изјавила је његова представница за штампу.

„Председник Европског савета се консултује са лидерима ЕУ о захтеву који је поднела Велика Британија за продужење рока, да би се њен излазак из ЕУ одложио за 31. јануар 2020. године”, објавила је Мина Андрејева на „Твитеру” после одбијања британских посланика да убрзају разматрање споразума о „Брегзиту” што је тражила Џонсонова влада.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 10. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading