Британски парламент легализовао геј бракове и абортус у Северној Ирској

Насупрот остатку Велике Британије, где је дозвољен од 1967, абортус је у Северној Ирској био илегалан. Иста ситуација је била и са браковима особа истог пола

Фото: Пиксабеј

БЕЛФАСТ – Британски парламент је данас донео одлуку о либерализацији абортуса и легализацији хомосексуалних бракова у Северној Ирској, којом Вестминстер управља услед непостојања локалне владе.

Насупрот остатку Велике Британије, где је дозвољен од 1967, абортус је у Северној Ирској до сада био илегалан, осим у случајевима озбиљне угрожености живота мајке. Иста ситуација је до сада била и са браковима особа истог пола.

Северна Ирска нема владу од јануара 2017, због политичко финансијског скандала, и њене политичке институције не раде.

Користећи ту паралисаност локалне политике, британски посланици су у јулу изгласали амандмане о праву на абортус и хомосексуалне бракове у Северној Ирској у случају да се влада у Белфасту не оформи до јуче.

Нови прописи су на снагу ступили у поноћ по локалном времену, јавља Бета.

Државни секретар задужен за Северну Ирску Џулијан Смит изјавио је да ће прва геј венчања бити одржана „најкасније у недељи Светог Валентина 2020. године”.

Посланици северноирског парламента су се у знак протеста симболично окупили јуче поподне да би расправљали о закону. Будући да нема сагласности више странака, премијер и вицепремијер Северне Ирске не могу бити изабрани те тако закон усвојен у Лондону јуче није могао да буде блокиран. Присутни су били чланови ултраконзервативне Партије демократских униониста (ДУП), на челу с бившом северноирском премијерком Арлин Фостер, и успротивили су се свакој либерализацији по датим питањима. ДУП пружа подршку мањинској конзервативној влади Велике Британије.

„Ово је веома тужан дан. Знам да неки људи данас желе да славе и њима кажем: ‘Мислите на оне међу нама који смо данас тужни и сматрамо да је то у сукобу с људским достојанством и људским животом’“, рекла је Фостер новинарима.

Противници абортуса су се окупили испред северноирског парламента, а неки су носили транспаренте „Абортус? Не у моје име”.

С друге стране, потпредседница републиканског Шин Фејна Мишел О’Нил је покушај блокаде назвала „политичким ударом”. Посланик центристичке Алијансе Тревор Лан је оптужио ДУП и друге конзервативне посланике да „само покушавају да одузму женама и ЛГБТ особама права која су им гарантована у остатку Уједињеног краљевства”.

Присталице права на абортус су испред северноирске скупштине великим белим словима исписали реч „Декриминализовано”.

За Џејн Пикер, 24-огодишњу куварицу, промена закона је „добра ствар” али да би „било боље да је дошла од северноирске владе” уместо из Лондона.

„У сваком случају је победа”, навела је она.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар