Митрополит Амфилохије: Уместо Вучићу орден је требало дати игуманији Пећке патријаршије

Ја сам рекао да орден треба доделити игуманији Пећке патријаршије и сестрама мученицама које су ту остале после свих гоњења и насиља и претњи

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (Фото: Срна)

Митрополит црногорско приморски Српске православне цркве (СПЦ) Амфилохије саопштио је да намера владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) да у партијски програм за предстојећи конгрес уврсти и питање обнове аутокефалне Црногорске православне цркве, показује незнање оних који креирају државну, као и политику владајуће партије о томе шта је црква и колико она постоји на простору Црне Горе.

„ДПС је на последњем састанку покренуо и питање тзв. обнове Митрополије црногорско-приморске, аутокефалне. То само показује да они који сада воде не само партију него и Црну Гору, да су незналице што је то црква“, рекао је у интервјуу за Радио слободна Европа Амфилохије, коментаришући најаву да ће владајући ДПС програмом формализовати раније обећање председника Црне Горе Мила Ђукановића да ће радити на обнови црногорске аутокефалне цркве.

На питање да ли је поводом доделе ордена СПЦ председнику Србије Александру Вучићу, чему се митрополит Амфилохије противио, дошло до раскола између њега и патријарха СПЦ Иринеја, Амфилохије тврди да раскола нема.

„Нема раскола у СПЦ, и последњи догађаји су само потврда да је црква живи организам и да ми епископи нисмо чланови партије, него људи који свако мисли својом главом, и са свим поштовањем према нашем Синоду и патријарху који је недавно овдје био наш гост и примљен са много љубави“, рекао је он.

Како је додао, један број епископа нису били за то да се господину Вучићу додељује Орден Светог Саве.

„Ја сам рекао да орден треба доделити игуманији Пећке патријаршије и сестрама мученицама које су ту остале после свих гоњења и насиља и претњи…Орден свима мајкама на Косову које рађају децу, њима припада орден. То је наш став и ту се разликујемо можда од његове светости. Он човек има право да тако схвата, али је и наше право да на свој начин сагледавамо савремена збивања“, рекао је митрополит.

Председнику Србије у уторак је у Београду патријарх српски Иринеј уручио Орден Светог Саве првог реда. Свети архијерејски синод СПЦ одликовао и српског члана Председништва Босне и Херцеговине Милорада Додика и патријарха СПЦ Иринеја, поводом јубилеја – осам векова аутокефалности Српске православне цркве.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 12. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. А ти си га уручио ШЕШЕЉУ???!!!!

  2. Уместо АВ, Орден Светог Саве је требало доделити – ”СРБСКОМ СЕЉАКУ,
    РАДНИКУ И СРБСКОМ ВОЛУ”, који су изнели Први, Други и овај Трећи светски
    рат на својим плеђима, а које АВ са својом кликом систематски уништава, по
    наредби својих евроатланских газда и налгодаваца, само да би остао на власти!

    Драган Славнић

Оставите коментар