Аљбин Курти: Идеја о размени територија завршена, Вучић да схвати шта значи долазак Самоопредељења на власт

Нема дијалога о границама. Ово су моји ставови. Вучић мора још једном да схвати шта значи долазак Самоопредељења на власт, рекао Курти

Аљбин Курти (Фото: Бета/АП/Visar Kryeziu)

Идеја о размени територија и разговори о мапама завршени су доласком Самоопредељења на власт, рекао је лидер ове странке, којег већ виде као новог премијера Косова, Аљбин Курти, пренео је портал КоССев.

У интервјуу ТВ „Клан“ Курти је навео да је његова „понуда Србији – листа дугова коју има према нама због своје одговорности у рату“.

„(Александар) Вучић каже да не може да призна Косово у овим границама. И друго, ‘реците ми шта тражите и спремни смо да вам то дамо’. Не прихватамо ове услове. Територијална решења са оловкама и мапама у руци – са том идејом се код нас завршило. Нема мапе код председника републике. Нема споразума без дијалога. Нема дијалога о границама. Ово су моји ставови. Вучић мора још једном да схвати шта значи долазак Самоопредељења на власт. И верујем да он то врло добро зна“, рекао је Курти.

У истом интервјуу потврдио је да је Самоопредељење одувек хтело оставку Хашима Тачија, али да сада „нема гласова за такву смену“, а као најпроблематичније код Хашима Тачија, Курти види његов однос са Србијом, и то током „последње две године“.

„Он је урадио нешто незамисливо за нас – пре три године, зато што са у неку руку сложио да учини неку врсту територијалне размене са Србијом, и то назвао болним компромисом, рекао је Курти за албански „Клан“.

„Пре него са Српском листом, састаћемо се са другим представницима Срба“

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти и функционерка Демократског савеза Косова (ДСК) Вјоса Османи изјавили су данас да ће због формирања нове владе, пре него са Српском листом, састанке обавити с другим политичким представницима Срба, пренео је Коссев.

„Нећемо јурити ка Српској листи без да се састанемо са Србима изван Српске листе“, рекао је Курти после састанка у Приштини о формирању коалиције тих странака.

По Уставу Косова, српској заједници гарантовано је једно министарско место уколико кабинет има до 11 министарства, а два уколико их има више.

Уочи састанка представника две првопласиране партије на ванредним парламентарним изборима одржаним на Косову у недељу, Курти је најавио да ће разговарати о „почетку нове владе“ и рекао да ће коалиција Самоопредељења и ДСК „сачувати земљу од зла“.

Османи је изјавила да је с Куртијем разговарала о принципима, а још не о појединостима.

Обоје су рекли да сматрају да није фер најавити имена будућих чланова владе пре објављивања коначног резултата избора.

„Верујемо да ће резултати избора бити потврђени, чекамо на коначне резултате из поштовања према грађанима, као и резултате од преко 20.000 условних гласова“, рекао је Курти, пренела је КТВ.

Они нису најавили ни име будућег премијера, али је Курти најавио да ће владати заједно.

„Владаћемо заједно. Нећемо се бавити политичком трговином какву сте видели с коалицијом ПАН. Бићемо радикално транспарентни“, најавио је Курти.

Будућа влада ће имати свега 12 министарстава, и поштовати квоту од 30 одсто заступљености жена.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 10. 10. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар