Бугарски услови Скопљу: Без „македонског језика“, из уџбеника брисати „бугарски фашистички окупатор“

Бугарска влада освојила је одлуку којом се постављају „црвене линије“ за преговоре Северне Македоније са ЕУ, јављају медији у Скопљу и Софији

Фото: Профимедиа

Влада Бугарске усвојила је документ којим се дефинишу услови за преговоре Северне Македоније са Европском унијом, укључујући и жељу Софије да Скопље престане да користи термин македонски језик.

Истовремено, бугарска влада подржала је почетак преговора Северне Македоније и Албаније са ЕУ, наводећи да би раздвајање та два случаја представљало подривање стабилности у региону.

У вези с језиком, да се користи фраза – званични језик Републике Северне Македоније, а да се, уколико је неопходно, уз термин македонски језик сваки пут дода и објашњење – у сагласности са Уставом Републике Северне Македоније, наводи се у тексту који је објавио бугарски дневник Труд.

Дневник објашњава и да је став бугарске владе да је уставни језик у Северној Македонији у ствари производ еволуције бугарског језика и дијалеката тог језика.

Бугарска је тражила и да се из уџбеника избаце формулације попут „бугарски фашистички окупатор“, као и да се рехабилитују „све жртве комунизма“.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 9. 10. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. …koje ce ‘crvene linije’ sutra Hrvati postaviti pred Srbiju?

Оставите коментар