Милан Ружић: Одбрана америчког поретка

Борба против наводног руског утицаја у Србији само је изговор за нешто што ће тек да ради Америка

Симболички приказ америчких империјалних амбиција (Фото: Викимедија)

Амерички министар одбране Марк Еспер, најавио је да се почиње са озбиљним медијским ратом против Русије у Србији. Није ово ништа чудно што министар одбране Америке никад не прича о одбрани, већ искључиво о нападу. За њих је истребљење Индијанаца било одбрана цивилизације, бомбардовање Србије је било одбрана права, окупација Косова и Метохије, или сарадња у окупацији, је одбрана албанске државе, бомбардовање цивила у Сирији је одбрана светског поретка од тероризма и тако даље и много безобразније.

Њима није циљ да у Србији утихне руски утицај, ако га уопште има у оноликој мери у којој се прича, већ да се искључе сви они фактори који би Србе подсетили на православље, на живот, на неагресивну политику.

Не знам о којим руским медијима у Србији је реч, али знам да су амерички медији овој држави, као и многима, донели окупацију у савршеним дигиталним сликама. Резултат америчког утицаја на Србију, говорим о оном штетном, дакле, о утицају који је наступио после седамдесетих година и златног доба Холивуда. Када су схватили да кроз Холивуд могу да фабрикују мржњу уместо љубави, уметности и културе, пожурили су да стварају култ познатих личности чија ће лица свету усађивати неморал и која ће успоставити предуслове за медијску и сваку другу доминацију.

Милан Ружић (Извор: Искра)

Срби нису у холивудским филмовима терористи зато што Холивуд прави реалне филмове, јер побогу, погледајте нпр. „Трипл Икс“ (1, 2, 3), већ су Срби терористи, не само зато што имају сличан језик Русима који су увек представљени као мафијаши, зато што Американцима треба Трепча, треба им Косово са Бондстилом (једна од ретких небомбардованих територија за време НАТО агресије 1999. године), потребне су им реке на Косову и Метохији, потребан им је транзит за трговину белим робљем, органима, дрогом и оружјем, не као држави, већ као сили која то дозвољава онима који то чине како не би задирали у Америку.

Направити Србе терористима, Србију представити кампом за терористе, нашу децу као злочинце, тактика је која ће не само свет напујдати на нас, већ ће створити и поделе међу Србима, који, руку на срце, више воле да се деле, него да дишу. Са ефектном медијском сликом о нама, лако ће се одлучити 19 земаља, а од њих је 18 хришћанских, да нас бомбардују и уводе санкције. Од плаката холивудског блокбастера, у ком неки Србин лаком на новац игра против себе мислећи да то чини за своју каријеру, преко увоза демократије која је прикривени неолиберални капитализам и дужничко ропство њиховим банкама, или банкама њихових чеда попут Немачке, па све до разбијања нашег поимања Русије као вечитог савезника, нама се нарушава идентитетско поистовећивање са неким ко је већи од нас, а потекао је из истог корена. Нама се поручује да се ми немамо чему надати ако они ово чине са Русима.

Стога, борба против наводног руског утицаја у Србији само је изговор за нешто што ће тек да ради Америка. Надамо се само да неће опет те ствари бити по нас кобне као пре двадесет година, да неће опет доћи до одузимања територија, до насељивања миграната, до потпуне американизације наших институција, до неке нове Жуте куће.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 3. 10. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар