Данас: Владика Игнатије обавестио Синод због чега не може да смени владику Максима са места предавача

Епископ Игнатије (Мидић) обавестио је Свети архијерејски Синод СПЦ зашто не може да смени предаваче на Православном богословском факултету епископа Максима и Марка Вилотића

Епископ Игнатије (Фото: ТВ Храм)

У Патријаршијском двору у Београду јуче је после дуже паузе одржана седница Светог архијерејског синода СПЦ на чијем се дневном реду нашао и допис декана Богословског факултета Београдског универзитета епископа браничевског Игнатија (Мидића).

Он у допису обавештава „црквену владу“ о разлозима због којих не може да спроведе синодску одлуку о смени двојице предавача највише образовне установе СПЦ – епископа западно-америчког Максима (Васиљевића) и Марка Вилотића, секретара владике диселдорфско-немачког Григорија (Дурића).

Како Данас незванично сазнаје, Синод, којим је јуче председавао поглавар СПЦ Иринеј, није одушевљен декановим ставом.

Владика Игнатије, како се спекулише у врху СПЦ, обавестио је Синод да из законских разлога, с обзиром да је Богословски факултет део Београдског универзитета, не може да спроведе одлуке о смени владике Максима, редовног професора на Катедри за Патристику и доцента Марка Вилотића на Групи на хришћанску философију и религиологију, јер би тиме прекршио више државних закона – о високом школству, универзитету, раду.., који је овај факултет дужан да поштује.

Богословски факултет је синодску одлуку примио 24. јула, а на његовом званичном сајту владика Максим и Марко Вилотић налазе се и даље на листи наставника и сарадника. Да ли ће они редовно започети нову школску годину 1. октобра, зависи од декана, који чека званичан одговор Синода.

У врху СПЦ незванично коментаришу да се Богословски факултет због синодских одлука за које се тврди да су преседан у црквеној пракси, нашао у процепу између црквених и државних закона и да би овај случај зависно од садржаја синодског одговора декану могао да заврши као тема на наредном заседању Светог архијерејског сабора. Са евентуалним јучерашњим ставом Синода требало би да буде упознато и Наставно-научно веће Богословског факултета, чија је седница заказана за 30. септембар.

Синод је 8. јула одлучио да се владика Максим и Марко Вилотић смене из „јавности тешко објашњивих разлога теолошке природе“, како је за Данас поводом овог случаја раније изјавио синодалац и портпарол СПЦ епископ бачки Иринеј (Буловић). У интервјуу за наш лист владика бачки је тада негирао да „гаји личну нетрпељивост или мржњу према свом бившем студенту, а сада млађем сабрату у епископској служби владици Максиму“, иако га је у преписци са поглаваром СПЦ и председавајућим Синода, као главног кривца за смене на Факултету прозвао епископ бивши захумско-херцеговачки Атанасије (Јевтић), духовни отац владике Максима и Григорија.

У писмима, која су доспела у јавност, патријарх је негирао кривицу свог имењака владике бачког, тврдећи да је синодска одлука о смени једногласна и тражећи да духовна деца архимандрита Јустина (Поповића), ког је СПЦ 2010. прогласила за свеца, своје несугласице реше између себе.

Данасови извори тврде да је и прошле недеље, на освећењу заветне троолтарне цркве оца Јустина у манастиру Ћелије, које је окупило већину „јустиноваца“, укључујући и владике Атанасија и Иринеја (Буловића) и чланова Синода, међу којима је био и епископ крушевачки Давид (Перић), који је преко сајта своје епархије највише нападао владику Атанасија поводом преписке са патријархом, атмосфера међу архијерејима била тешка и напета. Прича се да је, наводно, већина владика избегавала разговор о смени на Богословском факултету.

Спорна синодска одлука донета је после мајског Сабора на коме је расправљано и о ставовима владике Максима о украјинском црквеном случају и питању аутокефалије, о чему је он пре саборског заседања јавно полемисао са владиком бачким. Владици Максиму, осим извињења, на Сабору није изречена никаква епитимија – црквена казна, али му је Синод потом, како је процурело у јавност, замерио што је о тој теми поново говорио у јавности, покренувши и нека административна питања која се тичу Статута универзитета, као богословска која се тичу „неопходности наставе у духу верности Светом писму и светом предању Цркве“, што би у случају спровођења синодске одлуке у будућности могло да угрози положај владике Максима као епархијског архијереја.

У црквеним круговима спекулише се и о могућој политичкој позадини овог случаја, јер је владика Максим један од критичара косовске политике актуелне власти и један од епископа коју су тражили од патријарха да се повуче „фалсификовано“ завршно саборско саопштење портпарола СПЦ и објави аутентички документ, који се највише разликује у делу, који се тиче посете председника Србије Александра Вучића Патријаршији, током последњег мајског заседања Сабора, на коме је председник Републике нападао и чак претио појединим владикама. Саопштење владике бачког није повучено са сајта СПЦ, а он сам је негирао да је реч о фалсификату.

Без обзира на то, црквени извори упозоравају на могуће „дисциплиновање“ СПЦ, јер наводно Вучићев режим не жели да се Црква још једном званично огласи против признавања самопроглашне независности Косова и Метохије, његове поделе и разграничења, које Вучић заговара.

Иако их нико није помињао, Вучић и његови саветници сами су се јавили, тврдећи да немају никакве везе са сменама на Богословском факултету, а патријарх се одмах по писању Данаса о овом случају нашао у Председништву Србије, где га је председник пред камерама обавестио да је „недужан“. Без камера, наводно су разговарали и о заједничком црквено-државном обележавању осам векова самосталности СПЦ.

Вучић на обележавању јубилеја?

У складу са одлукама мајског Сабора, централна прослава 800 година аутокефалности СПЦ одржаће се од 6. до 9. октобра у манастиру Жича и Београду. Како је најавила Информативна служба СПЦ, 6. октобра у Жичи требало би да сви архијереји присуствују саборној свечаној литургији. У саопштењу се не наводи да ли су на прославу позвани црквени званичници из других помесних православних црква, као што је обичај у оваквим приликама. Свечана академија требало би да се одржи 8. октобра у Центру Сава, а Данасови извори спекулишу да би на њој наводно требало да се обрати и Александар Вучић. За 9. октобар најављено је отварање изложбе „Осам векова уметности по окриљем СПЦ“ у Музеју СПЦ у Патријаршијском двору. Данасови извори сумњају да ће се у Жичи и Београду окупити све српске владике, јер су им, наводно позивнице касно послате. Поједини црквени кругови доводе у питање и одржавање јесењег Сабора, који је требало да буде посвећен црквеној просвети и то због окупљања поводом јубилеја, за које готово нико не верује да би могло да се претвори у саборско заседање.

Јелена Тасић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 26. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

 1. Ако се богословски факултет финасира из средстава Цркве, онда је нормално да
  онај који плаћа има неопозиво право да суспендује оне који не раде у складу
  са струком.

  Прича да је епископ Максим некакав противинк Вучићеве политике по питању Ким,
  не пије воду, будући да су обојица присталице Дарвинове теорије о еволуцији,
  настанку човека из тамо неке изумрле врсте човеколиког мајмуна, само, за сада,
  док наука то не пронађе, нема никаквих фосилних трагова те изумрле, мајмунске
  врсте.
  Истомишљеници по Дарвину не могу бити ни политички неистомишљеници!

  Драган Славнић

 2. Све ово нам говори да је велико цепање у СПЦ.
  Када је владика Артемије говорио о вршљању
  На ПБФ-у појединих професора нису обраћали пажњу. Шта је сад, Игњатије? Он је одавно непослушан, раи шта хоће и како хоће. А ни другима није за веровати.

 3. E, @Dragane Slavnicu, u prethodnom komentaru ti kazes :
  „Истомишљеници по Дарвину не могу бити политички неистомишљеници!“
  Ne bih se slozio. Na primer, ti i ja se uopste ne slazemo povodom Darvinove teorije o evoluciji,
  ali se slazemo da je Aleksandar Vucic najgori vladar koga je Srbija ikad imala.
  Zar ne Dragane Slavnicu ?

 4. Ова вест је веч бајата. Синод је пре 2 дана наредио Игнатију да мора да поступи по наређењу и да истера Максима са факултета јер ће у супротном и он сносити последице. Исто тако овде се Максим нада у Сабор али Сабора неће бити до маја месеца а до тада ће на факултету већ бити изабрани други професори на његово место. Тако је како је.

 5. @Tata
  АВ је само, тренутно /док је у мандату/, “први међу једнакима“ у хорди “владара“ од
  5. октобра 2000-е, па до даншњих дана, сви – “дарвинисти“!
  Драган Славнић

 6. … од 5. октобра 2000-е, па до даншњих дана, сви – “дарвинисти“!
  Не волим ове од 5. октобра, али зар нису од 1945. дарвинисти? Од како су Срби изгубили рат 1944. године, Србијом владају дарвинисти. Заправо, могуће је да је то што влада Србијом она карика која Вам недостаје у теорији еволуције.

 7. @Петар

  Дарвинисти од 1945. су били атеисти /иначе све крштне душе/, а ови од
  5. октобра 2000-те су дарвинисти – некрштени и антитеисти.
  Ови од 1945. нису били педери, нису то бар јавно наметали народу,
  а ови од 5. октобра 2000-те – све педер до педера, и то силом /уз помоћ
  полиције, жандрмерије, војске, БИЕ…/ јавно, на улици намећу народу!
  Ови од 1945. убијали су тело, а ови од 5. октобра 2000-те – убијају
  душу, што се управо показује и доказује присуством мајмуноликости
  и на ББФ.
  Толико!

  Драган Славнић

Оставите коментар