Александар Вучић: За Србију нема ружичастих решења косовског питања

Америчка администрација је веома посвећена решавању косовског питања, они желе решење, што брже решење, рекао Вучић у Њујорку

Александар Вучић у Њујорку са званичником Стејт департмента Филипом Рикером (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Њујорку да су САД више него раније отворене да чују различите предлоге Београда за решавање косовског питања и да желе што брже решење.

„Америчка администрација је веома посвећена решавању косовског питања, они желе решење, што брже решење, отворени су да чују свако различито мишљење”, рекао је Вучић за РТС, коментаришући свој синоћни састанак у Њујорку са високим званичницима Стејт департмента Филипом Рикером и Метјуом Палмером.

Вучић је за РТС у Њујорку, где учествује на 74. годишњем заседању Генералне скупштине УН, казао и да су у решавању косовског питања све опције на столу, да Београд нуди једно, а Приштина друго, и да за Србију „нема ружичастих решења”.

Говорећи о кратком састанку који је у Њујорку имао с председником САД Доналдом Трампом, Вучић је рекао да му је амерички лидер казао да „зна колико су Срби добар и велики народ” и да зна „да му је обећао да ће да дође у Србију”, где, према Вучићевој оцени, ужива велику популарност.

Вучић је рекао да ће сутра у обраћању пред Генералном скупштином УН говорити о региону и неопходности очувања мира и стабилности, преноси Бета.

„Сви (у УН) су се без изузетка обраћали домаћој јавности, ја ћу се трудити да говорим о региону, о неопходности очувања мира и стабилности, шта је Србија учинила и шта очекујемо од света у будућности”, казао је председник Србије.

Он је навео да је Србија мала земља која нема утицаја на дешавања у свету, али има на политичку и економску ситуацију у региону, и додао да ће због тога у УН „у складу са својом снагом, изаћи с анализом онога што се збива и онога што је региону потребно, а то су мир и стабилност и убрзани економски развој”.

Коментаришући активности косовске делегације у Њујорку, Вучић је рекао да „они раде свој посао” и „боре се за своју земљу”, а да ће делегација Србије наставити да „ради свој посао”.

„Они се боре за своју земљу, улажу огроман труд, Њујорк је њихов град, њихово најснажније упориште у сваком смислу, притом не мислим на УН. У Њујорку су њихови лобисти, финансијски магови. Али, и ми радимо свој посао, радимо на новим повлачењима признања независности Косова”.

Упитан да прокометарише вест да је РТК забранила спот Српске листе с образложењем да реченица „Када Србија зове, ја дајем свој глас” не може да буде емитована, Вучић је казао да на Косову „слобода и демократија цвета на све стране” и оценио да тиме „хоће да кажу да то нема везе са Србијом”.

Вучић ће се, између осталих, касније данас састати у Њујорку са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом, саветником председника САД за националну безбедност Робертом О’Брајаном и одлазећом шефицом европске дипломатије Федериком Могерини.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. “Александар Вучић: За Србију нема ружичастих решења
  косовског питања” ?!

  Како да нема – када у позадини горње слике/фотографије имамо
  ”уметничку” слику са палетом дугиних боја, па и ”ружичастом” бојом.
  Пре ће бити да ће то решење бити у складу са дугиним бојама,
  сагласно идеологији те симболике!

  Само, после тог и таквог решења, остаје питање:
  Каве ће боје бити политичка перспектива актера и потписника тог
  решења, са СРБске стране?

  Драган Славнић

 2. (Коментаришући активности косовске делегације у Њујорку, Вучић је рекао да „они раде свој посао” и „боре се за своју земљу”, а да ће делегација Србије наставити да „ради свој посао”.)

  Они се боре за отимање туђе, српске земље. Као национална мањина у Србији косовски Албанци немају “своју” земљу. Од Србије зависи хоће ли им то јасно ставити до знања, или ће дозволити да присвајају Косово и Метохију за своју нову нелегалну државу “Косова”. Ако Србија озбиљно “ради свој посао”, Албанци не могу добити то што траже. Председник Вучић је дужан да заступа и брани само интересе државе чији је председник. А о миру и стабилности у региону нека се брину и велике силе које су га својим деловањем узнемириле.

 3. Одавно ми је мука слушајући овако паметне изреке ове особе.
  Најгоре што су и његови следбеници почели да се служе његовим маниром па памет у Србији врца на све стране.

Оставите коментар