Слободан Ј. Доклестић: Статус Косова по угледу на Фарска острва

Иако се ниједно решење не може потпуно пресликати, Србија би сличан статус могла признати Косову – где би Косову био признат суверенитет који би био ограничен одређеним правима Србије

У последње време сведоци смо све учесталијих притисака да се хитно интензивира дијалог Београда и Приштине у циљу постизања споразума о „потпуној нормализацији односа”. Штавише, са Запада се све отвореније говори о томе да би исход тих разговора требало да буде „узајамно признање” Србије и Косова – као да Србији значи нешто што ће је власти у Приштини признати као суверену државу. Поред тога, приметно је да је питање Косова сада одвојено од европских интеграција Србије, тако да се више не говори о томе да би признање Косова омогућило Србији убрзано приступање Европској унији.

Признање тзв. државе Косово би за Србију било неприхватљиво из низа националних, историјских, идентитетских, културних, верских и других разлога. Осим тога, посматрајући у будућност, признање Косова од Србије широм би отворило врата за стварање „велике Албаније” у нашем непосредном суседству – а то би онда дугорочно представљало неприхватљив безбедносни ризик за Србију, као и за цео регион. На томе би увек ваљало инсистирати на почетку и крају сваког разговора о Косову.

С друге стране, наступ Србије у разговорима о Косову не сме бити само базиран на негативном приступу (тј. на томе шта нећемо) већ мора понудити предлог о томе шта Србија предлаже кад је реч о том питању. Зато сада треба показати мудрост и предложити оквир за правнообавезујући споразум са Косовом који ће са једне стране задовољити минимум наших државних и националних интереса, а са друге неће унапред бити неприхватљив за велике западне силе.

Решење које би по аутору овог чланка имало прилично смисла могло би бити успостављено по угледу на статус Фарских Острва – која имају посебан статус у оквиру Краљевине Данске са пуним самоуправним надлежностима да самостално уређују готово све области од значаја за њихове грађане, осим одређених питања која су остављена у надлежност Краљевини Данској (нпр. промене устава, питања држављанства, спољна, безбедносна и одбрамбена политика, монетарна политика). Сва друга питања, која нису резервисана као надлежност Краљевине Данске, Фарска Острва могу уређивати својим законима и другим прописима.

Слободан Ј. Доклестић (Фото: Политика)

Поред тога, Фарска Острва су и члан одређених међународних организација, а могу имати и своја представништва у другим државама. Интересантно, иако је Данска чланица ЕУ, Фарска Острва нису део уније. Такође, Фарска Острва имају посебан споразум о јединственом тржишту са Исландом, као и посебне споразуме о слободној трговини са Турском, Швајцарском и Норвешком. Фарска Острва имају и своје спортске репрезентације које самостално наступају на међународним такмичењима, као и посебни међународни телефонски код (+298), посебну екстензију за интернет домене (*.fo), те посебне ознаке у међународном банкарском и поштанском промету.

Иако се наравно ниједно решење не може потпуно пресликати на случај Косова, Србија би сличан статус могла признати Косову – где би Косову био признат суверенитет који би био ограничен одређеним правима Србије. Та права би се, пре свега, односила на (1) посебне и директне везе са Заједницом српских општина која би морала бити успостављена како је договорено у тзв. Бриселском споразуму (нарочито у областима економског развоја, културе, образовања, спорта, повратка расељених лица, итд.), (2) заштиту српског становништва, (3) обезбеђивање српских манастира и светиња који би уживали екстратериторијални статус на Косову, (4) царинску унију Србије и Косова и успостављање заједничког тржишта, (5) монетарну унију кроз признање српског динара као валуте на Косову (поред евра), (6) чланство Косова у међународним организацијама уз претходну сагласност Србије, и (7) право вета Србије на успостављање оружаних снага Косова, уједињење Косова са другим државама, те на иступање Косова из овакве заједнице са Србијом.

На тај начин Србија би заштитила своје основне интересе на Косову и отворила простор за пуну изградњу партнерских и пријатељских односа са западним државама, од којих су нам многе традиционално биле велики пријатељи и савезници. Такође, створили би се неопходни темељи за искрено помирење и суживот Срба и Албанаца на овим просторима.

Аутор је адвокат у Београду

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 9. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Фарска острва су прекоморска територија удаљена од Данске. А Косово и Метохија су срце Србије. Данска може да живи без Фарских острва. А Србија не може да живи без своје изворне земље Косова и Метохије.

Оставите коментар