Политика: Банкрот „Томаса Кука” уздрмао грчки туризам

Према првим проценама, грчка туристичка привреда, од које земља живи, биће оштећена за више од 350 милиона евра

Ербас A321 компаније „Томас Кук” (Фото: Адријан Пингстон/Викимедија)

Банкрот британског туристичког гиганта „Томаса Кука” ојадио је Грчку. Према првим проценама, грчка туристичка привреда, од које земља живи, биће оштећена за више од 350 милиона евра. Вест о банкроту је изазвала прави земљотрес јер се у земљи тренутно налази око 50.000 туриста који прекидају одмор и чекају да се врате у домовину, а хиљаде њих требало је тек да стигну. Само на Криту је 20.000 туриста преко „Томаса Кука”, који сваке године слао 70 одсто гостију.

Према званичним проценама, Грчка се никада није суочила са таквим непроцењивим и драматичним последицама које доноси банкрот британског тур-оператора.

„Ово је за нас ’земљотрес од седам степени’, а очекујемо и цунами. Не знамо како ћемо се изборити с насталим проблемом јер није реч само о туристима који су сада у Грчкој већ и онима које смо очекивали до средине новембра. То су уговори који неће бити испуњени и који ће за нас бити огроман губитак, зато и очекујемо цунами и у паници смо јер смо направили договоре и за наредну сезону, ради се о хиљадама гостију”, каже Михалис Влатакис, председник туристичких агенција Крита.

Губитак само једног хотела у Ираклију на Криту износи 650.000 евра. Око 3.000 туриста је остало на Родосу, неколико хиљада на Крфу, Косу… Такође, на острвима Скијатос и Скопелос половина гостију који су се нашли у незавидном положају јесу управо Британци који су дошли преко „Томаса Кука”.

„Нисмо сигурни да смо у стању да преживимо овакав ударац јер су управо на крају сезоне, по традицији, били наши главни гости. Нешто ће надокнадити и осигуравајуће компаније, госте који су се затекли у хотелима нећемо препустити саме себи, али очигледно је да је реч о огромном ударцу за грчку економију и туризам. Финансијске губитке не можемо да проценимо”, каже Алекос Ефстатију, председник Асоцијације хотелијера Скијатоса.

Надлежна министарства су одржала хитан састанак и донела одлуку да ће влада, уколико је то могуће, помоћи да се ублаже последице на острвима. Једна од мера је да се ослободе пореза на приход за склопљене уговоре са „Томасом Куком”, као и пореза који се туристима наплаћује за сваку ноћ боравка у хотелима.

Грчка се до сада већ суочавала с последицама пропасти туристичких фирми као што је то било 2104. када је банкротирао шпански онлајн тур-оператор „Трансотел”, али и неколико руских фирми са којима су имали дугорочне споразуме. Међутим, ниједна од њих не може да се мери с последицама пропасти „Томаса Кука” који је Грчкој годишње доводио три милиона туриста.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 9. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар