Александар Вучић: САД траже да признамо Косовo

САД очекују од Србије, видели сте у писму председника Трампа, да призна независност Косова. Немојте да обмањујемо народ. У нешто блажој форми то ће рећи и остале западне земље које су признале Косово

Александар Вучић (Фото: З. Шапоњић)

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће следеће недеље, током Генералне дебате на Генералној скупштини УН, имати велики број састанака са светским званичницима и да ће ти разговори бити тешки јер ће Косово бити доминантна тема.

„Имаћу безброј састанака у Њујорку. Са људима из ЕУ, много билатералних сусрета, опет са канцеларком Меркеловом, што је за мене задовољство“, рекао је Вучић за ТВ „Пинк“.

На констатацију новинара да Меркелова тамо иде на дан и по, а да је тражила састанак сa њим, председник Србије каже да га је то изненадило али да јој је захвалан на тој врсти пажње.

Он је рекао да ће у Њујорку разговори бити тешки јер ће Косово бити доминантна тема.

„Ти разговори су тешки. Имаћу састанак и са руским министром Сергејом Лавровом. Не знам да ли ћу ићи у недељу или понедељак јер Трамп заказује неке религијске скупове, па сад видим да ће Албанци да се хвале да су тамо били, да су се састали са Трампом, а нису, па не знам да ли да идемо и ми, па да и ми глумимо да смо причали неколико сати, а у ствари смо дошли да се сликамо и да прозборимо минут. А сваки минут је вредан са америчким председником“, рекао је Вучић.

Најавио је и сусрет са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, први пут од његовог избора за председника Владе.

„Он ће желети да чује и албанску страну, а наша молба грчким пријатељима ће бити да не признају косовску независност“, рекао је он.

Указао је да ће 1. октобра бити донета важна одлука у ЕП, везано за потврду кандидата за европске комесаре.

„Мислим да за једног од предложених комесара неће дозволити избор. Да ли ће то покушати да ураде с Трочанијем, што би била велика штета јер је он искрени пријатељ Србије, или са пољским, румунским кандидатом јер имају тобож неке примедбе… Морају да покажу мишиће на неком. За нас је страшно важно да наши мађарски пријатељи буду у ресору за проширење“, рекао је Вучић, напоменувши да му је то недавно најавио и мађарски премијер.

Како је рекао, ускоро ће се и приватно састати с Виктором Орбаном у Београду и разговарати о важним темама.

„Имаћемо значајнију подршку тројке из Вишеградске групе. А борићемо се и за подршку Пољске за српски пут ка ЕУ“, додао је Вучић.

Упитан да ли се однос САД променио према Србији, Вучић каже да то тако изгледа када се гледа површински.

„Али, то није реално. Амерички амбасадор Кајл Скот сада одлази. Иако смо имали разговоре који су неретко били тешки и ја сам једном претерао и нисам му се извинио ни тада, ни данас, нити ћу, али сам претерао и дозволио себи да користим речи на које немам право, он се борио за боље односе САД са Србијом. Ни америчком амбасадору није лако да ради у Србији имајући у виду однос јавног мњења. Сад на крају желим да му се захвалим“, рекао је он.

Данас отворено, нескривено разговарамо, ником не служимо, али отворено разговарамо.

„Да ли су они променили став, да ли је он бољи? Не бих рекао“, каже Вучић и додаје да му није стало да овде добије један, два одсто подршке, а да неког обмане.

„За нас је то тежак посао. САД очекују од Србије, видели сте у писму председника Трампа, да призна независност Косова. Немојте да обмањујемо народ. У нешто блажој форми, или ће то оставити за крај дијалога, то ће рећи и остале западне земље које су признале Косово. Тако стоје ствари на Западу. Шта ми у међувремену успевамо — да укажемо на своју позицију“, закључио је он.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 20. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. А што тебе брине шта мисли Америка и запад? Што не кажеш они траже, инсистирају, прете али толико земаља света ( Русија, Кина, Индија, Шпанија, Грчка, Ватикан, Израел, Румунија, Бразил ….не признаје Косово а пре свега, ми Срби знамо да смо у праву кад бранимо своје? Уосталом, зашто том логиком не идеш и кад си ти у питању, јер је јасно да те не жели на власти, у политици, у Србији, бар 80% грађана Србије, па зашто не поднесеш оставку и не одеш?

 2. Па, ако Америка тражи, признај га, и сноси одговорност, сам, без да то сваљујеш
  на плећа народа!
  Имаш подршку Чеде Јовановића, Вука Драшковића, Соње Лихт, ”Жена и црном”,
  Наташе Кандић, Јелене Милић, владајуће коалиције, и ове фолирајуће
  ”опозиције”, САНУ Кајла Скота, пет водећих земаља ЕУ – ”Међународне
  заједнице”…, па зашто толико околишиш?

  Све је дозвољено, али није све на корист!

  Драган Славнић

 3. Они траже а он се бори као лав да то што прије то одради!!!

Оставите коментар