Милорад Додик: Декларација СДА наставак је Алијине „Исламске декларације“

Усвојена програмска декларација СДА само је наставак „Исламске декларације“ Алије Изетбеговића, изјавио је српски члан председништва БиХ Милорад Додик

Милорад Додик (Фото: Youtube printscreen)

СДА је на недавном конгресу партије јавно изашла са платформом укидања Републике Српске, мењања Дејтонског споразума и искорака ка стварању босанског идентитета. Усвојена програмска декларација СДА само је наставак „Исламске декларације“ Алије Изетбеговића, изјавио је Додик за РТС.

Скоро 50 година од Исламске декларације Алије Изетбеговића, његова Странка демократске акције одржала је конгрес у Сарајеву на којем је Алијин син Бакир поново изабран за председника, док је Бакирова супруга Себија добила највише гласова као будућа чланица председништва.

Ипак, кључна вест са Конгреса била је програмска декларација странке која је имала одјек скоро као некада Алијина исламска декларација.

Наиме, СДА је јавно изашла са платформом укидања Републике Српске, мењања Дејтонског споразума и искорака ка стварању босанског идентитета.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је, гостујући у емисији „Око“ РТС-а рекао да ће на сутрашњем састанку информисати председника Србије Александра Вучића о новонасталој ситуацији.

Србија је, подсећа, једна од потписница Дејтонског споразума, а програмска декларација СДА крши како Устав, тако и Дејтонски споразум.

Усвојена програмска декларација СДА само је наставак „Исламске декларације“ Алије Изетбеговића, изјавио је Додик.

Истиче да је реч о општемуслиманској декларацији, а на питање зашто то тврди, наводи да ниједна бошњачка партија није критиковала њену антиуставност и антидејтонски карактер.

„Ово само говори да би српски народ требало још више да се окупи“, рекао је српски члан Председништва БиХ.

Навео је да међународна заједница већ 25 година руши Дејтонски споразум и да је Високи представник учинио све да га уруши до мере доношења закона који су противуставни.

Додик је рекао и да се то види на примеру Савета министара који се уставом дефинише као помоћни орган Председништва БиХ, док му је високи представник дао опис посла који би могао да буде нека врста владе.

Додик је рекао да је на данашњој седници Председништва БиХ договорено да ће 8. октобра заједно бити у Београду код председника Србије Александра Вучића. Истог дана Србију би требало да посети и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 20. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар