Дојче веле: Вучић није обавио свој део договора, Меркел у премијерки Брнабић тражи алтернативу

Вучић није обавио свој део прећутног договора између Београда и Запада и зато Меркел сада тражи алтернативу у директном дијалогу с премијерком Брнабић, рекао је немачки новинар Томас Бреј

Ангела Меркел и Ана Брнабић (Фото: Спутњик/Танјуг/Слободан Миљевић)

Трећа посета Берлину за мање од годину дана, али тек сада прва, званична, са свим почастима. Неки аналитичари процењују да Меркел, зато што Вучић није обавио свој део договора, у премијерки Брнабић тражи алтернативу.

Иако је премијерка Србије Ана Брнабић чест гост у Берлину, а с немачком канцеларком Ангелом Меркел виђа се довољно и на међународним конференцијама, данашња посета Берлину (18.9) први је званични боравак у немачкој метрополи више од две године након њеног доласка на чело Владе Србије.

У складу с тим, уприличене су и војне почасти и свирање химне, након чега су се две државнице повукле на више спратове канцеларског уреда, на радни ручак. А тамо се разговарало – много о привреди, а мало о политици.

О Косову само на рубовима

На конференцији за новинаре након сусрета који је трајао двадесетак минута, свега неколико речи било је одвојено за политичко питање односа Србије и Косова. У посебној изјави за новинаре из Србије, након званичне конференције за медије, Ана Брнабић само је дала до знања да се немачка страна није изјашњавала о евентуалном попуштању када је у питању решење које би се заснивало на разграничењу.

„Немачка страна ништа по том питању није рекла, нити је предложила ишта ново“, рекла је Брнабић.

Ана Брнабић и Ангела Меркел на конференцији за медије (Фото: Шмит/АФП)

Претходно је, на конференцији за новинаре, Ангела Меркел изјавила да је дијалог тренутно блокиран због избора на Косову. Она је такође демантовала медијске написе по којима Берлин и Париз желе да именују сопственог представника у разговорима о будућности односа Београда и Приштине.

Уз војне почасти о привредним односима

Канцеларка Меркел је у свом кратком обраћању новинарима похвалила привредне реформе у Србији које су резултирале падом броја незапослених. Посебно је истакла процес дигитализације: „Што се образовања младих стручњака на пољу информатике и дигитализације тиче, ту би Србија могла да послужи као узор и осталима у Европи“, рекла је Меркел. Многима у сали вероватно је у том тренутку кроз главу прошла помисао да би ти млади стручњаци једног дана могли да заврше на немачком тржишту рада.

Након канцеларке, гошћа из Београда опширно је описивала привредне успехе Србије у последњем периоду. Притом је истакла своје разговоре с представницима мањих и средњих немачких предузећа који су у уторак (17.9), током разговора с Аном Брнабић, изразили жељу да улажу у Србију. Како је тада истакао председник те интересне групе, Марио Оховен, немачки предузетници посебно су заинтересовани за Србију због добре логистике и „конкурентних плата“. Притом се највише говорило о потенцијалима у сектору производње индустријских делова.

Привреда премијерки, политика председнику Вучићу

Чињеница да Брнабић у наступну посету долази две године након именовања на премијерску позицију, само је на први поглед необична. Додуше, ово је трећи боравак Ане Брнабић у Берлину у последњих годину дана, али оба ранија термина премијерка Србије била је у другом плану. У новембру прошле године, на привредној конференцији дневника „Зидојче цајтунг“ и на пролеће ове године када је била само пратња председнику Вучићу.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Неки аналитичари процењују да тајна те „касне посете“ лежи у односу канцеларке према председнику Србије. Дугогодишњи дописник немачке новинске агенције ДПА из Београда, аутор и публициста Томас Бреј, уочи сусрета у Берлину за Дојче веле је изразио мишљење да Меркел у премијерки Брнабић тражи алтернативу дијалогу с Вучићем.

„Вучић није обавио свој део прећутног договора између Београда и Запада, и није довео односе Србије и Косова на жељени ниво – док је заузврат Запад мање-више ћутао о катастрофалном стању у правосуђу и медијима у Србији. Зато што Вучић није обавио свој део договора, Меркел сада тражи алтернативу у директном дијалогу с премијерком Брнабић“, рекао је Бреј.

Он истовремено оцењује да то још једном показује неинформисаност немачке дипломатије на Балкану: „Очигледно у Берлину још нису у потпуности схватили да у Београду конце вуче Вучић и да без њега нема доношења одлука.“

Ненад Крајцер

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 18. 9. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Изгледа да се Историја понавља у све краћим периодама. Пре нешто више од седам година је председник Тадић „пао у немилост“ Запада, па је од г-ђе Меркел отписан. Ову „част“ ће сада вероватно имати и председник Вучић. Мало је споран избор наследника-це на његовом месту, односно задацима, али је свеједно док показује потребну послушност. Ако ово гледамо са стране „отписаних“ у Србији, може се протумачити и као њихов „бежање на мала врата“. Јер се тиме спашавају од вероватне одговорности за издају државних интереса. Случај Тадића показује да је он „опрао руке“ од одговорности за покретање овог губитничког процеса са решавањем питања Косова и Метохије. И постао угледни члан Опозиције. Таква будућност може да се осмехне и Вучићу. Биће занимљиво гледати га поново као ватреног опозиционара како напада издајнике у Србији. А оба председника, бивши и садашњи, рачунају на, наизглед, кратко памћење народа.Србије.

Оставите коментар