Освештан спомен музеј у Старом Броду

Страдање Срба у Старом Броду код Вишеграда 1942. обележено је освештавањем спомен-музеја. Споменичко решење дело је архитекте Новице Мотике из Зворника

Стари Брод (Фото: РТРС)

У Старом Броду код Вишеграда обиљежено је 77 година од страдања шест хиљада Срба које су убиле усташе на бруталан начин.

У Старом Броду код Вишеграда почело је обиљежавање 77 година од страдања више од 6.000 Срба сарајевско-романијске регије, које су 1942. године побиле усташе Јуре Францетића у Старом Броду и Милошевићима.

Помен српским жртвама поред спомен-обиљежја у Старом Броду служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са свештенством.

Освештан је и Спомен-музеј старобродским жртвама, које су 1942. године побиле усташе Јуре Францетића.

Спомен-музеј освештао је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са свештенством.

У Спомен-музеју у Старом Броду постављено је 27 скулптура са 39 ликова, које симболизују збијег и улазак српских мајки са дјецом у наручју у набујалу Дрину.

Спомен-музеј је урадио архитекта Новица Мотика из Зворника, а изградњу су финансирали Миодраг Давидовић Дака и Спасоје Албијанић.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је да се страдању српског народа на ријеку Дрини у Старом Броду ћутало 77 година и да ће ове године бити покренута процедуру канонизације да би били проглашени светим мученицима.

– Овдје поред нас, у дубинама ове хладне Дрине лежи гробље невиних. Леже наши преци – рекао је митрополит Хризостом који је данас у Старом Броду освештао Спомен-музеј старобродским жртвама. Он је рекао да су ове жртве 77 година чекале да им се служи помен и да их обиђу.

Освештање спомен музеја у Старом Броду (Фото: РТРС)

Митрополит је подсјетио да је Дрина 1942. године постала гробница српских цивила које су побиле хрватско-муслиманске усташе предвођене Јуром Францетићем.

Он је напоменуо да ће данашње освештање Спомен-музеја тим страдалницима остати забиљежен као историјски догађај.

Митрополит Хризостом је захвалио Миодрагу Давидовићу и Спасоју Албијанићу и Новици Мотики и Драгану Вукотићу за изградњу спомен музеја страобродским жртвама.

Обиљежавању 77 година од стравичног злочина над Србима у Старом Броду и Милошевићима присуствују предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, делегација Народне скупштине Републике и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

У мјесту Стари Брод је током 2008. године подигнуто обиљежје у знак сјећања на овај злочин. У плочама од камена су уклесана имена убијених. Нешто касније, у мају 2010. године започета је градња спомен капеле и звонаре.

Српски цивили су били углавном припадници збјегова са подручја мјеста Рогатица, Вишеград, Хан Пијесак, Кладањ, Соколац, Олово, Пале и Сарајево.

Током прољећа 1942. усташе су предузеле офанзиву у источној Босни, којом је требало учврстити власт НДХ на источној граници. Офанзива је почела у марту и кретала се према Дрини, потискујући испред себе десетине хиљада избјеглица. У Вишеграду су прелаз у Србију блокирали Италијани, па је дио народа кренуо према Старом Броду и Милошевићима, по тешком терену и изложен нападима усташа и муслиманске Ханџар дивизије.

У таквим околностима су људе нагомилане на обали нападале усташе, убијале их, мучиле, силовале жене и бацале у воду. Према изјавама свједока, дио народа су од убијања спасили Нијемци и оружане снаге Владе генерала Милана Недића.

Опрема: Стање ствари

(РТРС, 7. 9. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар