Никола Милованчев: Oдгoвoр на дилеме М. Милојевића о бојкоту избора

Поводом текста Милоша Милојевића „Одговор Н. Милованчеву или Бојкот избора можда није тако добра идеја као што изгледа, „Стање ствари“, 29. 8. 2019. 

Никола Милованчев (Извор: Јадовно/Медија центар)

Господин Милош Милојевић је одговорио на мој текст у вези са бојкотом избора у Србији 2020. г. и у свом чланку поставио неколико питања о сврсисходности таквог корака опозиције на скупштинским изборима следеће године.

Свакако да одлука о бојкоту избора није лака. И ја сам себи постављао многа питања која поставља и г. Милојевић, и прихватам многе аргументе које је изнео. Бићу отворен: у последњих тридесет година сам више пута оцењивао сврсисходност бојкота парламентарних избора – више на светској политичкој сцени, него на српској. И мој став је у принципу био: од бојкота има више штете него користи. Овај пут не мислим тако. Зашто?

У случају српских скупштинских избора 2020. ствар је огољена, јасна. Западне силе терају опозицију на изборе под неравноправним условима само из једног циља: да се после тих избора легализују противуставни Бриселски споразуми, односно неформално или формално признавање независности окупираног подручја Косова и Метохије.

На питање о успешности бојкота одговарам: верујем да има велике шансе да успе – ако га у широком спектру прихвати читава опозиција (ту не бројим квазиопозицију – она ће учествовати, јер је за то плаћена). На чему се темељи моја оцена? Не само на информацијама о паничном страху од бојкота, који допиру из врхова владајућих кругова. Много више на поверењу у стручност и способност дипломатских и обавештајних служби водећих западноевропских држава и САД. Ако су све те службе оцениле да треба спречити бојкот скупштинских избора у Србији 2020. године, да би ти избори добили легитимитет и да би се на тај начин спровели договори г. Вучића и отцепило Косово и Метохију, ја им верујем. Они су професионалци који одлично раде свој посао у Србији – то видимо сваки дан. Ти зликовци (извињавам се часним појединцима у тим структурама, о налогодавцима је реч) знају шта је најгоре за нас, јер су специјалисти у томе, ломе кичму српском народу већ три деценије. Тако је било на примеру Српске Крајине 1991-5, на примеру Српске (Дејтон), на примеру Србије 1999. и након тога, режираног референдума у Црној Гори 2006. Осакатили су етнички простор српског народа тамо где је живео око 1500 година и (стратешки најважније) одсекли српски народ од Јадранског мора, приступу до којег је српска држава тежила 100 година – од Карађорђа и Милоша Обреновића до остварења тог циља 1918.  Сада руше СПЦ, као српски интегративни фактор, затим ће следити напади на Рашку и тако даље. Никад им доста бити неће – ако им дозволимо.

Ја тим србождерима верујем, нису они неспособни. И баш зато, кад год они кажу: „Бело!“, ја узвикнем „Црно!“. И тако ћу – докле год ходим овим светом.

Прочитајте јошКатегорије:Разномислије

Ознаке:, , ,

5 replies

 1. Stojim iza svakog slova ovde iznetog.

  Свиђа ми се

 2. Ваш текст на који сам наишао на сајту Србининфо ме одржао у уверењу које имам већ неколико година око бојкота изласка на изборе од тренутка када је Вучић узурпирао сва правила и законе наше државе и заједно са Томом Николићем отпочео издају и превару укидањем тзв. „паралелних структура“ у покрајини Косово и Метохија. И добио ,или изнудио лажима и мутним радњама своје пропагандне профашистичке машинерије и подршку невеселе и неразумне светине које време проводе у сакупљањима по списковима пред аутобусима и жвакањем сендвича током вожње до назначених зборова. У потпуности вас по питању бојкота у овим тренуцима и оваквим неприликама подржавама.Ево и копије коментара на Ваш текст прочитан на СИ:
  Вуле 5 days ago
  Никола Милованчев је у праву и оголио је намере Ђорђа Вукадиновића.
  Својевремено сам се чудио да су Вукадиновића практично избацили са једног састанка у ДСС, мада су и они са овим Милошем разочарали. Међутим, ипак су били у праву, утисак и истина је да се Вукадиновић само пришљамчује уз оне на чијој листи има прилику да уђе у скупштину Србије као посланик. Први пут је то измислио кроз мањинску странку Влаха, а други пут уз Санду и Бошка. Сада очигледно тражи уз кога би опет могао да се „шлепује“. Иначе на његовом сајту када су његови текстови немате шансу да га критикујете или дате примедбе да није у праву. Углавном, у тим случајевима, пролазе само коментари;-Браво Ђорђе, али оно где њихов администратор не може да штимује су минуси које добија г.Ђорђе. На последњем тексту о непотребности бојкота минуси су били у огромном броју.
  Мада се труди да му анализе буду коректне само је питање да ли ће се прилагодити Вучићу само да би остао посланик, можда и претерујем али је очигледна Ђорђетова агитација против бојкота што је веома покварено у случају када се опозиција Вучићу труди да помири све „рогове у врећи“ и покуша са јединим што још може у оваквој политички дезоријентисаној јавности ујединити против ових мафијаша, а то је САМО БОЈКОТ.

  Свиђа ми се

 3. Само бојкот избора је прави, правцати “мишомор“ за позицију и опозицију!
  Мала излазност не даје пун лигитимитет, па је сам исход гласања небитан!
  А, ни ЕУ не прихвата резултате избора са врло малом излазношћу!
  Таква власт, без обзира на добијени проценат “за“, је на климавим
  ногама и нема јој дугог века!
  Мала излазност даје остаку, који није гласао /већина/, пуно право
  да, изласком на улице, затражи одговре од власти /опозиција или
  позиција – нема значаја!/, да положи рачуне за овако губитничку
  политику од 5. октобра до днашњих дана.
  Гласачи су све пробали: да гласају за “ове“ или “оне“ , “за“ “ове“,
  у инат “онима“, и тако од 5. октобра до данашњег дана су у једном
  вртикругу којем се не назире крај, И УВЕК СУ СТРАНА КОЈУ ПОЗИЦИЈА
  И ОПОЗИЦИЈА – “ВУЧЕ ЗА НОС“, и гласачко тело своди НА “ЈЕДНУ
  СТОКУ ГРДНУ“ – “НЕОПЕВАНА ГОВЕДА“!
  НАРОДЕ СЕРБСКИ! ПОУЧИ СЕ ИСКУСТВОМ КНЕЗА МИЛОША:
  ОН СЕ НАЈВИШЕ ПЛАШИО КАДА НАРОД ЗАЋУТИ!
  Ето, НАРОДЕ СРБСКИ! – ЗАЋУТИ И ТИ, САДА НА ОВИМ БЕОГРАДСКИМ
  И СВИМ ДРУГИМ ИЗБОРИМА – “ЗАЋУТИ“ ДЕМОКРАТСКИ, па да видимо
  како ће се ова данашња ПОЗИЦИЈА и ОПОЗИЦИЈА понашати,
  подгузне муве страних плаћеника, експлоататора, и окупоатора који
  су нас у црно завили од 1999-е, до даншњих дана!
  ПОКУШАЈ, НАРОДЕ СЕРБСКИ! – НЕ БОЛИ, И НИШТА НЕ КОШТА!!!
  Гласачи су увек гласајући “за“ “овог“ или “оног“ – увек били ПРОТИВ
  себе , а “ови“ или “они“ су увек и увек радили за властите интересе
  и интересе страних ментора и плаћеника!
  Сада је доста, НАРОДЕ СРБСКИ!
  САДА ГЛАСАЈ ЗА СЕБЕ, ПРЕТКЕ И ПОТОМКЕ – НЕИЗЛАСКОМ НА ИЗБОРЕ!

  Садашња власт гура Србе са КиМ да изаћу на Тачије изборе, октобра
  2019., и тако са себе скине одговорност за признање “Косова“, које
  треба да уследи као коначно решење на инсистирање Запада – ЕУ.
  Изласком на Тачијеве изборе, Срби са КиМ, не добијају ништа, а
  АВ и Тачи изговор да сам чин изласка на изборе значи признање
  пре званичног признања, тачније – “прећутни“ договор.

  Срби са КиМ, такође, треба да бојкотују Тачијеве изборе, као и већина
  Срба Вучићеве изборе, у “остатку“ Србије!

  Мала изласност Срба на Тачијеве изборе, на КиМ, и мала излазност
  Срба у “остатку“ Србије, на Вучићеве изборе, је једини начин
  да се размонтира и Вучићева и Тачијева власт!
  Да није тако, не би запАДњаци толико “жвалавили“, директно и
  индиректно преко НВ сектора, о небојкотовању избора!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

 4. Проблем јесте у томе што су одређене групе и људи плаћени да политички делују у интересу власти. Затим, то деловање објашњавају и тумаче као свој политички став. А то није политички став, то је изнајмљена услуга. Мали број грађана способан је да схвати о чему је реч. Вукадиновића пратим откад се појавио у јавности. НИшта ме с њим не изненађује. Тај човек је спреман и на много горе ствари. А позива се на морал. Е ти су најгори.

  Свиђа ми се

 5. Даме и господо,
  иако се слажем да у фарси од избора у организацији велеиздајника и саучесника не вреди учествовати, велико питање је:
  ДА ЛИ БИ ( И КАКО ) БОЈКОТ, СВЕ ДА ЈЕ ИЗВЕДЕН НА НАЈБОЉИ МОГУЋИ НАЧИН, СПРЕЧИО ВЕЛЕИЗДАЈУ, ПОТПИСИВАЊЕ „СПОРАЗУМА“ И ДРУГЕ НЕМЕРЉИВЕ ШТЕТЕ КОЈЕ УЗУРПАТОРИ ПРАВЕ ??

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s