Подземни пролази у Београду иду под концесију

Предмет концесије која се расписује на 25 година биће између осталог и сређивање делова подземних пешачких пролаза а концесионар ће добити право да у комерцијалне сврхе користи дигиталне паное као простор за рекламу

Фото: А. Станковић/Вечерње новости

Пролази испод најпрометнијих београдских улица су у функционалном стању, али се често после обилнијих киша нађу под водом. Град је одлучио да кроз концесионо улагање, односно, јавно-приватно партнерство среди подземне пролазе и постави опрему за управљање саобраћајем коју ће користити град.

Душан Рафаиловић, градски секретар за саобраћај, наводи да је предмет концесије између осталог и сређивање делова подземних пешачких пролаза.

„Предмет концесије подразумева финансирање, набавку, изградњу, постављање и повезивање елемента урбане опреме у јавном интересу града Београда. Сређивање делова подземних пешачких пролаза, замену постојећих покретних степеница уградњом нових, одржавање и уградњу нових лифтова за инвалиде…“, објашњава Рафаиловић.

Kонцесионар ће добити право да у комерцијалне сврхе користи дигиталне паное као простор за рекламу. Те екране Град ће моћи да користи за емитовање информација, које су важне за Београђане.

Kонцесија се расписује на 25 година, а концесионар ће уложити средства у реконструкцију подземних пролаза и опрему и платити граду концесиону надокнаду Рафаиловић.

„Укупна вредност пројекта процењује се на 35.249.569 милиона евра. Концесионар има обавезу плаћања концесионе надокнаде у висини 12.481.375 евра“, наводи Рафаиловић.

Kада би реализација целог пројекта могла да почне још није познато, али град је усвајањем одлуке створио могућност да Путеви Београда и Секретаријат за саобраћај покрену процедуре за реализацију.

Овом одлуком је предвиђено да по склапању уговора концесионар има рок од годину дана да уради некомерцијални део инвестиције, а пет за комерцијални део.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 30. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар