Преминуо академик Владо Стругар (1922-2019)

Владо Стругар, историчар и академик, преминуо је у Београду 24. августа у деведесет седмој години

Владо Стругар (Фото: Википедија)

Академик Владо Стругар, доајен историјске науке и истакнути научни стваралац, умро је у 97. години, у суботу увече, 24. августа, у Београду.

Владо Стругар је рођен 29. децембра 1922. у засеоку Доњи Улићи, код Цетиња. Учесник је НОБ-а од почетка и носилац „Партизанске споменице“.

После рата завршио је студије историје, магистрирао и докторирао историјске науке. Бавио се књижевним радом.

Писао је приповетке и био члан Удружења књижевника Србије. Био је члан САНУ, ЦАНУ и Македонске академије наука и уметности.

Десетак његових књига о настанку југословенске државе и ослободилачким ратовима јужнословенских народа преведено је на стране језике, укључујући енглески, немачки и руски.

Последња Стругарова књига, „Југословенски 1. децембар 1918“, у издању Завода за уџбенике, објављена је прошле јесени поводом стогодишњице стварања прве државе југословенских народа.

Своје погледе на распад те државе Стругар је изнео у дугогодишњој преписци с Добрицом Ћосићем која је, крајем прошле године, објављена и коментарисана у књизи Миливоја Павловића „Писма са двоструким дном“.

Књижевни историчар Миливоје Павловић оценио је да је Стругар био последњи изданак старе добре школе повесничара, у којој су били Васо Чубриловић, Радован Самарџић, Сима Ћирковић и Милорад Екмечић.

Посмртни остаци Влада Стругара биће сахрањени 29. августа у Црној Гори, док ће се опроштај од Београда и Србије обавити у уторак, у 10 сати, у капели на Новом гробљу.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 25. 8. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading