„Фејсбук” признао да плаћа „прислушкиваче разговора”

И друге технолошке компаније се ослањају на људе да би усавршиле системе вештачке интелигенције, али проблем је што то не саопштавају корисницима

Фото: Пиксабеј

„Фејсбук” је ове седмице признао да плаћа спољним сарадницима да слушају и бележе аудио-поруке корисника како би усавршио машинску транскрипцију. Иако тврди да је то радио само код оних који су дали пристанак, Блумберг пише да то није тачно. Наиме, у обавештењу које се појави када неко почне да снима гласовну поруку у „Месинџеру” стоји да се претварање гласа у текст врши да би се усавршили алати вештачке интелигенције, али се не помиње да ће у том процесу учествовати и „права” интелигенција. Компанија тврди да је са спорном праксом прекинула пре више од недељу дана.

Ирски повереник за заштиту података, задужен за примену европских закона за заштиту приватности, рекао је да ће преиспитати да ли је у овом случају прекршен закон ЕУ.

Вест да „Фејсбукови” сарадници слушају туђе разговоре наљутила је америчке конгресмене, од којих неки одавно траже бољу заштиту приватности корисника и сматрају да није довољна казна од пет милијарди долара коју је америчка Федерална трговинска комисија (ФТЦ) прошлог месеца изрекла компанији Марка Закерберга.

Слушање порука би вероватно значило и да „Фејсбук” крши споразум који је постигао са ФТЦ, јер му он забрањује да обмањује кориснике у вези с контролом приватности приступом подацима од стране трећих лица и начином прикупљања и коришћења података.

Блумберг подсећа да се и друге технолошке компаније попут „Епла”, „Амазона” и „Гугла” ослањају на људе да би проверили и усавршили системе вештачке интелигенције, али да нико то не саопштава корисницима.

Борци за заштиту приватности кажу да је разумљиво да се компаније ослањају на људски надзор система јер вештачка интелигенција још није на том нивоу да може да тумачи разговоре, али је спорно управо то што не обавештавају кориснике.

„Гардијану” су се пре две недеље поверили „Еплови” контролори, признајући да у процесу надзора виртуелне помоћнице Сири често чују поверљиве здравствене информације, парове за време секса или уговарање куповине дроге.

„Епл” такође није обавестио кориснике да део разговора које обаве са Сири шаље на обраду уговорачима широм света. Њихов задатак је да процене одговоре које виртуелна помоћница даје, да утврде да ли су је корисници активирали свесно или несвесно, да ли су поставили питање на које би она требало да зна одговор итд.

Како се наводи, ти подаци се користе да помогну Сири да „боље разуме власнике”, али „Епл” није јасно ставио до знања да ће снимке, иако су анонимни (нису повезани са именом), слушати људско ухо.

Сарадници су се обратили „Гардијану” управо да би скренули пажњу на чињеницу да се виртуелни помоћници врло често несвесно активирају и да „покупе” изузетно осетљиве информације. Пошто се „Еплов” јавља на фразу „Хеј, Сири”, десило се да се активира у ајфону британског посланика када је у парламенту причао о Сирији. Често се случајно активира на „Епловом” паметном сату када корисник нагло подигне руку и почне било шта да прича. Контролори имају задатак да пријаве случајну активацију као технички проблем, али нема процедуре шта радити с осетљивим снимцима.

Јелена Каваја

(Политика, 17. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар