ЕУ: Косово позвано у Хелсинки због разговора о региону

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини по први пут је званично, поред министара земља кандидата, позвала и шефове дипломатија такозваног Косова и БиХ

Извор: Нови стандард

Свих шест партнера са Западног Балкана, међу њима и „Косово”, позвани су да крајем августа присуствују неформалном састанку шефова дипломатија ЕУ у Хелсинкију због разговора о регионалној сарадњи, објашњавају за Танјуг у Бриселу.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини по први пут је званично поред министара земља кандидата позвала и шефове дипломатија такозваног Косова и БиХ да присуствују неформалном састанку Савета ЕУ министра који се 28 и 29. августа одржава у Хелсинкију.

„ Партнери са Западног Балкана позвани су на неформални састанак министра спољних послова у Хелсинки крајем месеца због важне дискусије о томе како напредовати у регионалној сарадњи”, поручио је портпарол ЕУ за Танјуг.

На питање Танјуга да ли позив Беџету Пацолију, министру привремених власти такозваног Косова које није ни кандидат за чланство нити од свих чланица ЕУ призната држава, значи и промену приступа односно формата досадашње праксе састанака ЕУ министра са министрима земаља кандидата, из Брисела поручују да је у питању позив због „неопходности и користи” учешћа свих са Западног Балкана.

„Свих шест партнера са Западног Балкана су позвани на ове разговоре. У питању је неформална дискусија о свим заједничким спољним и безбедносним аспектима регионалне сарадње и неопходно је и корисно учешће свих партнера”, закључује портпарол ЕУ.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини одлучила је да на последњи незванични састанак Савета ЕУ коме ће она председавати уместо земља кандидата позове све партнере са Западног Балкана.

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић окарактерисао је овај потез Могеринијеве као „преседан” где је позвана „територија „ која је „далеко од статуса кандидата за чланство”.

„Очигледно да на крају свог мандата она жели да покаже да је нешто урадила за „Косово”, али то није коректно према Србији”, казао је недавно Дачић.

Беџет Пацоли такозвани косовски министар и раније је долазио на неформалне састанке шефова ЕУ дипломатија и земља кандидата где би на маргинама одржавао билатералне састанке.

Ово је први пут да је добио и званичан позив високе представнице.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар