Спутњик: Двадесеторо Албанаца провоцирало монахиње у Бешки на Скадарском језеру

Група од двадесетак Албанаца из оближњег села Мурићи неколико дана је долазила у манастир Бешку и провоцирала и узнемиравала монахиње, тврдећи да је то њихово

Фото: РТРС

Према информацијама до којих је од локалних мјештана дошао Спутњик, протеклих дана заиста је било неколико учесталих и веома непријатних инцидената у близини манастира Бешке на Скадарском језеру.

Наиме, група од двадесетак Албанаца из оближњег села Мурићи неколико дана је долазила у манастир Бешку и провоцирала и узнемиравала монахиње, тврдећи да је то њихово. Због свега, према свједочењу мјештана, била је и ангажована црногорска полиција, која и даље повремено патролира у близини манастира. Такође, дошло је и до окупљања и самоорганизовања локалних православаца који су жељели да заштите манастир.

Овим су потврђени и наводи митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је прије три дана за ТВ Нови први пут јавно саопштио да је у Бешки дошло до инцидената, а интересантан је детаљ да се о овоме у црногорској јавности готово не зна ништа.

Подсјетимо, у питању је женски манастир из 15. вијека, задужбина Ђурађа Балшића и Јелене Балшић, ћерке кнеза Лазара и кнегиње Милице, која је и сахрањена у Бешки, а коју је православна црква прогласила за светитељку.

rs.sputniknews.com, Небојша Поповић

(Искра, 18. 8. 2019)

Монахиње које су напали Албанци: Ми ћемо вас одавде истјерати, ово је наше, као што је и Косово

Говорили су нам да манастир није наш, као што није наше ни Косово и пријетили да ће нас отјерати одавде, рекла је монахиња Варвара

Манастир Бешка (Фото: З. Јовановић)

Говорили су нам да манастир није наш, као што није наше ни Косово и пријетили да ће нас отјерати одавде“, рекла је Танјугу у телефонском разговору монахиња Варвара

Монахиње из манастира Бешка на Скадарском језеру потврдили су Танјугу да им је прије пар дана пријетила група Албанаца, који су наводно дошли да обиђу ову светињу.

„Говорили су нам да манастир није наш, као што није наше ни Косово и пријетили да ће нас отјерати одавде“, рекла је Танјугу у телефонском разговору монахиња Варвара.

Каже у сриједу у манастирски комплекс ушло је десет мушкараца, неколико жена и дјеце који су након поздрава захтевали да снимају комплекс професионалном камером.

Када им је речено да је за то потребан благослова митрополије, Варвара прича да им је узвраћено смијехом и порукама да комплекс није у власништво манастира, а један од њих који се представио као новинар питао их је чији је манастир.

На одговор монахиња“ Српске православне цркве“ узвратио је иронично:„Зар то није био католички манастир?“.

Тражили су да виде и једну старију монахињу за коју су тврдили да је Албанка, препричава ова немили догађај Варвара и објашњава да је ријеч о старијој монахињи која говори албански језик и која је живела раније у Вракаји у Албанији, али да је она српског поријекла.

Како каже Варвара, мислила је да ће се тензије смирите након што је дошла та монахиња и почела разговор са њима на албанском, међутим у једном тренутку је чула како Албанци вичу и снимају мобилним телефоном.

„Ми ћемо вас одавде истјерати, ово је наше, као што је наше и Косово“, узвикивали су Албанци, прича Варвара.

„Говорили су нам и да дају и велике паре како би нас истјерали из манастира и тврдили да је то Џамијски вакуф и да је то њихово„.

Када су одлазили наводи Варвара запријетили су им да ће се они поново видјети, па да монахиње страхују да ће бити нападнуте ван манастира.

Случај је пријављен полицији, монахиње су дале изјаву, али још нису откривени Албанци који су им пријетили, а Варвара подсјећа и да је прошле године двојица Албанаца напали багеристу који је радио на имању манастири претили да је оно њихово.

(ИН4С/Искра, 18. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Камере и мобилни телефони с камерама нису скупи и треба се при свакој посети у тренутку припремити и, ако се покаже потребним, снимати. То барем може да се увек уради. Било би много лакше идентификовати и казнити непристојне и насилне намернике.

 2. Da li vas plasi mogucnost da od pocetnog:
  Jedinstveni matični broj za svakog učenika i studenta
  https://www.danas.rs/drustvo/jedinstveni-maticni-broj-za-svakog-ucenika-i-studenta/?unapproved=1370882&moderation-hash=3cd3caeb87958daaa8d531928cdf42d4#comment-1370882
  …potom kao u Kineskom komunistickom gulagu usledi potpuna digitalizacija logoraskog zivota:
  China has started ranking citizens with a creepy ‘social credit’ system
  https://www.businessinsider.com/china-social-credit-system-punishments-and-rewards-explained-2018-4

 3. @cp6cku: Камере и мобилне телефоне с камерама је једнако лако отети, баш као што је и Миловим полицајцима лако игнорисати снимљено.

Оставите коментар