Уз ватромет свечано отворен ауто-пут „Милош Велики”

Председник Србије Александар Вучић захвалио је свима који су радили на изградњи новог коридора, али и свим грађанима који су дошли на отварање овог пута који представља велики дан за Србију

Фотографије: Танјуг/Председништво Србије

ЉИГ – Нови ауто-пут „Милош Велики”, на деоници од Обреновца до Љига, свечано је отворен за саобраћај.

Пут је отворен уз ватромет и песму „Играле се делије”, а у присуству великог броја грађана, председника Александра Вучића, министара, гостију из региона и Кине, чија је фирма радила на изградњи пута.

Приликом обиласка трасе, председник Вучић је истакао да је на тај пут Србија чекала више од 70 година и да све што се гради има за циљ спајање српског народа.

Траса аутопута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула са Јадранским морем и луком Бар, преноси Танјуг.

Нови ауто-пут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара а чине га деонице: Обреновац-Уб дужине 26,23 километара, Уб-Лајковац дужине 12,5 километара, где се због лошег квалитета приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 км морао санирати, и Лајковац-Љиг дужине 23,98 километара.

Тако ће с деоницом Љиг-Прељина, која је већ у саобраћају од 18. августа, у саобраћајној функцији бити 103,06 км Аутопута Е-763 Београд – Јужни Јадран.

Деоница Обреновац-Љиг је пројектована за брзине од 130км/х, ширине је 28,4 метра с брзом, средњом и зауставном траком и чине је 42 моста и надвожњака, где је најдужи мост дугачак преко 580 метара, а на њој је безбедности ради и око 200 километара одбојне ограде.

Путарина на новоотвореној деоници наплаћиваће се од септембра.

Постали смо бољи део света, сваким километром то потврђујемо

ЉИГ – Председник Александар Вучић подсетио је да је вишевековни храст морао да буде посечен да би се изградио ауто-пут Милош Велики и истакао да ће он бити храст будућности за сву децу, која треба да остану у Србији.

Вучић је отварајући ову модерну деоницу од Обреновца до Љига, подсетио да га је, када је избио проблем око старог храста који се нашао на траси ауто-пута, тадашњи председник Томислав Николић питао шта да ради, рекао да је он сам остао при ставу да ауто-пут мора да се изгради.

„И данас имамо ауто-пут, али он ће да буде храст будућности за нашу децу која треба да остану овде. То ће да доведе фабрике, инвеститоре у Чачак, Пожегу, Ариље, Ивањицу, Уб, Лајковац, Обреновац…”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Председник је захвалио свима који су радили на изградњи пута, али и свим грађанима који су дошли на отварање новог пута, на велики дан за Србију.

Како је истакао, 70 година и мало више је сањан овај сан и чекан данашњи дан.

„Хвала свима који се радују успесима и напретку Србије. Свима вама који желите да Србија буде успешнија и не тражите разлоге да будете против своје земље, већ имате довољно разлога да будете уз своју отаџбину и да је волите више него сто други могу да замисле”, поручио је председник Вучић, преноси Танјуг.

Он је захвалио грађевинарима, вредним људима који су радили у најтежим могућим условима, борили се са природним непогодама, косинама, тунелима, и изашли на крај са бројним мукама и додао да ће моћи својим унуцима да говоре да су они правили будућност Србије.

„Хвала свима који Србију воле више од свега и свима који су добро разумели шта нам је чинити пре неколико година, када је земља била на ивици амбиса. А, за само неколико година преокренули смо ствари”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија од једне од најсиромашнијих земаља пред банкротом, у коју нико није полагао наду, стигла до земље која је у Фајненшл тајмсу проглашена за земљу која има највише директних страних инвестиција с обзиром на број становника.

Али, приметио је, као да смо се уплашили и као да се стидимо, као да то није нише и као да смемо да примамо медаље у другим областима, од спорта до уметности, али у раду и економији као да не смемо.

„Постали смо бољи део света, међу најбољима смо у много чему и поправљаћемо и даље у будућности и животни стандард грађана, пензије и плате. Овај ауто-пут је нови квалитет живота за све грађане”, поручио је Вучић.

Он је додао да се много новца улаже у путну инфраструктуру, а све то не дајући нико ништа у концесију.

„То је ваш новац, који сте ви зарадили јер сте имали поверење у политику која говори истину, не даје шарене лаже, није обећавала куле и градове, већ је озбиљна политика, тешка и одговорна која је извела Србију на прави пут. Политика која гради, повећава плате. То је Србија будућности и наставићемо са тим и бићемо још снажнији”, рекао је Вучић.

Он је рекао да не постоји довољно велика реч да опише значај ауто-пута Милош Велики, од Обреновца до Љига, који је данас отворен, истичући да је рећи „историја” мало.

„Данас ни у чему не можемо да претерамо. Не постоји довољно велика реч, довољно снажна метафора да опише значај онога чему присуствујемо. Рећи тек историја, мало је, јер ово има везе и са судбином коју смо стварали, баш као и са сновима који су овде настали, да буду јачи од разних препрека, недаћа, сила и свега због чега не би требало да буду остварени, а остварени су баш овде”, рекао је Вучић на свечаном отварању ауто-пута Милош Велики, код Љига.

Вучић је навео да Милош Обреновић, после битке на Палежу, данашњем Обреновцу, 25. априла 1815. године кренуо ка Чачку, где је стигао после 34 дана, 29. маја.

„Данас нам, књаже, треба 45 минута да тај пут пређемо. И данас смо постали и народ и држава и јесмо до слободе, по његовом упутству, морали да идемо разним путевима и беспућима. И имамо пут и имамо слободу, које не иду једно без другог. Томе нас је књаз научио”, рекао је Вучић.

Баш као што нас је, навео је, неписмен научио да морамо да учимо, па је једна од првих слобода коју је извојевао она која је народу Србије омогућио да се школујемо.

„Не би било овог пута ни слободе да нам Милош није оставио 84 школе, прве школе, гимназије, богословију и лицеј, да није довео прве инжењере и лекаре, да није знао шта је важно и кад је важно”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Милош Обреновић, један од твораца народа и државе, оставио више лекција српском народу.

Прва и основна је да можемо толико тога сами да урадимо, без обзира на околности, ако смо вредни и паметни.

Друга да се за своју земљу боримо и не идемо без преке потребе, рекао је Вучић и додао да је то и Књаз урадио 1813. године, када није хтео у Немачку, јер је Србија била и остала његов једини избор и пут.

Он је позвао Србе који су отишли из Србије да размотре могућност повратка, да пренесу своје знање и навике на генерације које долазе.

„Размислите, Србија је ваша отаџбина, знамо да сте морали да одете, нема породице из које неко није отишао, али долази време за повратак у Србију. Помоћи ћемо на сваки начин, ово је ваша земља, уз вашу помоћ ћемо брже изградити и брже ћемо се њоме поносити”, истакао је Вучић.

Трећа лекција књаза Милоша је, каже Вучић, а је мир најважнији услов да Србија буде држава, да расте и да се развија.

„Ако бих морао да наводим постулате свега што радимо и свега што нам је чинити у будућности, навео бих управо Милошеве, јер су они вечни и непромењиви”, рекао је Вучић.

Он је навео да данас ауто-путем показујемо да сами можемо много, не све, јер морамо да живимо и радимо са другима, али да можемо много, ако смо вредни.

Вучић је казао да ауто-пут „Милош Обреновић” је пут којим је некада и Милош Обреновић ишао ослобађајући нашу земљу од Турака, али градњом путева, истиче председник, грађани Србије се повезују и ослобађају самоће.

„Сваки километар пута значи овој земљи, а значај повезивања разумео је и Књаз Милош. Ова земља може да буде велика ако је учинимо доступном, ако јој омогућимо да се креће отворено за себе, али и за друге, ако једни другима будемо ближи да можемо заједно да радимо и делимо заједно снове и циљеве”, поручио је Вучић.

Сваки километар пута који се гради, каже Вучић, путоказ је зрелости једне државе и народа, али и симбол слободе, слоге и мира.

„Као што је књаз остао репер шта Србија треба да буде, а то је одговорна и мудра држава, тако ће сваки километар пута који смо изградили остати стандард шта је урађено за Србију, али ће и одредити све друге инвестиције, радна места и разлоге да људи овде остану да живе или да се врате”, рекао је Вучић.

Како је рекао, наставиће се са улагањима, не само у водовод и канализацију, већу пруге и нове путеве.

За кратко време, навео је Вучић, у сарадњи са кинеским партнерима очекује се пруга до Прешева и границе са Северном Македонијом.

„За све то ћемо имати довољно новца а да при томе не угрозимо будућност наше деце, да не подижемо јавни дуг. Хоћемо да радимо и подижемо путеве и пруге нашим трудом, нашим рукама а деци да оставимо чисте рачуне”, поручио је Вучић.

Вучић, каже, жели да сви у Србији имају подједнаке услове за живот, рад, наду, за будућност, за останак.

„Та Србија биће и заокружење и књажевог великог сна. Слободна, уређена, повезана, брза, јака, сигурна, безбедна, вредна и достојна свог политичког и државничког оца”, поручио је он.

Подсетио је у каквом стању се налазила војска Србије пре шест-седам година, када је реч о опремљености и наоружању.

„Погледајте како изгледа данас, и видећете велику разлику у држави, огромну разлику коју сте ви грађани направили у претходних неколико година. И тиме се поносим и тиме Србија данас треба да се поноси”, рекао је он.

И ако нешто могу да обећам, додао је Вучић, то је да ћемо баш такву земљу да градимо, да ћемо наставити са путевима, улагањима, да нећемо стати и да ћемо имати у Србији путеве, пруге на нивоу европских стандарда. То нам није само обавеза, дужност, више је од тога – сан који нас је велики књаз научио да сањамо, да није неостварив, да може да постане јава.

Рекао је и да жели да се захвали грађевинарима, поклони кинеским партнерима и српским радницима који су извели овај подухват.

„Велико хвала јер ви сте створили ове путеве, нама је било лако да гледамо да вас бодримо, ви сте радили”, рекао је Вучић.

Ауто-пут који смо чекали 74 године

ОБРЕНОВАЦ – Нови ауто-пут „Милош Велики” је на понос целе Србије и све што се гради има за циљ спајање српског народа, поручио је данас председник Александар Вучић и истакао да се на овај пут чекало 74 године.

По доласку на наплатну рампу Обреновац на ауто-путу „Милош велики” које ће вечерас бити пуштен у саобраћај, Вучић је изразио задовољство што су на отварање ауто-пута „Милош велики” допутовали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и представник српског народа у Црној Гори Андрија Мандић.

„Ово што радимо, радимо да бисмо се спојили са браћом у Црној Гори. Веома је важно ово што смо радили и то је за понос целе земље”, казао је Вучић.

Казао је да је више пута хеликоптером обилазио ауто-пут док се градио.

Оценио је да ћемо у наредна четири месеца имати „чеп” на Остружници и у Баричу, али да ће се, након 18. децембра, пре Светог Николе, отворити пут до Сурчина.

Указао је да је видео петљу која се гради и да ће на том путу бити и један најлепши и најмонументалнији мост преко Саве и Колубаре, преноси Танјуг.

„Имаћете тада суштински ауто-пут Београд- Чачак”, рекао је Вучић на наплатној рампи Обреновац, која је прва тачка обиласка ауто-пута „Милош Велики”.

Он је казао да је много труда и напора целог народа било потребно и да се на овај пут чекало 74 године.

„Знам да су још од 1991. године обећавали како ће се изградити. Људи су, због тога, говорили, да сви лажу и да су сви исти”, објаснио је он.

У разговору са представницима кинеске компаније ЦРБЦ Вучић је истакао да захваљујући председнику Кине Си Ђипингом Србија напредује брзо и добро.

Представници кинеске компаније изразили су задовољство што могу присуствовати отварању пута.

Они су изразили наду да ће пријатељство два народа бити вечно и да ће се Србија економски развијати све више.

Председник је приметио да се најављује рецесија у САД, као и негативан раст за неке европске земље и истакао да Србија, без обзира што ће то утицати и на њу, жели да подиже свој раст, јер је много заостајала.

За то ће нам бити потребна и подршка кинеских пријатеља, рекао је Вучић и замолио амбасадорку Кине да председнику Сију пренесе поздраве, али и поруку да српски народ никада неће заборавити то што су Кинези уложили у Железару Смедерево.

Председник је истакао да је захвалан инжењерима, извођачима, свима који су учествовали у изградњи ауто-пута и указао да је све то могуће када има новца.

„Пре то није било могуће, али можемо то после 2014. године и тешких финансијских реформи”, рекао је председник и додао да је данас срећан јер су кинески партнери заинтересовани за градњу пута Београд – Зрењанин, док кинеска фирма гради и деоницу аутопута Прељина – Пожега.

Пренео је и да је добио обећање данас од кинеских представника да ће та деоница бити отворена пре краја 2021. године.

То значи да ће се од Београда до Пожеге стизати са сат и 15, сат и 20 минута, максимално, до Златибора за мање од два сата, до Ужица за сат и по…, истакао је Вучић.

Председника су ту дочекали министар финансија Синиша Мали, министарка грађевинарства Зорана Михајловић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, као и кинеска амбасадорка Чен Бо и представници кинеске компаније ЦРБЦ која је учествовала у изградњи.

Велики број медијских екипа ће заједно са председником, у отвореним аутобусима, по први пут обићи деоницу ауто-пута „Милош Велики” дугог 62,7 километара.

Како је најављено, председник ће се зауставити на неколико тачака, а прва је искључење за Уб где ће разговарати с радницима и представницима компанија које су градиле ту деоницу, као и с ловцима и риболовцима из Фазанерије Уб.

На петљи Лајковац-Ваљево, Вучић ће присуствовати представљању туристичког потенцијала који се отвара новим аутопутем и разговараће са радницима и представницима компанија које су градиле ту деоницу.

На тој локацији, према најавама, требало би да се обрати српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Како је најављено, код тунела Бранчић, Вучић ће обићи Оперативни центар за управљање саобраћајем и присуствовати презентацији и дегустацији националних јела и пића са подручја повезаних ауто-путем „Милош Велики”, након чега ће дати изјаве за медије.

Код петље Љиг, председник Србије обратиће се грађанима и том приликом означити почетак пуштања у саобраћај аутопута „Милош Велики”.

Тај део ауто-пута „Милош Велики” од изузетне је важности, јер ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали, а значајно ће приближити Западну Србију и Београд, пошто ће се од Обреновца до Чачка стизати за сат времена.

Траса аутопута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула са Јадранским морем и луком Бар.

Нови ауто-пут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара, а чине га деонице: Обреновац-Уб дужине 26,23 километара, Уб-Лајковац дужине 12,5 километара, где се због лошег квалитета приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 км морао санирати, и Лајковац-Љиг дужине 23,98 километара.

Тако ће с деоницом Љиг-Прељина, која је већ у саобраћају, у саобраћајној функцији бити 103,06 км Ауто-пута Е-763 Београд – Јужни Јадран.

Деоница Обреновац-Љиг је пројектована за брзине од 130км/х, ширине је 28,4 метра с брзом, средњом и зауставном траком и чине је 42 моста и надвожњака, где је најдужи мост дугачак преко 580 метара, а на њој је безбедности ради и око 200 километара одбојне ограде.

Поносан сам што се ауто-пут зове по Милошу Обреновићу

ОБРЕНОВАЦ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је поносан што нови ауто-пут носи назив по Милошу Обреновићу, који је, истиче, урадио много за нашу земљу – оставио слободну Србију, први Устав, школе, музеје.

Упитан да прокоментарише то што појединцима из опозиције смета што је нови ауто-пут понео назив Милоша Обреновића, Вучић је казао да се не обазире на такве коментаре, јер, како наводи, „ако се обазирете на сваки каменчић на путу, онда до циља никада нећете стићи”.

„Смета им што ауто-пут носи назив Милоша Обреновића, смета им све што је вредно, да им не смета то, сметало би им нешто друго. Они би волели да се ауто-пут зове Е-763, како се иначе зове, то мени не значи ништа, али име Милоша Великог много значи”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на путу од Обреновца до Уба.

Председник је подсетио да је Милош Обреновић после пропасти Првог српског устанка остао уз свој народ, подигао Други српски устанак, донео први Устав – Сретенски устав, а осим тога, иако неписмен, оставио је школе, музеје…

„Због тога сам срећан и поносан што је нови ауто-пут добио назив по Милошу Обреновићу”, нагласио је.

Говорећи о новом ауто-путу, Вучић каже да је задовољан и захвалан људима који су радили да тај пут доживи финализацију – Министарству инфраструктуре, Министарству финансија, целој Влади Србије на челу са премијерком Аном Брнабић…

Истиче да је изградња путева тек почетак и најавио да ће 15. октобра бити отворен источни крак Коридора 10, од Ниша до Димитровграда, односно до Градине.

„То је велики део, важан за исток Србије и транзит, за привлачење Турака, Бугара и свих осталих из света да иду тим путем. Боримо са Румунима и Бугарима за туристе и путнике”, навео је Вучић.

Председник је подсетио да је данас са кинеским инвеститорима одржан добар састанак и да је потписан уговор за изградњу деонице Нови Београд – Сурчин, који ће пролазити поред Националног стадиона чија изградња, каже Вучић, почиње следеће године.

Следеће недеље, наводи Вучић, почиње изградња ауто-пута према Босни и Херцеговини, који ће радити турске компаније, а до краја септембра, каже председник, очекује почетак радова на изградњи Моравског коридора, који ће бити веза између Коридора 10 и Коридора 11.

До марта следеће године биће завршен пут Баточина – Крагујевац, чиме ће, каже Вучић, Крагујевац бити спојен са ауто-путем Милош Велики.

„Остаје изградња ауто-пута Београд – Зрењанин. Кинеске компаније показале су интересовање за ту изградњу. Затим ћемо радити Фрушкогорски коридор са мостом преко Ковина”, казао је Вучић.

Најавио је да ће се радити пут од Руме до Шапца и од Шапца до Лознице, пут од Словца до Ваљева, односно Лајковца, али и аутопут Пожаревац – Градиште, а затим и брза саобраћајница од Градишта ка Голупцу и Доњем Милановцу.

„Онда нам остаје најтежа и једна од најважнијих деоница која свима значи, то је према Црној Гори”, навео је Вучић.

Вучић обишао Оперативни центар за управљање саобраћајем

ЉИГ – Председник Србије Александар Вучић обишао је Оперативни центар за управљање саобраћајем на ауто-путу „Милош велики”, који се налази код Љига.

„Ово изгледа као Швајцарска”, прокоментарисао је Вучић.

Вучић је кратко разговарао и са представницима локалне власти у Љигу.

Он је упитао да ли су људи задовољни новим ауто-путем, на шта су му одговорили да су грађани презадовољни, али да је потребно још инвестиција.

„Кад год дођем, увек је ‘само још нешто’. Прошли пут је био ауто-пут, пре тога школа…”, прокоментарисао је расположено Вучић, преноси Танјуг.

У Србији најбоља вина

Отварање новог ауто-пута „Милош Велики” била је прилика да се председнику, министрима, новинарима и гостима, представе национална јела и пића са подручја повезаних новом саобраћајницом.

Код тунела Бранчић, председнику Александру Вучићу друштво је правила амбасадорка Кине Чен Бо, којој је представио и понудио вина из Србије, истичући да су веома добра.

„Пробајте од сваког произвођача по једну чашу, а ја ћу по две”, нашалио се Вучић.

Он је навео да је винарска индустрија у Србији најбоља у региону по односу цена-квалитет.

„Ако нисмо бољи, бићемо за годину, две бољи и од Хрватске, Бугарске и Румуније, што није лако, јер они имају новац из европских фондова. Они се хвале, можда имају бољи маркетинг, али ја вам нудим да пробате вино и видећете да за исту цену у Србији можете да набавите најбоље вино и то различите сорте”, рекао је Вучић.

Верује да би се у Кини радо пила српска вина, преноси Танјуг.

Председник је захвалио свим винарима што им није било тешко да дођу на велики и важан дан за Србију и представе своје производе.

„Овде су гостољубиви људи, а ово је велики догађај за целу Србију”, рекао је Вучић.

Србија и Кина – челични пријатељи

ЉИГ – Србија и Кина су челични пријатељи захваљујући ангажману и напорима председника Си Ђинпинга, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питање кинеског новинара, он је похвалио рад компаније „Шандонг” на две деонице ауто-пута „Милош велики”.

„Имали су тежак посао, посебно после поплава, решили су све проблеме и најкомпликованији део – тунел Бранчић. Бескрајно сам захвалан, верујем у даље унапређење сарадње са Кином”, рекао је Вучић и пожелео кинеским фирмама што више посла у Србији, преноси Танјуг.

У наредне четири године милијарду евра у 5.000 км путева

ЉИГ – У наредне четири године бити уложено скоро милијарду евра у изградњу пет хиљада километара регионалних и локалних путева, најавио је председник Александар Вучић отварајући свечано ауто-пут Милош Велики.

„Урадили бисмо и више, него немамо фирми и компанија које то могу да ураде. Није нам проблем у новцу, немамо тесара, варилаца који то могу да ураде, али ћемо и то променити другачијим образовањем и просветним системом”, рекао је Вучић.

Он је навео да је данас имао дуг састанак у вези са националним инвестиционим планом, истичући да је договорено да се Србија убрзано мења.

Истакао је да је одлучено да у свакој општини у Србији буде завршено све у вези са снабдевањем водом, канализацијом, фабрикама за отпадне воде…

„Срамота је да Србија нема то решено у 21. веку”, истакао је Вучић.

Будућност Србије биће много боља него прошлост

ЉИГ – Много деценија смо чекали овај дан, а биће још много добрих вести, поручио је председник Александар Вучић, поводом, пуштања у саобраћај новог ауто-пута „Милош велики” и истакао да ће будућност Србије бити много боља него њена прошлост.

Председник је, код тунела Бранчић, на новој деоници ауто-пута, обраћајући се новинарима, захвалио свим председницима општина, који су их данас чекали, глумцу Ненаду Јездићу који је читао речи кнеза Милоша, гостима из Црне Горе и БиХ, Андрији Мандићу и Милораду Додику, амбасадорку Кине Чен Бо, који су данас увеличали славље.

„Хвала грађанима Србије. Много смо деценија чекали на овај дан. Још много добрих вести ће бити”, поручио је председник Вучић, преноси Танјуг.

Он је поновио да ће до 2021. године бити завршене и деонице Сурчин – Нови Београд и Чачак – Пожега, што је од огромног значаја за Србију и повезивање са Црном Гором и БиХ и грађане који тамо живе.

„Срећан сам и поносан. Много добрих дела је пред нама. Молим вас за подршку пристојној Србији, која ради и гради. То је најважније”, поручио је Вучић.

Он је додао да је срећан што је данас био део ове велике манифестације, захвалио се и новинарима на труду и раду, извештавању о новој деоници и додао да је срећан што је на лицима новинара који политички другачије размишљају видео осмехе и озарена лица људи који верују.

„Ја верујем да ће будућност Србије да ће много боља него њега прошлост, али морамо још више да се боримо, уз више труда и рада. Уверен сам да ћемо моћи заједно велике резултате да постижемо, да Србију наставимо да мењамо онако како смо почели”, поручио је председник.

Наплата путарине на новом ауто-путу од септембра

ЛАЈКОВАЦ – Председник Александар Вучић најавио је да ће путарина на новом ауто-путу „Милош Велики” почети да се наплаћује од 1. септембра.

Вучић је, у разговору са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, на искључењу код Лајковца, рекао да је раније говорио да путарина треба да се наплаћује одмах, али да, ипак, треба дати времена грађанима да науче и навикну се на нови пут.

„Од 1. септембра ћемо да наплаћујемо”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић у Лајковцу о туристичким потенцијалима тог краја

ЛАЈКОВАЦ – Председник Србије Александар Вучић обишао је у Лајковцу штандове на којима су изложени туристички потенцијали тог места, Ваљева и Мионице.

Од представника општине Мионица, председник је добио плетену торбу и шајкачу, који су, како му је речено, уникатни сувенири тог краја.

Вучић је са шанда Туристичке организације Србије поделио кинеским пријатељима брошуре о лепотама Србије и поручио им да можда Србија није велика као Кина, али да је много лепа, што су могли и видети пролазећи аутобусом од Обреновца до Лајковца.

Амбасадорка Кине Чен Бо узвратила је да је сигурна да ће ти природни потенцијали Србије још више мотивисати кинеске туристе да обиђу Србију.

На штанду Лајковца и Ваљева, Вучић је чуо о потенцијалима тих градова и целог краја, али и рекао да он доста зна о лепити Мионице, шансама за развој планинског туризма на Дивчибарама, о реци река Градац, која је заштићена зона и важи за једну од најчистијих река у нашој земљи, преноси Танјуг.

Вучић је посаветовао представнике Града Ваљева да ураде и индустријску зону, што је важно за привредни развој целог краја.

Ваљево не сме да остане слепо црево

ЛАЈКОВАЦ – Следеће године почеће изградња ауто-пута од Словца до Иверка, што ће значити пре свега грађанима Ваљева и околних места, најавио је данас председник Александар Вучић.

Вучић је то рекао у разговору са глумцем Ненадом Јездићем током обиласка ауто-пута Милош Велики, који повезује Обреновац и Љиг, а који ће вечерас бити свечано пуштен у саобраћај.

Он је навео да ће ауто-пут значити много за живот људи у Ваљеву, Лајковцу, Убу, али и Осечини, Оглађеновцу…

Председник је истакао да ће на тај начин и Ваљево постати нови туристички центар.

„Ваљево не сме да остане слепо црево”, поручио је Вучић и додао да ће Ваљево можда и пре Пожеге добити аутопут, јер је то мања деоница и неће бити толико проблема са експропријацијом.

Говорећи о Осечини и Пецкој, Вучић је рекао да би требало урадити тунел према Љубовији, сто је важно и због спајања са Братунцем и Републиком Српском.

Председник је најавио и да ће 15. октобра бити отворено нових 84 километра ауто-пута од Ниша до Градине, те оценио да ће Србија да изгледа потпуно другачије након што путеви буду отворени.

Вучић је у разговору са глумцем Јездићем, који има имање у селу код Ваљева, рекао да Србија издвојила 200 милиона за село и да би требало омогућити пољопривредницима да живе од села.

„Нећемо од тога добити превише ми као држава, падаће нам удео пољопривреде у БДП, рашће софтверска индустрија, ИТ сектор, али ће пољопривредници моћи да живе. Зато ћемо дати огромне субвенције”, рекао је Вучић.

Додао је и да у централној Србији има много земље која се не обрађује, те додао да ће држава дати субвенције да се она обрађује, да се на њој гаји стока…

Говорећи о комасацији, Вучић је рекао да ће 120 милиона евра бити уложено у то, али да ће прво морати да буде промењен Закон о наслеђивању.

„Ако бисмо сад извршили комасацију, за 30 година би морала нова”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић на искључењу за Уб

УБ – Председник Александар Вучић током обиласка новог ауто-пута „Милош Велики”, обишао и искључење за Уб, где је истакао да је нова саобраћајница велика прилика за ту, али и остале локалне самоуправе на тој траси, и поручио им да зову инвеститоре.

Председника је, по изласку из аутобуса којим обилази трасу, дочекао глумац Ненад Јездић, одевен у одору кнеза Милоша, српског државника и дипломате, по коме нови аутопут и носи име, читајући кнежеву биографију.

Вучић је поразговарао са ловцима и риболовцима из Фазанерије Уб, а интересовало га је како сада ради убско Јединство, а председник општине Дарко Глишић му је одговорио да функционишу одлично.

Председника су дочекале и чланице женског одбојкашког и фудбалског клуба са Уба, као и фудбалери убског ФК Јединство.

Представници клуба подсетили су да су у том месту и клубу поникли фудбалери, репрезентативци Југославије и Србије Ратко Чолић, Драган Џајић, Душан Савић, браћа Немања и Урош Матић, Радослав Петровић…, имена која се, како су рекли, и ван Србије спомињу уз поштовање.

Они су се захвалили на изградњи нове деонице јер на већину гостовања морају да пролазе управо тим правцем, па ће им та путовања убудуће бити знатно олакшана.

Поклонили су председнику дрес и обележје клуба и позвали га да посети њихов стадион.

Вучић им се захвалио и поновио да ће деоница од Сурчина до Обреновца бити завршена до Светог Николе, са мостом преко Саве и Колубаре, чиме ће бити олакшан пут из њиховог краја и ка Новом Саду, Шиду, али и Мађарској, Италији…

„Сада је то велика прилика, зовите инвеститоре, да људи могу да раде”, поручио је председник, преноси Танјуг.

Глишић је рекао да се инвеститори распитују, да у индустријској зони већ ради једна фабрика, али да постоји интересовање три фирме.

Такође, председник се захвалио и кинеским радницима, које је затекао на тој деоници.

Вучић, министри и новинари обилазе ауто-пут „Милош Велики”

ОБРЕНОВАЦ – Председник Александар Вучић, министри, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, амбасадорка Кине и представници кинеских компанија, као и представници медија, обилазе ауто-пут „Милош Велики”, на деоници од Обреновца до Љига, који ће вечерас свечано бити пуштен у саобраћај.

Званичници и медији који извештавају, обилазе ауто-пут возећи се отвореним аутобусима.

Обилазак је почео од наплатне рампе Обреновац где су Вучића дочекали министри у Влади, међу којима су министарка грађевинарства и саобраћаја Зорана Михајловић и министар финансија Синиша Мали, као и Додик и представници извођача радова.

Симболично, на наплатној рампи, председнику Србије је уручен сувенир, односно прва наплатна картица са бројем 001.

Следећа тачка на којој ће председник разговарати с радницима и представницима компанија које су градиле ту деоницу, као и с ловцима и риболовцима из Фазанерије Уб је на искључењу за Уб.

На петљи Лајковац-Ваљево, Вучић ће присуствовати и представљању туристичког потенцијала који се отвара новим аутопутем и разговарати са радницима и представницима компанија које су градиле ту деоницу.

Како је најављено, код тунела Бранчић Вучић ће обићи Оперативни центар за управљање саобраћајем и присуствовати презентацији и дегустацији националних јела и пића са подручја повезаних ауто-путем „Милош Велики”, након чега ће дати изјаве за медије, преноси Танјуг.

Код петље Љиг, председник Србије обратиће се грађанима и том приликом означити почетак пуштања у саобраћај ауто-пута „Милош Велики”.

После ауто-пута Милош велики следи Шумадијски коридор

Председник Србије Александар Вучић најавио је изградњу Шумадијског ауто-пута.

Вучић је, обилазећи нови ауто-пут „Милош велики”, новинарима казао да ће вечерас у говору поводом пуштања у саобраћаја тог ауто-пута обелоданити трасу и друге детаље новог пројекта – ауто-пута који ће носити име „Вожд Карађорђе”.

Према његовим речима, то ће бити Шумадијски ауто-пут који ће повезати северну и централну Шумадију.

Истакао је да ће тај ауто-пут бити од великог значаја за тај део наше земље, преноси Танјуг.

Додик: Ауто-пут Милош Велики повезује Србију са РС

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да верује да ће ауто-пут „Милош Велики” привући инвестиције и омогућити људима да лакше комуницирају, као и да ће повезати Србе из РС са Београдом и Србијом.

„Надам се да ће овај ауто-пут привући инвестиције и омогућити људима да лакше комуницирају. Од Београда до Чачка је било потребно три и нешто сата, сада ће то бити смањено на мало више од сат времена, то је велика промена”, рекао је Додик, који је са председником Александром Вучићем, министрима, амбасадорком Кине и другима обишао ауто-пут „Милош Велики:.

Додик је рекао да ауто-пут води и у правцу Вишеграда и даље према Требињу, што је и релација на којој Срби у РС комуницирају са Београдом.

Он каже да је председник Вучић успео да одржи динамику изградње путева у Србији, те истакао да је Србима у РС важно да Србија напредује.

Он је навео и да та деоница треба да приближи не само Вишеград Београду, већ и Сарајево Београду.

Додик је нагласио да ће крајем месеца у Рачи почети изградња моста који би требало да буде део ауто-пута који ће повезати Бањалуку и Београд, преноси Танјуг.

Председнику наплатна карта са бројем 001

ОБРЕНОВАЦ – Председник Александар Вучић је приликом обиласка наплатне рампе Обреновац, симболично добио наплатну картицу са бројем 001.

Наплатна рампа Обреновац је прва тачка коју је председник Вучић данас обишао, на ауто-путу „Милош Велики”, на деоници од Обреновца до Љига која ће вечерас свечано бити пуштена у саобраћај.

Вучић је захвалио на картици и пожелео успех у раду свима који ће бити на услузи возачима на новом аутопуту.

Нови аутопут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара, а чине га деонице: Обреновац-Уб дужине 26,23 км, Уб-Лајковац дужине 12,5 км где се због лошег квалитета приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 км морао санирати и Лајковац-Љиг дузине 23,98 км.

Ову деоницу чине три петље – Уб, Лајковац, Љиг. Четири наплатне рампе, три бочне и чеона Обреновац, преноси Танјуг.

Инсистираћу на 15 одсто већим платама за медицинске техничаре

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да грађани до краја године могу да очекују просечну плату изнад 500 евра, као што је, подсећа и раније обећао, али и да ће инсистирати да медицински техничари до краја године добију повећање плате од 15 одсто. „Надам се да ће на тај начин бити задовољно око 56.000 медицинских техничара у Србији”, рекао је Вучић. Раније је министар здравља Златибор Лончар изјавио да ће ово бити трећа година за редом у којој ће медицински техничари имати највеће повећање плата, на реалној основи.

(Политика, 18. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Dobri putevi su svuda dobrodosli, Ali ovakav cirkus..?A izgleda da je I hrast poceo da ga muci…,cim ga pominje.

  2. A ko je uopste Mios “Veliki”?

Оставите коментар