Шангајска листа: Велики пад Универзитета у Београду

Универзитет у Београду пао је више од сто места на Шангајској листи и сада се налази између 401. и 500. места

Зграда Ректората Београдског универзитета (Фото А. Васиљевић)

Универзитет у Београду пао је за више од сто места на Шангајској листи за 2019. годину. Прошле године је био 302, а ове се налази између 401. и 500. места, преноси РТС позивајући се на научни магазин Нова Галаксија.

 Нова Галаксија је у јунском броју електронског издања најавила пад за, отприлике, тридесетак места.

Нова Галаксија подсећа да је проф. Др Зоран Николић са Физичког факултета годину дана раније предсказао пад најстарије и највеће високошколске установе у Србији, која је међу 500 одабраних целог света увршћена први пут 2012. године.

Све до лане се полако, али сигурно успињала на лествици. Школа је тада завршила 18 места ниже.

Позиција Универзитета у Београду у оквиру тог рангирања померила се наниже у односу на стабилно заузимање ранга око 300. места у претходне три године, првенствено захваљујући чињеници да поједине земље, нарочито оне у Источној Азији, све више улажу значајна средства у оснаживање и позиционирање својих универзитета, кажу за РТС у тој високошколској установи.

Харвард је 17. пут узастопце освануо испред свих, баш као 2003. када је Шангајска листа обзнањена.

На другом месту је ове године Универзитет Стенфорд, а на трећем Кембриџ.

Ректор Иванка Поповић: Пад на Шангајској листи није неочекиван

Ректорка Београдског универзитета (БУ) Иванка Поповић изјавила је, поводом вести о паду БУ на Шангајској листи за више од 100 места у 2019. години, да је и само „присуство БУ на тој листи успех, с обзиром на недовољна улагања за науку и високо образовање у Србији“.

Иванка Поповић је за ФоНет рекла да пад БУ на листи “није неочекиван” и да се то знало и очекивало, јер су показатељи то наговештавали већ претходних неколико месеци.

„Надам се да ћемо успети да поправимо амбијент у Србији и да ће он бити бити компетитивнији и стимулативнији за науку и образовање“, рекла је за ФоНет ректорка БУ.

Поповићева је нагласила да се очекују нови прописи о Фонду за науку и научна истраживања и изразила наду да ће, сходно томе, нови прописи „у наредне две године дати резултате“.

Београдски универзитет пао је на Шангајској листиза 2019. годину за више од 100 места.

(РТС, 15. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. КРЕДИТ ЈЕ ДОШАО ЗА НАПЛАТУ?

    Koме је чудно што је Београдски универзитет доживео драматичан пад на Шангајској листи и са прошлогодишњег 302. места листе најбољих високошколских установа на свету ове године се налази између 401. и 500. позиције. И врапци знају за плагијате доктората виђенијих високо котираних политичара, куповина диплома, имају дипломе, а знање изостаје. Изјаве да за високо котирање на тој листи потребни су Нобеловци, објављивање радова у еминентним светским часописима. Ако се плагирају (краду) докторати, шта је са радовима, ситуације су још горе, још и ако су професори напредовали са плагијатима, а не интелектуалним радом, БУ че клизати још више. Годинама јавно је покренуто испитивање плагијата, а није мрднуто са мртве тачке, а плагијатори, уместо да сносе консеквенце, јачају своју позицију у друштву уз велику и здушну подршку Вође. Интелигенција уместо да развија своју земљу доприноси напредовању Запада, који нам је донео огромну штету..

Оставите коментар