Милош Јовановић: Погром или геноцид

Освестимо се. Назовимо злочине према нама правим именом па ће нас и свет око нас, а и остали, више уважавати

(Фото Бета/М. Мишков)

У манастиру Крушедол, на Фрушкој гори, одржан је величанствен скуп поводом двадесетчетворогодишњице злочина и прогона Срба из Републике Српске Крајине у хрватској оружаној акцији „Олуја”. Величанствен по броју присутних и по целокупној режији, како сценској, тако и свакој другој која је изведена.

Једино неодговарајуће био је назив самог скупа: „Олуја је погром”. Уместо овога, требало је да стоји: „Олуја је геноцид”. Нисмо хтели, или нисмо смели, да уместо речи погром употребимо реч геноцид, да не бисмо иритирали Хрвате и све оне друге у свету, који реч геноцид веома лако потежу када се говори о Србији.

Заиста, речи геноцид и погром по свим речницима страних речи имају слично значење, али нису синоними. И, оно што је много важније, једино је реч геноцид (грчког и латинског порекла) званично прихваћена од стране Генералне скупштине УН на седници одржаној 2. децембра 1946. године, и она означава злочине којима се врши систематско уништавање и истребљивање народа или етничке, расне, верске и друге групе, злочин учињен с намером да се потпуно или делимично уништи нека национална, етничка или верска група. Реч геноцид је прихваћена у међународном политичко-правном систему и по њој се поступа у свим таквим случајевима. Реч погром је руског порекла и нема ту правну тежину као геноцид.

А сви око нас врло лако, гласно и јасно посежу за речју геноцид. Муслимани нас оптужују за геноцид у Сребреници, Хрвати нам прете да ће тражити ратну одштету за геноцид који је наводно Србија спровела у Хрватској, Албанци са Косова оптужују да је Србија извршила геноцид на Косову против албанског народа. Значи геноцид, а не погром. Знају они одлично зашто то чине, и знају одлично разлику између значења те две речи у међународно-правном систему.

По свему ономе што пише у речницима о значењу речи геноцид, „Олуја” и злочини који су тада извршени од стране Хрватске према српском народу јесу прави геноцид, далеко пре Сребренице, пре злочина који су се дешавали у Хрватској и на Косову.

Освестимо се. Назовимо злочине према нама правим именом па ће нас и свет око нас, а и остали, више уважавати, а да то учинимо дужни смо и нашем напаћеном, пострадалом и намученом народу.

Аутор је професор Медицинског факултета у Београду

(Политика, 9. 8. 2019)

 Категорије:Преносимо

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s