Грађански демократски форум: Скупштина Београда одбила петицију за обустављање пројекта изградње гондоле

Петиција ГДФ је одбијена, иако је, како је рекао Раде Вељановски, скупљено 750 потписа, што је 250 више него што је потребно да би се неки предлог нашао на дневном реду градског парламента.

Пројекат станице Калемегданске гондоле (Извор: Интернет)

Скупштина града Београда одбила је петицију коју је Грађански демократски форум (ГДФ) поднео 9. јула ове године, а којом се захтева да се пројекат изградње гондоле Калемегдан – Ушће стави ван снаге, изјавио је Раде Вељановски, потпредседник ГДФ. Како је навео, петиција је одбијена из бирократских разлога.

Грађански демократски форум добио је негативан одговор на грађанску иницијативу да се закаже седница Скупштине града на којој ће бити укинута одлука о изградњи жичаре Калемегдан – Ушће. Петиција ГДФ је одбијена, иако је, како је рекао Раде Вељановски, скупљено 750 потписа, што је 250 више него што је потребно да би се неки предлог нашао на дневном реду градског парламента.

Он је навео да су петицију са потписима предали у оригиналу 9. јула. Како је истакао, у образложењу се наводи да „текст петиције није поднет у облику у ком се одлука доноси“, као и да се „не види правни основ за доношење одлуке нити објашњење циља који се жели постићи, те да се као такав не може сматрати предлогом одлуке, због чега га није могуће упутити у даљу процедуру“.

Вељановски, међутим, тврди да су објаснили циљ и навели све законе које би изградња гондоле Калемегдан – Ушће прекршила.

„То су Закон о просторном плану Републике Србије, Генерални урбанистички план Града Београда, као и План регулације грађевинског подручја седишта јединице локалне самоуправе града Београда, који изричито забрањује изградњу жичаре“, навео је он на конференцији за новинаре и додао да су своје тврдње засновали на мишљењу стручњака“.

Европа Ностра: Релевантни стручњаци брзо препознали опасност од изградње гондоле

На конференцији коју је организовао ГДФ говорила је и Ирина Суботић, председница српског огранка организације Европа Ностра, највеће европске организације посвећене очувању културног наслеђа која је, прошле недеље, изнела закључке и значајне критике на рачун пројекта изградње жичаре на Београдској тврђави.

„Сви релевантни стручњаци су веома брзо препознали опасност изградње гондоле, због чега смо одмах укључили и међународне организације. У делегацији која је доносила закључке су људи који се баве, на пример, заштитом римског форума, а знамо шта он представља за светску баштину“, рекла је Суботић.

Она је изјавила да ће Београдској тврђави бити укинут статус кандидата за Унескову листу светске културне баштине, уколико се настави са уништавањем Тврђаве, и истиче да је заштита Унеска од великог значаја, јер подиже вредност споменику.

У недавно објављеном извештају организације Европа Ностра дато је седам кључних препорука које би надлежни требало да примене. Они су затражили да се преиспитају сва спорна документа, мере и дозволе за градњу гондоле, као и да се припреми детаљна процена утицаја жичаре на баштину. Та организација је препоручила да се уместо тог пројекта пронађу одговарајуће, јефтиније и неинвазивне опције.

Европа Ностра је, између осталог, навела да је неопходно, након бројних критика струке, да се преиспитају и одлуке и мере заштите које је издао Завод за заштиту споменика културе Србије.

Припремне радове за градњу гондоле Управни суд у Београду је још крајем априла привремено зауставио до доношења коначне одлуке о законитости дозволе након што је Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) тужио Министарство грађевинарства и саобраћаја, које је недавно издало грађевинску дозволу за припремне радове на изградњи жичаре на једној парцели на Калемегдану.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поднело је тужбу Врховном касационом суду због одлуке Управног суда да привремено обустави припремне радове на изградњи гондоле на Калемегдану јер група грађана (организација РЕРИ) по чијој тужби је донета одлука о привременом обустављању радова “не може бити странка у поступку”.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 1. априла издало грађевинску дозволу којом се одобравају припремни радови на Београдској тврђави за изградњу гондоле и то на катастарској парцели 64/17. Како наводе у организацији РЕРИ, реч је о подручју археолошког налазишта “Антички Сингидунум”.

Градњи гондоле у Београду успротивила се готово целокупна стручна јавност, односно више од двадесетак струковних удружења, научних института и образовних катедри за очување културног наслеђа, који су захтевали да се пројекат обустави.

Након што је Републички завод за заштиту споменика културе дао сагласност за изградњу гондоле, огласили су се конзерватори тог Завода, који су апеловали да се градња жичаре на Београдској тврђави обустави.

Опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 8. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар