РТС: На Косово се не може са српским пасошем

Према одлуци Дирекције граничне јединице тзв. косовске полиције при уласку на Косову неће бити признавани пасоши Републике Србије

Административни прелаз Мердаре (Фото: Мост)

Дирекција граничне јединице косовске полиције донела је одлуку о непризнавању српских пасоша приликом уласка грађана на територију Косова и Метохије, сазнаје РТС у косовској полицији. Према одлуци граничне полиције, забрана уласка се не односи на особе које поседују личну карту и извод за децу са фотографијом.

Гранична полиција је одлуку донела без сагласности косовског министра унутрашњих послова, и без уобичајене процедуре обавештавања јавности.

Мера граничне полиције која је на снази од јуче, погодиће грађане централне Србије који преко Косова путују у Албанију, Црну Гору, а поседују од докумената само пасош.

У полицији наводе да је ова мера у складу са Бриселским споразумом из 2011. године,  који међутим не забрањује коришћење пасоша као јединог документа за кретање.

На административним пунктовима између Косова и Метохије и централне Србије враћено је више породица са децом и особа које су поседовале само пасош Републике Србије.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 6. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар