Мираш Дедеић одбио Ђукановићев предлог за „уједињење цркве”

Нисмо заинтересовани за цркву која би се звала православном, а која би још и могла настати формалном променом имена цетињске-српске-светосавске филијале Београдске патријаршије, рекао је лидер невладине организације „Црногорска православна црква“, Мираш Дедеић

Мило Ђукановић и Мираш Дедеић (Фото: Политика)

Мираш Дедеић, лидер невладине организације Црногорска православна црква, огласио се путем провладиних гласила како би прокоментарисао иницијативу председника Црне Горе Мила Ђукановића за „уједињење српске и црногорске цркве” и исказао да је она „немогућа”.

„Православна црква која није национално обележена и не постоји у православној васељени”, истакао је овај некадашњи клирик Васељенске патријаршије у Риму, рашчињен од цариградског патријарха.

Подсетимо, председник Ђукановић је недавно понудио „платформу” за решавање „црквеног питања”, сматрајући да би „формирање православне цркве Црне Горе без националног предзнака ставило тачку на подељеност православних верника”.

Ђукановић је образложио да би црква требало да буде отворена „за све верујуће људе православне вероисповести, која ће свима који су до сада службовали у овој или оној цркви отворити могућност да своје услуге, искуство и знање ставе у функцију да се та црква развије и постане важан ослонац даље друштвене кохезије у Црној Гори”, позвавши Митрополију црногорско-приморску и остале епархије СПЦ у земљи да буду део „решења, а не да остану традиционално део проблема”.

Мирашу Дедеићу се ова идеја није допала: „Нисмо заинтересовани за цркву која би се звала православном, а која би још и могла настати формалном променом имена цетињске-српске-светосавске филијале Београдске патријаршије. И такво и свако друго слично решење сматраћемо нападом на све црногорско и одупрећемо му се.” Законом о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, сматра он, утемељиће се правне претпоставке за праведно решење црногорског црквеног питања, које он види у члану 62 закона, који покушава да антиправним методама одузме СПЦ-у имовину и пренесе је у власништво државе или његове НВО ЦПЦ, која је регистрована у МУП-у Црне Горе.

Из Српске православне цркве се нису освртали ни на овај предлог Ђукановића, сматрајући га дилетантским.

„Нико од заговорника ЦПЦ није показао елементарно познавање православља, догме, историје цркве, њене мисије и актуелних интеррелигијских односа, што им не смета да дају предлоге, сугестије и предвиђања ове врсте, а све у строго политичко-интересном контексту. Наравно при томе је, гле чуда, овим ’божјим угодницима’ само важан став да се СПЦ-у одузме оно што јој припада вековима дуже, него ли постоји Црна Гора”, став је Митрополије црногорско-приморске митрополије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије се осврнуо управо на тај проблем, поручивши како у Црној Гори постоји тенденција људи „који не знају ни шта је црква, нити верују у Бога, нити су крштени да стварају своје ’цркве’”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 8. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар