У Холандији забрањено ношење бурки

У Холандији је ступио закон којим се забрањује ношење „елемената који прикривају лице“ што се углавном разуме као забрана ношења бурки

Фото: Агенција Франс Прес

У Холандији је ступио на снагу закон којим се забрањује ношење бурке, након што је парламент те земље у јуну прошле године изгласао делимичну забрану ношења у јавним установама као што су школе, владине канцеларије и болнице. Закон се односи на све елементе који прикривају лице.

Наведено је како ће на поменутим местима на којима овај закон важи, службена лица моћи да траже од жена које носе бурку да је скину при уласку или да напусте зграду.

У случају непоштовања ових одредби, постоји могућност да интервенише и полиција и новчано казни особу. Овим законом нису обухваћене особе које због посла морају да прекриију лице, пацијенти који дуже бораве у болници, као и њихови посетиоци, као и особе који користе маске током забава и других активности.

Иако закон наводи „елементи који прикривају лице“, муслимани овај закон виде првенствено као забрану ношења бурке. Према наводима холандских медија, жене које се не буду придржавале правила око забране ношења бурке у наведеним установама биће суочене са новчаном казном од 150 евра.

Из странке Нида, коју су основали муслимани у Холандији, пре две недеље саопштили су како ће они платити све казне које буду изречене за ношење бурке. Холандски лист „Алгемин Долгбад“ је објавио текст који је посвећен управо ношењу  бурке, а наводи се како грађани и јавност имају право на вербалну и физичку интервенцију ако их узнемири жена с бурком.

Аутор текста се позива на члан 53. холандског Кривичног закона, у којем стоји да „грађанин, у случају да присуствује док једна особа крши закон, има право да физички интервенише“. У тексту се наводи да се ношење бурке може третирати у оквиру тог закона.

Многи грађани Холандије, посебно муслимани, су на друштвеним мрежама изразили незадовољство због поменутог закона, наводећи како етикетира муслимане и угрожава њихову сигурност. Организација Амнести Интернешенел у Холандији је ове недеље саопштила како жене имају право на слободу избора одеће и да се противе поменутом закону.

Поред тога Саветодавно веће Холандије није препоручило овај закон због кршења верских слобода, Представнички дом је већински усвојио закон 2016. године. Градоначелници Амстердама, Ротердама и Утрехта прошле године су изјавили како не намеравају да спроводе овај закон.

Опрема: Стање ствари

(N1, 1. 8. 2019)

 Категорије:Вести над вестима

Ознаке:,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s