Северна Македонија: Казна 4‒5 хиљада евра за институције које не користе албански језик

Закон о језицима изазвао бројне реакције у македонској јавности управо због одредаба које предвиђају употребу албанског језика у институцијама на целој територији земље

Фото: Профимедиа

Влада Северне Македоније јуче је усвојила Предлог закона о државном инспекторату за употребу језика који би требао да обавља надзор над применом Закона о језицима у тој земљи.

Основни задатак инспектората ће бити надгледање употребе албанског језика на целој територији Северне Македоније, што је предвиђено у „спорном“ Закону о језицима који је недавно усвојен у тој земљи.

Како је у том закону предвиђено, органи државне власти у Северној Македонији, централне институције, јавна предузећа, агенције, дирекције, установе и организације, комисије и правна лица која обављају јавне делатности мораће да плате казну од 4.000 до 5.000 евра уколико прекрше одредбе закона.

Казна за службено, односно одговорно, лице је 30 одсто од казне изречене институцији.

Закон о језицима је, иначе, изазвао бројне реакције у македонској јавности управо због одредаба које предвиђају употребу албанског језика у институцијама на целој територији земље, иако је албанска мањина највише заступљена у северозападним деловима.

Опозиција је тврдила да је реч о „скупом и гломазном“ закону који не прати фактичко стање и који ће креирати нове огромне трошкове у државном буџету у процесу спровођења.

Са друге стране, власт је бранила закон тврдећи да је то корак даље у стратегији креирања једног друштва за све, те да ће овај закон допринети процесу интеграција пре свега македонске и албанске заједнице у Северној Македонији.

(Танјуг/НСПМ, 25. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар