Московски центар Карнеги: Београд спреман да потпише било шта о Косову

Српско руководство је спремно да потпише шта год о Косову, ако добије гаранције да због тога неће изгубити власт

Фото: Коссев

Руководство Србије већ сада је спремно да потпише за Косово шта год треба, ако добије гаранције да због тога неће изгубити власт, пише Московски центар Карнеги.

Одлазак премијера Косова Рамуша Харадинаја у Хаг за сада не обећава брз напредак у решавању косовског питања. Руководство Србије, поучено претходним искуством, скептично је прихватило новост и оцењује да је његов одлазак у Хаг још један трик Запада да натера Београд на нове уступке, наводи Карнеги.

У тексту се оцењује да ће оставка Харадинаја, посебно ако после ње уследи судски процес, неизбежно утицати на понашање Приштине.

„Српско руководство је у суштини, спремно да потпише шта год о Косову, ако добије гаранције да због тога неће изгубити власт. Ако Специјални суд са седиштем у Хагу може да доведе власт у Приштини у исту такву ситуацију, решење косовског питања може успешно да се реши”, оцењује Карнеги.

Оцењује се да лакоћа којом је Запад дозволио одлазак једног од главних учесника преговора о Косову указује да је западно посредовање у том конфликту почело да се гради на сасвим другим принципима.

„У Вашингтону и у европским престоницама се накупило толико умора и нервозе због каприца и уцена Приштине да је одлучено да се све поново осмисли. Сада Запад сматра да је не српска, већ косовска елита препрека за решавање проблема и да ће се убудуће тако понашати“, наводи се у тексту.

Опрема: Стање ствари

(Beta/N1, 25. 7. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , ,

2 replies

  1. “Српско руководство је спремно да потпише шта год о Косову, ако добије гаранције да због тога неће изгубити власт.”

    Каква изјава из “Карнеги” центра, и још из Москве?! На овакву тврдњу треба да одговори лично председник Србије. Њега и сараднике у врху државе представљају као намеснике неког страног центра моћи, а не легално изабране лидере на Изборима у Србији. Са друге стране, српско руководство не може да донесе било какву одлуку а да о томе не пита своје грађане. Јер је Косово и Метохија по Уставу део државе Србије. Било би занимљиво сазнати шта о томе мисле у врху Руске Федерације.

  2. Карнеги тровачница саопштава:

    „У Вашингтону и у европским престоницама се накупило толико умора и нервозе због каприца и уцена Приштине да је одлучено да се све поново осмисли.”

    У ово може да поверује само (политички) ретардирана публика.

    Послушници из Приштине и Београда се ту питају колико и ”пјан с’ гаћама”.

Оставите коментар