Измене Закона о извршењу – не може се принудно продати стан за дуг мањи од пет хиљада евра

Једна од најважнијих измена Закона о извршењу и обезбеђењу, према речима предлагача, јесте да се једина непокретност физичког лица, не може продати ради намирења потраживања из комуналних услуга уколико је дуг мањи од 5.000 евра

Фото: Н1

Власник више неће моћи да остане без стана због дуга мањег од 5.000 евра, најважнија су измене и допуне Закона о извршењу и обезбедјењу којима се прописују и посебна правила о томе ко може да буде купац непокретности из извршења.

Министарка правде Србије Нела Кубуровић образлажући предложене измене рекла је данас да ће новим правилима бити спречене злоупотребе које су примећене у досадашњој примени Закона о извршењу и обезбедјењу.

Како је истакла, дешавало се да се правници из уског круга појављују као купци непокретности које продају јавни извршитељи. Ново правило је да се као купац не може појавити јавни извршитељ, његов заменик, помоћник или члан породице до четвртог степена сродства.

Министарка Кубуровић је најавила да ће се од 1. јула 2020. јавно надметање за продају непокретности организовати искључиво преко електронског надметања. Заинтересовани ће се надметати под шифром, куповине ће моћи да се прате и тиме ће, како очекује, бити спречене злоупотребе.

Када је реч о извршењу које се одбија од плате, оно може износити до половине зараде, а уколико је реч о минималној заради извршење не сме бити веће од њене четвртине. Ако је прописано извршење на пензији, одбитак може бити до њене трећине, односно до четвртине ако је пензија минимална.

Једна од најважнијих измена, према речима предлагача, јесте да се једина непокретност физичког лица, не може продати ради намирења потраживања из комуналних услуга уколико је дуг мањи од 5.000 евра.

Закон прописује и новчане казне за дужнике који скривају, оштећују или умањују своју имовину и тиме спречавају извршитеља да уради свој посао.

Новчана казна предвидјена је и за сва друга лице која ометају или спречавају спроводјење извршења и она може износити од 10.000 до 200.000 динара за физичка, односно од 100.000 до два милиона динара за правна лица.

Други део наслова и опрема: Стање ствари

(Бета, 22. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар