ММФ: Струја у Србији треба да поскупи бар у складу са растом инфлације

С обзиром на то да тарифе нису мењане две године постоји потреба да се повећа цена струје, рекао Шеф Канцеларије ММФ-а у Србији Себастијан Соса

Фото: Раде Крстинић

Шеф Канцеларије Међународног монетарног фонда (ММФ) у Србији Себастијан Соса рекао је данас да струја треба да поскупи бар толико да би се ускладила са растом инфлације, преноси Бета.

Он је на представљању Извештаја поводом спровођења саветодавног програма Инструмента за координацију политике (Policy Coordination Instrument-PCI) у Србији на питање новинара да ли ће порасти цене струје рекао да „тарифе нису мењане две године”.

„С обзиром на то да тарифе нису мењане две године постоји потреба да се повећа цена струје барем у скалду са растом инфлације”, рекао је Соса.

Додао је да „цене електричне енергије треба мењати постепено, узимајући у обзир социјалне импликације”.

(Политика, 22. 7. 2019)

ММФ: Србија ове године може да очекује привредни раст од 3,5 одсто

Шеф канцеларије Међународног монетарног фонда (ММФ) у Србији Себастијан Соса рекао је данас да Србија ове године може да очекује привредни раст од 3,5 одсто, преноси Бета.

Додао је да се у другом полугодишту очекује да раст буде убрзан за разлику од првог када је био успорен због ремонта постројења у сектору енергетике.

Представљајући Извештај поводом спровођења саветодавног програма Нови програм сарадње уз подршку Инструмента за координацију политике (Policy Coordination Instrument – PCI) у Народној банци Србије, рекао је да је макроекономска стабилност неопходан предуслов за већи раст.

„Србија би ове године могла да има раст бруто домаћег производа (БДП) од 3,5 одсто, али постоје и ризици који долазе из екстерног окружења”, рекао је Соса.

Извор: Википедија

На питање новинара шта треба урадити да би раст БДП у Србији био већи од три-четири одсто како би се смањио заостатак за упоредивим земљама, Соса је рекао да су потребне реформе.

„Да би раст био већи и одржив неопходне су структурне реформе, оне које повећавају продуктивност и инвестиције”, рекао је Соса.

Додао је да је уз то неопходно предузети мере за бору против сиве економије јер је још висока и мере против корупције.

„За већи привредни раст требало би повећавати квалитет јавних услуга и побољшати управљање државним и јавним предузећима као и спроводити реформе које ће унапредити пословну и инвестициону климу, а то су пре свега ефикаснији правни систем и спроводивост уговора”, рекао је Соса.

Додао је да у условима чврсте макроекономске стабилности „треба дозволити већу флексибилност, односно флуктуацију девизног курса у оба смера, што би у средњем року помогло да се развије девизно тржиште и повећа динаризација”.

Одговарајући на питање да ли Србија може да се суочи са недостатком радне снаге јер људи напуштају земљу, иако је ММФ резултате реформи позитивно оценио, Соса је рекао да тај тренд не постоји само у Србији.

„Истраживање које је рађено недавно показало је да постоје и већи демографски изазови у неким земљама него у Србији”, додао је он.

„Начин да Србија спречи одлазак и омогући повратак људи који су напустили земљу је да спроведе реформе, што говори да су оне хитно потребне”, рекао је Соса.

Осим економских разлога за одлазак, како је рекао, постоје и други, а то су, између осталог, перцепција корупције и лош рад институција.

Истакао је да за заустављање емиграције становништва „не постоји магично решење”, али да ти предуслови повећавају шансе да се људи задрже или чак и врате.

Он је рекао да је прошле године остварен „одличан привредни раст уз ниску инфлацију, а да фискални дисперитет омогућава да пада јавни дуг”.

Дефицит биланса текућих трансакација се, према његовим речима, „у потпуности покрива страним директним инвестицијама, а финансијски сектор је у добром стању”.

У реформама државних и јавних предузећа је постигнут известан напредак, како је рекао Соса, али њих треба наставити.

Истакао је да у оквиру повећања инвестиција треба направити „ригорозан избор пројеката који максимално утичу на привредни раст”.

Он је оценио да је постигнут значајан корак у области спречавања прања новца и да Србија није осетила веће последице на инвестиције у периоду када је била на сивој листи Међудржавног тела за контролу и спречавање прања новца (ФАТФ).

Соса је казао да ММФ подржава индексацију пензија према швајцарској формули, као и реформу система плата у јавном сектору, али је констатовао да она касни.

ММФ се, према његовим речима, залаже и за транспарентан поступак за приватизацију Комерцијалне банке.

На питање новинара шта је најважније још урадити у реформи јавних и државних предузећа Соса је казао да је Петрохемија остварила добитак и да треба искористити тај тренутак за приватизацију, а да ММФ зна да нема много алтернатива када је реч о ЈП ПЕУ Ресавица.

„Знамо да нема много алтернатива и да то предузеће послује захваљујући субвенцијама државе, али треба затварати најнепрофитабилније руднике у оквиру тог предузећа и радницима обезбедити социјалну помоћ”, рекао је Соса.

(Политика, 22. 7. 2019)

Опрема: Стање ствариКатегорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s