Борис Милошевић: Ако је ћирилица провокација, значи да су и Срби провокација у Хрватској

Поруке мржње према Србима толико дубоко ушле у поре хрватског друштва да више готово нико не реагује када осване графит „Убиј Србина“, каже новоизабрани председник Српског народног вијећа

Борис Милошевић (Фото: PIXSELL/Hrvoje Jelavić)

Новоизабрани предсједник Српског народног вијећа Борис Милошевић изјавио је да тврдње да ћирилица преставља провокацију значе да су и Срби провокација у Хрватској.

Милошевић је у интервјуу за београдску Политику указао, да су у Хрватској поруке мржње према Србима толико дубоко ушле у поре друштва да више готово нико не реагује када осване графит „Убиј Србина“, а српски симболи попут ћирилице стигматизују се као непријатељски.

Он истиче да проблем представља то што је такав однос постао нормалност и напомиње да Срби у Хрватској нису дошли јуче, већ чине интегрални дио друштва, као и сви други њени грађани, при чему је историјски гледано њихов допринос немјерљив и непорецив, јер Хрватска не би била иста без Срба.

Милошевић је рекао да се Србима приписује колективна кривица, стигматизују се и на тај начин се неке ратне ситуације чине још живима.

– Волио бих да могу рећи да смо направили искорак према будућности. Такву констатацију сам можда могао изрећи 2011. или 2012, али након уласка Хрватске у ЕУ ситуација се погоршала – каже Милошевић.

Он истиче да се Хрватска по питању мањинских права враћа у 90-те године прошлог вијека и да је тешко предвидјети какав ће бити положај Срба у наредних годину до двије.

– Требало би да будемо спремни на најгори сценарио, да имамо ситуацију какву смо имали 2016. године, када су почели смањивати права српској заједници, смањивати или укидати финансирање појединих програма. А то се може догодити – рекао је Милошевић.

Наводи да је спреман на то да ће свака његова изјава бити вагана и да ће шта год буде рекао у Хрватској бити сматран државним непријатељем.

Милошевић каже да као нови предсједник СНВ жели да очува постојеће програме, који су се показали добрима и да их можда „освјежи и ојача“, да ојача сарадњу централе са огранцима на терену који су слаби, као и да направи реорганизацију рада и структуре, те да се јаче укључи у пројекте које финансирају европски фондови.

Према његовим ријечима, намјера је да се на тај начин привуку и млади, како би се што више активно укључили у српску заједницу.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 21. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар