Свештеник Ненад Илић: Сусрет са Богом

Никада не треба заборавити значај сусрета за почетак било каквог бављења Богом и вером

Сер Алфред Ејер, британски филозоф (Фото: Џеф Хауард/Британика)

Има смисла подсетити се на причу о чувеном енглеском филозофу, логичком позитивисти А.Џ. Ејеру (1910–1989) који је мучио и филозофе и све остале упорним показивањем да је мало шта значајно могуће било потврдити било оповргнути.

У дебатама на радију и ТВ интелектуално је поражавао многе своје савременике па једном приликом и чувеног Фредерика Коплстона, језуитског свештеника и историчара филозофије.

Постао је познат и у широј јавности која често прати само трач рубрике, кад је на некој журци џет сета спречио Мајка Тајсона да напаствује тада младу и непознату манекенку Наоми Кембел. Упао је у собу и рекао боксеру да одмах прекине.

Тајсон му је рекао: Знаш ли ти *** ко сам ја? Ја сам шампион света у тешкој категорији! А Ејер му је мирно одговорио: А ја сам бивши викамски професор логике. Обојица смо најистакнутији у својој области; предлажем да разговарамо о овоме као рационални људи.

Сведоци кажу да су Ејер и Тајсон потом дуго дискутовали о неким релевантним етичким питањима, а госпођица Кембел је то искористила да умакне.

Е тај фасцинантни скептик је у познијим годинама имао искуство блиске смрти кад је неопрезно прогутао комад туне и замало се угушио. То искуство га је толико променило да су атеисти и агностици англосаксонске интелектуалне заједнице остали запрепашћени.

Прво је почео јавно да релативизује своје дотадашње негирање оностраног. Пријатељима је стидљиво говорио о свом сусрету са „Божанским бићем“. Његова жена касније је говорила о великој промени која је код њега настала. Престао је да буде апсолутни хвалисавац, заинтересовао се за друге људе.

Најбољи пријатељ му је постао некадашњи интелектуални противник, свештеник Коплстон.

Сата и сате су проводили разговарајући ко зна о чему…

Бога Ејер није пронашао интелектом, него га је открио, боље речено наслутио, у сусрету.

Никада не треба заборавити значај сусрета за почетак било каквог бављења Богом и вером.

Што наравно не значи да се атеистима и агностицима и уопште свима неравнотежно рационално оријентисанима препоручује експериментално гушење туњевином.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар