Око деведесет одсто кредита у швајцарским францима конвертовано у евре

„Лекс специјалис“ за решавање дугогодишњег проблема грађана задужених у швајарцима донет је крајем априла на иницијативу председника Србије

Зграда Народне банке Србије (Архивска фотографија: РТС)

Око 90 одсто кредита индексираних у швајцарским францима конвертовано је у евре, у складу са „лекс специјалисом“ о конверзији стамбених кредита у швајцарцима, речено је „Танјугу“ у Народној банци Србије.

Законом је био предвиђен рок до 7. јула за пребацивање стамбених кредита грађана из франака у евре по посебном закону.

„Према информацијама добијеним од банака, у току првих месец дана примене Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима послате су понуде за закључење уговора о конверзији клијентима који су имали стамбене кредите са валутном клаузулом – индексиране у швајцарским францима“, кажу у НБС.

Додају да је, према последњим прелиминарним подацима од банака, око 90 одсто кредитних партија конвертовано у евре.

НБС наводи да активно прати поступак конверзије, који јесте при крају, али још увек није окончан у потпуности, тако да ће тек бити познати коначни ефекти трансакције.

Банкари кажу да се поједини клијенти нису одличили на конверзију зато што више не живе у Србији, затим што се некима не исплати прелазак на вишу каматну стопу пошто су приликом узимања кредита добили изузетно повољну камату од један одсто, као и они клијенти који желе да покрену судски поступак против банака позивајући се на ништавост валутне клаузуле у францима.

„Лекс специјалис“ за решавање дугогодишњег проблема грађана задужених у швајарцима донет је крајем априла на иницијативу председника Србије Александра Вучића, а ступио је на снагу 7. маја.

Корисницима стамбених кредита везаних за франке тим законом се отписује део преостале главнице и то у вредности 38 одсто.

Остатак дуга конвертује се у евре и по каматној стопи која је важила у конкретној банци на дан 31. март ове године, дели се на нове отплатне рате.

У сваком случају, каматна стопа не сме да буде већа од 3,4 одсто плус еурибор за варијабилне односно четири одсто за фиксне.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 8. 7. 2019)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

1 reply

  1. Кредите су углавном подигли заслужни грађани жуте власти. Ред је да ми то сад платимо.

    Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s