Око деведесет одсто кредита у швајцарским францима конвертовано у евре

„Лекс специјалис“ за решавање дугогодишњег проблема грађана задужених у швајарцима донет је крајем априла на иницијативу председника Србије

Зграда Народне банке Србије (Архивска фотографија: РТС)

Око 90 одсто кредита индексираних у швајцарским францима конвертовано је у евре, у складу са „лекс специјалисом“ о конверзији стамбених кредита у швајцарцима, речено је „Танјугу“ у Народној банци Србије.

Законом је био предвиђен рок до 7. јула за пребацивање стамбених кредита грађана из франака у евре по посебном закону.

„Према информацијама добијеним од банака, у току првих месец дана примене Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима послате су понуде за закључење уговора о конверзији клијентима који су имали стамбене кредите са валутном клаузулом – индексиране у швајцарским францима“, кажу у НБС.

Додају да је, према последњим прелиминарним подацима од банака, око 90 одсто кредитних партија конвертовано у евре.

НБС наводи да активно прати поступак конверзије, који јесте при крају, али још увек није окончан у потпуности, тако да ће тек бити познати коначни ефекти трансакције.

Банкари кажу да се поједини клијенти нису одличили на конверзију зато што више не живе у Србији, затим што се некима не исплати прелазак на вишу каматну стопу пошто су приликом узимања кредита добили изузетно повољну камату од један одсто, као и они клијенти који желе да покрену судски поступак против банака позивајући се на ништавост валутне клаузуле у францима.

„Лекс специјалис“ за решавање дугогодишњег проблема грађана задужених у швајарцима донет је крајем априла на иницијативу председника Србије Александра Вучића, а ступио је на снагу 7. маја.

Корисницима стамбених кредита везаних за франке тим законом се отписује део преостале главнице и то у вредности 38 одсто.

Остатак дуга конвертује се у евре и по каматној стопи која је важила у конкретној банци на дан 31. март ове године, дели се на нове отплатне рате.

У сваком случају, каматна стопа не сме да буде већа од 3,4 одсто плус еурибор за варијабилне односно четири одсто за фиксне.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 8. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Кредите су углавном подигли заслужни грађани жуте власти. Ред је да ми то сад платимо.

Оставите коментар