Јелена Милић: У Преамбулу Устава уместо Косова ставити четири општине на северу

Јелена Милић, испред Центра за Евроатлантске студије предложила је да се из Устава Србије у потпуности искључи преамбула или да се у њој оставе четири општине на северу КиМ са српском већином

Јелена Милић (Фото: Медија центар Београд)

Време је да Београд постане проактиван у налажењу прихватљивог решења за спор са Косовом, рекла је у интервјуу за Глас Америке извршна директорка београдског Центра за Евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић. Њен Центар предлаже да Влада избрише Преамбулу Устава или је промени тако да се не спомиње више Косово, већ четири општине.

ЦЕАС је позвао Владу Србије да „или потпуно избаци преамбулу Устава“ или је промени у формулацију: „Четири општине на северу КиМ су саставни део Србије“.

„Та врста сигнала би можда био врло добар ‘тизер’ за администрацију на Косову, која је у потпуном расулу око тога шта хоће, шта је уставно прихватљиво, шта није. Кад кажете косовској јавности, ево вам порука, ми сада јужно од Ибра не сматрамо више својом територијом – а при том ништа не дирате, ни резолуцију СБ УН 1224 о Косову, ни Бриселски споразум – можда би то променило и динамику косовског друштва“, рекла је Милић.

Додаје да би се тако можда добила ситуација „боље врабац у руци него голуб на грани“.

Јелена Милић тврди да је предлог ЦЕАС већ је наишао на одобравање.

„Када смо изашли са најавом тог новог извештаја наишли смо на охрабрујуће реакције одређених кругова у српској администрацији, што мислим да је добро. У питању је припремање јавности за један веома болан период, који нам предстоји ако желимо да останемо на путу европских интеграција“, изјавила је Милић.

Као препреке које би могле да ометају усвајање тог предлога она види у опозицији у Скупштини, која како каже, није формулисала сопствени план за Косово. Други проблем види у Русији, за коју оцењује да се не устеже од мешања у питањима од геостратешке важности за Србију. Сметња су и многе застареле предрасуде у односу на Србију, додаје Милић.

„У самом региону, (на Косову и Босни пре свега), мозда и у неким деловима у Европи, мозда у немачкој администрацији и у неким структурама у Вашингтону, као да постоји оркестрирана опозиција томе да после 20 година испаштања и плаћања са разлогом за грешке и злочине из прошлости, сада се још увек опструира да Србија поново успостави добре партнерске односе са САД“, рекла је Милић.

Сматра да је од стратешког интереса и за земље региона и за Европску унију да Србија ојача своје партнерство са САД.

Милић је истакла и да Европска унија, без удела САД, није у стању да допринесе решавању дуготрајног спора између Београда и Приштине.

Опрема: Стање ствари

(Фонет/Н1, 11. 7. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. (ЦЕАС је позвао Владу Србије да „или потпуно избаци преамбулу Устава“ или је промени у формулацију: „Четири општине на северу КиМ су саставни део Србије“.)

    Можда би ипак било боље да Влада Србије потпуно избаци ЦЕАС из Србије. Јер, ту не би било никакве штете. А било би корисно за земљу Србију. То би била и добра опомена и за друге сличне НВО да престану да раде на разбијању државе Србије и противно њеним интересима.

Оставите коментар