Немачки амбасадор Томас Шиб: Очекујемо да Влада Србије злочин у Сребреници третира као геноцид

Масакр у Сребреници је један од најгнуснијих злочина 20. века. Став Немачке, али и осталих чланица ЕУ, је да се ради о геноциду. Очекујемо од Србије да заузме исти тај став, рекао је немачки амбасадор

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб (Фото: Милош Лужанин)

Амбасадор Немачке Томас Шиб изјавио да је став  Немачке и осталих чланица ЕУ да је у Сребреници почињен геноцид и да очекује и од Србије да заузме тај став.

У интервјуу за новопазарски радио Сто плус и агенцију Бета, Шиб је поводом годишњице злочина у Сребреници нагласио да Немачка неспорно сматра да се ради о геноциду и да су га као таквог квалификовали Хашки трибунал и Међународни суд правде.

„Масакр у Сребреници је један од најгнуснијих злочина 20. века. Став Немачке, али и осталих чланица ЕУ, је да се ради о геноциду. Очекујемо од Србије да заузме исти тај став“, рекао је немачки амбасадор.

Говорећи о Косову, Шиб је оценио да су таксе које је Косово увело на српске производе главна препрека за наставак дијалога Београда и Приштине и да због тога не зна када би преговори могли бити настављени.

Он је казао да Немачка и Француска заједно покушавају да обнове дијалог и да је Берлин у неколико наврата због тога од Приштине тражио да укине таксе.

„Дијалог о нормализацији односа у Београда и Приштине је од велике важности, због тога смо са нашим француским партнерима покушали да одржимо самит у Паризу до којег није дошло. То не значи да је он отказан, већ је одложен, а када ће бити одржан то у овом тренутку не могу да кажем“, рекао је Шиб.

Он је додао да би Сједињене Америчке Државе могле имати важан ангажман у дијалогу Београда и Приштине, али да тренутни формат преговарања не би требало мењати.

„Формат дијалога је утврђен и јасан, ту су Београд и Приштина, уз посредовање ЕУ. Важно је да и друге земље, као на пример САД, подржавају тај процес. Оптимиста сам, верујем да ће се, уз подршку медјународне заједнице, дијалог веома брзо померити са мртве тачке“, навео је Шиб.

Коментаришући недавну изјаву председника Француске Макрона да неће бити пријема нових чланица док се не окончају унутрашње реформе ЕУ, Шиб је казао да је став Берлина да се ради о два одвојена процеса која могу и треба да се одвијају паралелно.

„Реформе унутар ЕУ ће се дешавати докле год она постоји, како би се побољшала и адаптирала новим условима. То је сталан процес који не спречава пријем нових чланица, под условом да земље кандидати испуне све услове. Србија спроводи тешке реформе, које ће потрајати, ЕУ спроводи своје реформе и у једном тренутку ће Србија приступити ЕУ. То су процеси који се одвијају истовремено, а не један после другог“, истакао је амбасадор.

Он је истакао да Немачка помно прати медијску ситуацију у Србији што је, како је рекао, једна од најважнијих тема у процесу приступања Европској унији.

„Делимо мишљење Европске комисије (ЕК) изнето у извештају о напретку Србије у процесу приступања, а у којем су назначени одредјени проблеми у слободи медија на чијем решавању треба радити. Позитивно је што је урадјена Медијска стратегија, која чека став ЕК пре него буде усвојена. Надамо се да ће њеном имплементацијом бити остварен напредак у слободи медија“, изјавио је Шиб.

Шиб је изразио наду да ће ускоро бити познат датум отварања преговарачког поступка ЕУ и Северне Македоније.

„Због интензивног усаглашавања, између осталог и у Немачкој, доношење одлуке о датуму почетка преговора је пролонгирано до октобра. Немачка поздравља велико државничко достигнуће две земље (Северне Македоније и Грче) које су после толико времена успеле да постигну споразум и реше питање имена Северне Македоније и зато се надамо да ће она веома брзо започети преговоре“, рекао је Шиб.

Опрема: Стање ствари

(Бета, НСПМ 11. 7. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

 1. Gospodin ocekuje ista od beogradskih komunista koji osmu deceniju istrebljuju SRBE?

 2. Господине Шиб, како би било да своју изјаву проверите у Јерусалиму, шта Јевреји кажу, да ли је Сребреница исто што и Јасеновац, Аушвиц, Дахау, Биркенау…

  Па после тога да одете у бивше федералне јединице СССР-а (који сте мучки напали без објаве рата) Белорусију, Украјину и Русију па да и тамо проверите јер је било неких 15 милиона цивила које су нацисти и Вермахт побили ненаоружане.

  Да се не бисте умарали превише, посетите Крагујевац па се распитајте код народа о Шумарицама. И ту ћете сазнати нешто корисно што ће вам помоћи да се убудуће не срамотите изјавама као ова горе у тексту.

  Иначе, џабе се мучите, за гнусобе ХХ века ваш народ и држава су освојили све ”медаље”. Остају неприкосновени шампиони у проливању невине крви. Довека.

 3. Геноцида у Сребреници није било, јер да је га било, не би била
  стављена забрана на документа ”случај Сребреница” за наредних
  30 или 50 година од стране НАТО.

  Драган Славнић

 4. Господин Шиб је СЛУЧАЈНО заборавио да спомене МИЛИОНЕ жртава Америчког ГЕНОЦИДА У ВИЈЕТНАМУ И КАМБОЏИ!
  Управо те жртве не дозвољавају политичким представницима Србије да учине то што заборавни Амбасафир повампирене Немачке тражи!
  У ИМЕ ИСТИНЕ ПРАВДЕ ЗДРАВОГ ЉУДСКОГ РАЗУМА! АМИН!!!

 5. Ако то каже Немац да је геноцид у Сребреници онда да прихватимо да је то геноцид јербо Немац најбоље зна меру геноцида. Ајде да прихватимо и бројку жртава за геноцид, ваљда Немац најбоље зна колика бројка треба да буде.
  Па онда ако је ово геноцид, по мери овог Немца, да кренемо мало да набрајамо рецимо Немачки геноцид над Србима: геноцид над цивилним становништвом у Срему и Мачви у Првом светском рату. Па имамо и други светски рат и опет Немци правили геноцид у Србији, рецимо Краљево и Крагујевац `41. су геноцид – опет по мери овог Немца. Па Хрвати правили геноцид над Србима – чак геноцидом назвати Јасеновац је преслаба реч за такав злочин. Па Немци стварно урадили таккав геноцид у Аушвицу, Дахау, …
  А тек САД који је геноцид направила у Вијетнаму, ваљда се и то рачуна или је то само данак демократији?
  Како олако употребљавамо озбиљне речи да се оне претворе у ругање. Можда то и јесте циљ.

 6. Лицемеран и АРОГАНТАН захтев Немачког Амбасадора је сенилан и одраз свесног одбијања признавања очигледних чињеница, које нису морални, духовни и политички грех, већ ЗЛОЧИН и ГЕНОЦИД Западњачке културе, демократије и вредности на које се поносе и другима намећу, заборављајући да та њихова култура, демократије и вредности сваки дан УМИРУ и сахрањују, пљачкањем природних ресурса црног континента, непотребним жртвама глади!

  Ови свакодневни злочини су ГЕНОЦИД ЗАПАДА који нико не спомиње, али МИ који то ЗНАМО морамо чинити, то је наша морална, етичка и људска дужност, не обавеза!!!

Оставите коментар