Никола Варагић: О хијерархији и гордости

Разговорао сам са пријетељем који има изразито негативан однос према цркви. Између осталог, због тога што у цркви постоје хијерархија и послушност. То му смета

Никола Варагић (Извор: srbin.info)

Разговарао сам са пријатељем који има велики отклон према свему што је религиозно и црквено.

Кроз разговор, упознао сам га са изворним хришћанским (православним) учењем, а он је схватио и признао да, што се тиче међуљудских односа (хоризонтале или оног дела вере који нема везе са мистиком, пошто је атиста и одбацује сваку мистику), у хришћанству заиста нема никаквих елеманата фашизма, расизма и класног или кастинског система. То је важно мом пријатељу, који је левичар и антифашиста. Препознао је елементе левице и антифашизма у Христовом учењу и животу првих хришћанских заједница.

Али, када смо дошли до приче о цркви, није хтео да разговара о томе, јер има изразито негативан однос према цркви. Између осталог, због тога што у цркви постоје хијерархија и послушност. То му смета.

Покушао сам овако да му објасним.

Пошто ниси физичар, замисли да си без потребног знања и искуства почео да радиш у нуклеарној електрани. Да ли би ти слушао старије колеге, искусне инжењере и физичаре, и радио све што ти они кажу да радиш?

Он је одговорио: „Да“.

Пошто ниси доктор, када одеш код лекара, да ли слушаш савете лекара или износиш, као да си једнак са њима, своје мишљење и теорије? Да ли радиш оно што ти лекар каже, или говориш да ти знаш боље и сам се лечиш?

Он је одговорио: „Слушам лекаре“.

Пошто он никада није ишао код психотерапеута, рекао сам му да замисли да има неки проблем психолошке природе и да је отишао код психотерапеута да тражи помоћ. Онда сам га питао: „Да ли би ти тада одговарао на сва питања психотерапута и рекао оно што другима ниси причао, што си чувао само у себи и да ли би прихватио и применио савете који би добио од психотерапеута?”

Он је одговорио: „Испричао бих све о себи и слушао савете“.

Тако је, рекао сам му. Све си то радио у школи, онда и као студент – слушао си наставнике и професоре, и учио од њих. И ту је постојала хијерархија. Исто то си радио када си се као инжењер запослио, слушао си старије колеге и радио према правилима струке, трудио си се да достигнеш те стандарде, па си научио све од писања пројекта до бизнис плана.

Онда сам га питао:

„Зашто мислиш да је другачије када одеш код духовника који од тебе више зна и има више искуства? Или, на примеру Матрикса, шта је Нео знао о свету пре него што га је Морфијус пронашао, тј. колико је Морфијус више знао и колико је имао више искуства у односу на Неа, у тренутку када је Нео испред себе имао плаву и црвену пилулу? Да ли је Нео после тога прошао обуку код Морфијуса?“

Затим сам додао:

„Злоупотребе постоје и у здравству и просвети, а не само у цркви. Лоших и недостојних има и међу докторима, научницима и психотерапеутима, а не само међу свештеницима и монасима“.



Categories: Српско православно стање

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading