Преминуо Момир Булатовић

Булатовић је био председник Црне Горе од 1990. до 1998. године и председник Савезне владе СР Југославије од 1998. до 2000. године

Момир Булатовић (Фото: А. Васиљевић)

ПОДГОРИЦА – Бивши председник Црне Горе Момир Булатовић преминуо је у Кучима у 63. години.

Булатовић је био председник Црне Горе од 1990. до 1998. године и председник Савезне владе СР Југославије од 1998. до 2000. године, преносе „Вијести”.

Булатовић је 1989. године изабран за председника Председништва СК Црне Горе, а председник Црне Горе постаје на првим вишестраначким изборима 1990. године.

После осам година на челу републике и сукоба у врху Демократске партије социјалиста, чији је председник био од оснивања, Булатовић губи на председничким изборима од свог дотадашњег сарадника и премијера Црне Горе Мила Ђукановића.

Убрзо после смене 1998. године уследила је понуда Слободана Милошевића да састави кабинет на савезном нивоу где је Милошевић тада био председник.

На овом положају Булатовић се задржао непуне две године.

Умро је највероватније од срчаног удара, преноси Танјуг.

(Политика, 30. 6. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Преминуо је Момир Булатовић, ратни Председник Владе Савезне Републике Југославије у време НАТО агресије на нашу земљу. У Црну Гору је дошао на чело државе после познатих догађања код “Жуте греде” и смене тадашњих власти са Н. Бућином. Са блиским партијским другом Милом Ђукановићем су успешно водили државу више од осам година. Тада је дошло до удаљавања између два најближа сарадника. Нови победник на председничким изборима је убрзо показао своје праве намере. Крајњи циљеви се виде у садашњим збивањима у Црној Гори. Од тада се братска држава све више удаљава од своје, по свему, најближе државе Србије. Данас Црна Гора убрзано иде ка евро-атлантским савезима. Одржава и јача односе са непријатељима Србије. Да је покојни Момир остао на челу државе, то се не би догодило. У својим јавним наступима у медијима М. Булатовић је указивао на незаконите радње личности у врху државе Црне Горе. Веровао је у савестан рад правосудних органа и изношења у јавност свих дешавања у врху државе. То нажалост није дочекао, мада ће се то једном догодити. Остао је веран братским везама са Србијом. Нека је покој његовој души и хвала за пријатељство које је гајио према братској држави Србији.

Оставите коментар